4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul îşi face Serviciu de Salubritate

Doljul îşi face Serviciu de Salubritate

Pentru că toate cele patru staţii de transfer, două staţii de compostare şi o staţie de sortare construite pe fonduri europene, prin Masterplanul de deşeuri, sunt nefuncţionale, CJ Dolj s-a decis să facă un Serviciu Public de Salubrizare al județului. Acesta a fost înfiinţat încă de la sfârşitul anului trecut, iar acum a primit bugetul şi s-a stabilit organigrama.

Este cunoscut faptul că, la cinci ani de la obținerea finanțării europene pentru crearea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, una din componente bate pasul pe loc. A fost desemnat operatorul care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, respectiv firma Iridex Group Salubrizare, nu şi operatorul care să opereze pe staţiile de transfer, colectare şi sortare.

Staţie

Iniţial s-a organizat o licitație separată pentru desemnarea unui operator pentru respectivele staţii. Au fost două oferte, una venită din partea Iridex, actualul operator de salubritate în judeţ, şi cea de-a doua, Eco Sud, firma care administrează depozitul de la Mofleni.
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) dă undă verde Iridex-ului, iar Eco Sud SA pierde licitația.

Se merge în instanţă, iar decizia este de reluare a procedurii de licitare. ADI Ecodolj procedează întocmai, reface caietul de sarcini şi licitaţia este urcată în SEAP, având ca termen de deschidere a ofertelor data de 20 februarie a.c. Între timp, Eco Sud a contestat la tribunal documentaţia şi a cerut suspendarea licitaţiei până la pronunţarea instanţei. Prin urmare, deschiderea ofertelor este amânată până la decizia instanţei.

Ieri (marţi – n.r.) am avut termen la Tribunalul Dolj şi instanţa a dat termen la data de 24 martie a.c. Nu ştim când se va încheia toată această procedură,

spune Aurel Dincă, reprezentant ADI ECODOLJ şi viitordirector al Serviciului de Salubritate.

Tot reprezentanţii ADI ECODOLJ spun că:

Dotări Staşie Mofleni


Între timp, cei de la Fonduri europene ne-au spus că este imperios necesar să folosim staţiile. Una dintre variante este să facă CJ Dolj un serviciu propriu până se finalizează această etapă cu licitaţia.

Acest serviciu va opera temporar, până la desemnarea prin licitaţie a unui operator. Nu putem să mergem pe varianta negocierii directe. În staţia de sortare intră reciclabile, nereciclabile intră pe transfer şi apoi se duc la Mofleni. În staţie se sortează, ce este reciclabil se vinde şi se scade din tarif,

a explicat Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.

Serviciu de Salubritate pentru staţiile de sortare, transfer şi compostare din Dolj

Staţie compostare Mofleni

Într-adevăr, Autoritatea de Management pentru POS Mediu a inițiat un Memorandum pentru aprobarea unor soluțiilor temporare privind delegarea serviciilor de operare a
infrastructurii pentru proiectele finanțate din fonduri europene în domeniul deșeurilor.
Drept urmare, CJ Dolj înfiinţează un Serviciu Public de Salubritate, care va opera pe staţiile de transfer, sortare şi compostare.

Serviciul Public de Salubrizare al Județului Dolj a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Județean Dolj nr. 231 din 31.10.2019, ca entitate publică cu personalitate juridică, având ca obiect de activitate tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase.

Este entitate publică subordonată Consiliului Județean Dolj, iar activitatea acesteia va fi coordonată de președintele Consiliului Județean Dolj.

Serviciul va desfășura următoarele activități: – Organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor; – Operarea/administrarea stațiilor de transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare; – Sortarea deșeurilor municipale și a deșeurilor similare în stațiile de sortare; – Organizarea tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare; – Administrarea depozitelor de deșeuri și/sau a instalațiilor de eliminare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare,

se arată în hotărârea CJ Dolj.

Staţie sortare


Serviciul va opera pe cele cinci staţii şi va avea un număr de 56 de angajaţi. În anii următori va creaşte numărul acestora până la 196. Consiliul Judeţean Dolj va aloca serviciului suma de 7.546 mii lei pentru finanţarea activităţii. Serviciul va avea şi venituri proprii, realizate din încasarea serviciilor de transfer prestate de la stațiile de transfer, la stația de sortare, respectiv la stația de compostare inclusiv transfer la depozit.

Staţie transfer Goicea

Sumele estimate a fi încasate în anul 2020, pentru serviciile de transfer aferente stației Calafat și stației Filiași vor fi în cuantum de 792 mii lei. La capitolul cheltuieli, bugetul serviciului va fi de 8.338 mii de lei.
Angajaţii vor avea salarii de bază cuprinse între 15.387 de lei şi 2.676 de lei.
În prezent, toate reciclabilele din judeţ ajung în Staţia de la Goicea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS