Proprietarii dintr-un bloc din cartierul craiovean Brazda lui Novac au rămas de la începutul săptămânii fără gaze la aragazurile din apartamente.
O defecțiune la instalația unuia dintre ei a dus la sistarea gazelor. În astfel de situaţii nu se reia furnizarea decât după ce vor avea proiectul instalației din condominiu. Cum acesta nu există, ei stau fără gaze până vor face un nou proiect și se efectuează verificarea tehnică. În plus, legislaţia în vigoare îi obligă să monteze şi detectoare.
De Crăciun, cu gazele sistate
Proprietarii din blocul G4 din Asociaţia de proprietari G4 Brazda lui Novac au rămas de luni fără gaze la aragaz. Motivul – o defecțiune la instalația unui vecin, care impacientat a sunat la furnizorul de gaze. „Am înţeles că a sunat cineva de la etajul nouă că miroase a gaze. A venit o echipă şi a sistat gazele. Asta s-a întâmplat pe 23 decembrie, azi este 27 decembrie şi suntem fără gaze. Aşa am stat şi de Crăciun, proprietarii sunt revoltaţi”, spune o locatară din blocul G4.
N-ai proiect, n-ai gaze
Operatorul a venit, a constatat că sunt scăpări de gaze, a sistat furnizarea și a ridicat contorul de la scara respectivă. Pentru reluarea furnizării gazelor, proprietarii au obligația să facă verificarea tehnică a întregii instalații. „În astfel de situaţii blocul trebuie să deţină un proiect al instalaţiei. Dacă nu-l are este obligatoriu să-l întocmească. Ulterior se face verificarea instalaţiei. Din experienţă şi dacă există o organizare exemplară, totul durează o săptămână. Altfel, timpul poate fi mult mai lung şi nu riscă nimeni să reia furnizarea gazelor în acel bloc”, a precizat Ion Cauc, reprezentant firmă gaze. Verificarea se face cu o firmă de specialitate, căreia i se pune la dispoziție proiectul tehnic. Proiect despre care proprietarii nu ştiu nimic. „Nu ştiu nimic de proiect”, spune aceiaşi locatară din G4.
Furnizarea gazelor se reia după revizie
Din păcate, situaţia nu este una prea plăcută pentru proprietarii din blocul G4, Brazda lui Novac. Operațiunea este de durată, proprietarii trebuie să angajeze un proiectant să le facă acest proiect. După ce intră în posesia proiectului, firma care face verificarea întocmește întreaga documentație, pe care o depune la Engie. Furnizorul de gaze are la dispoziție 48 de ore să revină și să reia furnizarea gazelor naturale. Preşedinta Asociaţiei de proprietari, Elena Secară nu a putut fi contactată.