Facturile la căldură pe luna decembrie 2019 au sărit de 500 de lei pentru mulţi craioveni care locuiesc la bloc.
Costurile sunt destul de ridicate, dacă ţinem cont de faptul că, până acum, iarna a fost foarte blândă. Ce-i drept, locatarii au avut peste 25 de grade Celsius în locuinţă, dar şi temperaturile exterioare au fost aproape primăvăratice. Doar cei cu repartitoare au mai strâns robinetul şi, prin urmare, au plătit facturi mai mici.
Ca de fiecare dată, există o diferenţă între facturile la căldură pentru apartamentele cu repartitoare şi cele fără repartitoare.
De exemplu, în Brazda lui Novac, în Asociaţia de proprietari nr. 17, cea mai mică factură la căldură( agentul termic consumat pentru încălzire şi prepararea apei calde ) a fost în luna decembrie 39 de lei. Cea mai mare a fost în valoare de 593 de lei.
O garsonieră cu repartitoare a plătit în luna decembrie 39 de lei pentru căldură, în timp ce o alta, similară, a plătit 321 de lei.
Proprietarii unui apartament cu două camere şi cu repartitoare au plătit cel mai puţin 50 de lei, în timp ce cea mai mare valoare a fost de 420 de lei.
Minimul pentru un apartament cu trei camere, cu repartitoare, a fost în valoare de 124 de lei pentru căldură. Un alt apartament, tot cu trei camere şi aparate de măsură a consumului, a achitat pentru căldura din decembrie 431 de lei.
În blocurile fără repartitoare, facturile au alte valori. Costurile sunt mult mai piperate, dar locatarii s-au bucurat din plin de căldura din sistemul centralizat.
Apartament cu două camere, 500 de lei la căldură
În alte asociaţii, au fost proprietari care au plătit doar pentru consumul de căldură 450 – 500 de lei, deşi stau într-un apartament cu două camere. S-a întâmplat în blocul 24-26 din Craioviţa Nouă.
Reprezentanţii asociaţiei de proprietari dau vina pe gigacalorimetrele defecte, dar şi pe faptul că sistemul de încălzire din bloc este dezechilibrat.
În blocurile de garsoniere, facturi de la 92 la 300 de lei la căldură
În blocurile de garsoniere, cum ar fi G 8, scara 1, din Asociaţia de locatari nr. 7 Brazda lui Novac, proprietarii au plătit pentru căldură o sumă egală 92 de lei. Diferenţa este dată de consumul de agent termic pentru încălzirea apei şi bineînţeles de consumul de apă caldă.
Au fost locatari care, pe lângă cei 92 de lei pentru căldură, au plătit 10 lei, 32 de lei, dar şi 45 de lei şi 58 de lei pentru apa caldă.
Într-un bloc similar, G 4, scara 1, facturile la termoficare înregistrează diferenţe mari de la o garsonieră la alta. Au fost locatari care au plătit 211 lei căldura. în timp ce alţii au plătit 97 de lei.
Deşi sunt doar garsoniere, diferenţele sunt şi aici date de SET. Altfel nu se explică de ce un locatar are la căldură o factură în valoare de 300 de lei, iar altul o factură în valoare de 130 de lei.
Au strâns robinetul, au scăzut factura, dar au deschis gazele
În blocurile cu repartitoare din zona Siloz- Înfrăţirii, diferenţa la factura de căldură este dată de modul în care au închis sau nu locatarii robineţii radiatoarelor.
Tot într-un bloc cu două şi trei camere, unde sunt apartamente cu repartitoare, dar şi fără repartitoare din cartierul Craioviţa Nouă, facturile la căldură sunt sub 300 de lei. De exemplu, apartamentele cu două camere au plătit căldura 141 de lei sau 287 de lei.
În timp ce proprietarii din apartamentele cu trei camere au avut de plătit la căldură facturi între 195 de lei şi 266 de lei. Este vorba de blocul 56B din Craioviţa Nouă.
Cine fură căldura din calorifer?
Alţi locatari mai „ingenioşi“ au găsit altă folosinţă apei din calorifere. Motiv pentru care, acum asociaţia riscă să rămână fără căldură. Drept urmare, SC Termo Craiova SRL le-a transmis următoarea înştiinţare:
Este vorba de Asociaţia de locatari ANL R2008 Potelu.