-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-au întors „vocile“ în Craioviţa Nouă

S-au întors „vocile“ în Craioviţa Nouă

-

Craiovenii din cartierul Craioviţa Nouă s-au întâlnit, marţi după-amiază, cu autorităţile locale, în proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, organizat de Gazeta de Sud în colaborare cu Primăria Craiova. Cu acest prilej, cetăţenii din cartier au putut să expună în faţa autorităţilor problemele cu care se confruntă. În acelaşi timp, au putut să primească răspunsuri concrete sau să fie îndrumaţi către serviciile subordonate adminstraţiei locale pentru rezolvarea doleanţelor.


Unele dintre cele mai arzătoare probleme ale craiovenilor din cartierul Craioviţa Nouă sunt contorizarea individuală la apă rece, intrarea în legalitate a şarpantelor, debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului şi montarea de contoare cu citire la distanţă pe reţelele de termoficare, refularea canalizării menajere şi pluviale în subsolurile unor blocuri, amenajarea parcărilor şi aleilor dintre blocuri, impozitarea adăposturilor ALA să cadă în sarcina primăriei, amenajarea staţiilor RAT, precum şi amenajarea unui spital dat fiind faptul că acest cartier este foarte mare.
Tototdată, craiovenii au cerut autorităţilor să sprijine implementarea cât mai rapidă a Masterplanului de deşeuri şi în Craiova, ca să apară cât mai repede containerele îngropate.

Cetăţenii din Craioviţa Nouă au venit în număr mare la întâlnirea cu autorităţile

Craiovenii, interesaţi să încheie convenţii individuale cu CAO

Nemulţumiţi de faptul că plătesc mai tot timpul aşa-zisele pierderi la apă rece, craiovenii prezenţi la „Fii vocea cartierului tău!“ au ridicat problema contorizării individuale. S-au arătat interesaţi de procedura necesară aprobării lucrărilor de separare individuală sau contorizare pe orizontală a instalațiilor interioare de distribuție a apei reci pentru fiecare apartament al unei scări de bloc.

În privinţa apei, eu am în asociaţie o scară de bloc formată din 15 apartamente. Este un locatar de la etajul IV care nu vrea să-şi dea acordul. Locatarii au banii strânşi pentru lucrări, iar vecinul lor nu vrea să semneze. Ce putem să facem într-o atare situaţie?,

a întrebat Vasile Crăciun, preşedintele Asociaţiei de proprietari 153 Craioviţa Nouă.

O problemă similară a ridicat şi Niculina Enache, din blocul 113 Big.

Primarul Mihail Genoiu a răspuns solicitărilor craiovenilor


Aceştia au aflat de la directorul Companiei de Apă Oltenia, Alin Şuiu, că trecerea la distribuţia orizontală a apei în condominiu se poate face doar integral, pentru toate spaţiile cu destinaţie de locuinţă, fiind interzisă repartizarea consumului în ambele sisteme de distribuţie. Pentru trecerea la distribuţia pe orizontală a apei în blocuri, proprietarii trebuie să parcurgă câteva etape prevăzute de Legea 241/2006 modificată.

Totodată, aceştia trebuie să ştie că trecerea la contorizarea individuală se face numai cu acordul scris al tuturor proprietarilor, exprimat prin hotărârea adunării generale a asociaţiei aprobată cu unanimitate de voturi şi după achitarea la zi a tuturor datoriilor către CAO. Craiovenii pot să încheie contracte individuale cu furnizorul chiar dacă au distribuţia apei reci şi calde pe verticală, dar în anumite condiţii. Ei trebuie să-şi monteze contoare cu citire la distanţă şi din aceeaşi clasă de precizie cu cel al furnizorului.

Gunoiul şi containerele îngropate, altă problemă

Plângeri multe au fost legate şi de platformele de gunoi. Vechile platforme au fost demolate când a început implementarea Masterplanului de deşeuri, adică demararea lucrărilor pentru montarea containerelor îngropate. Oamenii sunt bulversaţi fiindcă vechile platforme sunt acum nişte improvizaţii, dar nu beneficiază nici de containerele îngropate, aşa cum s-ar fi aşteptat.

Craiovenii la „Fii vocea cartierului tă!”

Am înţeles că este un proiect în ceea ce priveşte gunoiul. Eu îmi amintesc că s-a prezentat în urmă cu câţiva ani acest Masterplan, dar văd că nu s-a întâmplat nimic. În schimb, ce s-a întâmplat? Spaţiul destinat colectării gunoiului era amenajat decent, acum a fost distrus. Nu s-a concretizat nimic din acest masterplan. Persoanele care caută prin gunoi vin înarmate cu nişte cărucioare în care încarcă tot felul de deşeuri.

Pe dumneavoastră nu vă deranjează această imagine? Din partea primăriei m-aş fi aşteptat la o susţinere, la o încurajare a acestui proiect. În privinţa containerelor pentru colectare selectivă, am văzut că atunci când se descarcă acele clopote sunt toate puse la grămadă. Cât mai avem de aşteptat să vină acele containere îngropate?,

a întrebat craioveanca Ileana Ştefănescu.

Problema platformelor demolate şi lăsate de izbelişte a fost ridicată şi de Gheorghe Berceanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 23 Craioviţa Nouă.

Tot felul de probleme

„Fii vocea cartierului tău!”

În cadrul întâlnirii s-au mai pus în dezbatere alte probleme punctuale, cum ar fi o persoană decedată care acumulează datorii la întreţinere fiindcă nu există moştenitori. A fost discutată şi amenajarea unor locuri de recreere în cartier, a locurilor de joacă destinate celor mici, precum şi întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor. Discuţii aprinse a suscitat şi problema amenajării parcărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Negocieri pentru formarea Guvernului

PSD, PNL și UDMR au reluat negocierile pentru formarea...

ȘTIRI GdS