Locatarii care achită cheltuielile lunare legate de întreţinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei datorate din contul personal în contul asociaţiei de proprietari sunt nemulţumiţi că plătesc comision şi la bancă, şi la asociaţie.
Unii dintre ei, deşi iniţial s-au arătat încântaţi să plătească întreţinerea la bancă, ulterior au renunţat din cauza acestor comisioane.
Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari spun că este vorba despre comisionul bancar perceput asociaţiei de către bancă pentru operaţia de retragere a sumei respective în contul cotei lunare de întreţinere
Deoarece cei care achită cotele lunare de întreţinere la bancă suportă costurile aferente. În cazul proprietarilor care aleg să plătească întreţinerea prin bancă direct în contul asociaţiei de proprietari, aceştia suportă singuri comisionul bancar.
În plus, toate operaţiile bancare făcute de asociaţie sunt purtătoare de comisioane. Acestea sunt ulterior repartizate în lista de plată tuturor proprietarilor chiar dacă îşi plătresc sau nu întreţinerea la bancă.
Comision la două bănci
Într-adevăr, la efectuarea transferului, se opreşte un comision bancar, din contul celui care face transferul. Asociaţia de proprietari primeşte în contul său sumele remise. Firesc, pentru accesarea fondurilor, şi banca asociaţiei de proprietari percepe un comision. Aceste comisioane pentru operaţiunile efectuate de Asociaţia de proprietari sunt suportate tot de către proprietarul care plăteşte întreţinerea prin virament bancar.
Cu alte cuvinte, proprietarii suportă ambele comisioane bancare, unul de la banca de unde pleacă banii, altul de la banca unde intră suma.
Comisioane diferite de la o bancă la alta
Asociaţiile de proprietari au posibilitatea să stabilească prin contractul încheiat cu banca la deschiderea contului comisioanele percepute. Contul deschis la bancă dă posibilitatea oricărui membru al asociaţiei să facă plăţi în acesta.
Important este ca asociaţia de proprietari să aleagă de la început banca unde sunt cele mai mici comisioane.
Comisioanele bancare reţinute asociaţiei de proprietari pentru plata facturilor către furnizorii sau operatorii de alte servicii este destul de clar că se distribuie pe cotă-parte tuturor proprietarilor.
Articolul 85 din Legea nr.196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor arată care sunt cheltuielile care se repartizează după cota-parte indiviză de proprietate. Printre acestea sunt enumerate: service, credite bancare și alte servicii administrative către proprietatea comună.