0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgricultura din Oltenia este în pericol

Agricultura din Oltenia este în pericol

Din cauza rezervei mici de apă din sol, agricultura din Oltenia este în pericol. Fermierii spun că, dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu ninge, situaţia devine foarte gravă. Plantele nu sunt protejate de îngheţ și nu au apă.

În Oltenia nu a mai plouat din luna noiembrie, potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Craiova. Deficitul de apă din sol este de aproximativ 50 la sută, potrivit hotnews.ro.
De mai bine de un deceniu nu s-a mai înregistrat o astfel de situaţie. Plantele sunt în pericol, avertizează specialiştii.

„Suntem la 40-50 la sută din rezerva de apă“

„Din noiembrie nu mai avem strop de apă. Este o secetă prelungită, iar lipsa de apă face ca rezerva din sol să fie foarte mică, din cauza consumului normal al plantelor. Determinările din sol ne arată un deficit din rezerva apei din sol foarte mare. Suntem la 40-50 la sută din rezerva de apă. Am mai avut situaţii asemănătoare, dar ca acum… Cu o secetă aşa prelungită în perioada asta, nu ne-am mai confruntat de peste zece ani. Deocamdată, plantele nu sunt afectate, dar curând, fără precipitaţii, s-ar putea pierde cantităţi însemnate la hectar. Acest lucru ar duce la producţii foarte mult diminuate. Ca să acopere acest deficit, este nevoie de un strat consistent de zăpadă, de cel puţin 30 de centimetri“, a declarat Victor Viorel Vătămanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Craiova.

Rapiţa este cea mai afectată

Fermierii sunt îngrijoraţi. Aceştia spun că, deşi încă nu s-au uscat, plantele sunt deja afectate de diferenţele mari de temperatură. Cea mai afectată e rapiţa.
„Este aproape 15 grade diferenţa între temperatura de noapte şi cea de zi, în sudul judeţului Mehedinţi, unde lucrez eu teren. Acest lucru afectează plantele. Acestea sunt în stres că nici nu intră în repaus, nici nu vegetează cum trebuie. Deocamdată nu sunt afectate, dar dacă vor fi minus 10 grade noaptea, fără zăpadă, va fi un mare pericol pentru culturi. Atunci chiar vor fi compromise suprafeţe mari“, a declarat Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi.

Ninsorile ar putea ajunge în Oltenia abia în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie

Victor Vătămanu a spus că ninsorile ar putea ajunge în Oltenia abia în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie. Până atunci, ar mai putea exista doar fulguieli.
„Dacă în următoarele zece zile nu plouă şi nu e zăpadă, situaţia este chiar gravă. Este mare nevoie de zăpadă, să protejeze plantele de îngheţ şi să aibă apă pentru la primăvară“, a spus un fermier din judeţul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS