A trecut vremea când gospodinele pierdeau ore întregi să frământe şi să coacă cozonaci înainte de Crăciun. La care se adaugă şi alte preparate tradiţionale, musai încă una-două prăjituri.
Oamenii preferă acum să profite de zilele libere, să se relaxeze şi să lase bucatele dulci pe seama profesioniştilor.
În această perioadă, cofetăriile şi patiseriile abia fac faţă cererilor. La mare căutare sunt cozonacii, la care se adaugă prăjiturile de tot felul şi torturile.
Am trecut din curiozitate pragul unei cofetării din Craiova, ca să vedem în ce ritm şi în ce fel pregătesc patiserii şi cofetarii dulciurile de Crăciun.
O adevărată „uzină“, în care materia primă este din belşug. Sunt sute de kilograme de făină, ciocolată, ouă, brânză, fructe, rahat, zahăr.
Craiovenii preferă să comande cu câteva zile înainte, ca să fie siguri că vor avea pe masă dulcele de Sărbători.
Alţii trec pur şi simplu pragul anumitor cofetării şi patiserii ştiind că acolo găsesc deliciile mult dorite. Cozonacul este pe primul loc, dar şi prăjiturile de casă, cornuleţele şi saleurile.
Poţi găsi foarte multe specialităţi dulci şi multe sortimente de cozonac, cozonac cu mac, cu rahat cu nucă şi ciocolată, cu stafide, cu vişine şi chiar cozonac pentru diabetici.
Sute de cozonaci, mii de clienţi
Acum este perioada când cofetăriile şi patiseriile vând sute de cozonaci.
Cozonac de casă cu cocă de la patiserie
Nu doar femeile sunt interesate să pună pe masa de Crăciun tradiţionalul cozonac.
Sunt şi bărbaţi care vin şi comandă cozonaci sau produse de patiserie fiindcă îşi doresc o masă încărcat, dar şi o soţie odihnită de Sărbători.
Forfotă mare este şi în cofetărie, unde pachetele cu cozonaci şi prăjituri dispar cât ai clipi.
Este un du-te vino, iar clienţii pleacă mulţumiţi că vor avea pe masa de Crăciun preparate dulci ca la mama acasă.