Parcările de reședință cu plată nu par a fi pe placul craiovenilor. Cel puţin asta rezultă dintr-un sondaj de opinie lansat de GdS în urmă cu două săptămâni.
Peste 4.200 de cititori ai Gazetei de Sud s-au declarat împotriva instituirii de locuri cu plată în parcările de reședință din Craiova. La sondajul lansat de GdS în data de 13 februarie au participat peste 6.500 de persoane, trei sferturi dintre acestea fiind contra parcărilor de reședință cu plată.
Mai exact, la întrebarea „Sunteți de acord cu parcările de reședință cu plată?“ au răspuns până ieri, la închiderea sondajului, un număr de 6.598 de persoane. Dintre acestea, 2.390 s-au declarat de acord cu plata unui loc în parcarea de reşedinţă (36,2%), în timp ce 4.208 cititori au fost împotriva unei astfel de proceduri (63,8%).
368 de locuri cu plată au fost trasate, iniţial, în parcările de reședință
Primăria Craiova a anunţat, în data de 7 februarie, că în curând se va da startul atribuirii de locuri de parcare cu plată, în parcările de reşedinţă. A şi stabilit un număr de 368 de locuri, care urma să fie introduse în platforma online prin intermediul căreia se atribuiau astfel de locuri de parcare.
Mai mult, a specificat că în data de 2 martie se va lansa aplicaţia respectivă, înscrierea on-line pentru obţinerea unui loc rezidenţial de parcare urmând să se facă în perioada 2-9 martie.
Situaţia s-a schimbat însă luni, când primăria s-a răzgândit şi a prelungit data de lansare a aplicaţiei minune. Noua dată de demarare a proiectului pilot privind parcările de reședință cu plată nu a fost însă specificată.
De ce a fost amânată atribuirea locurilor în parcările de reşedinţă
Primăria Craiova a anunţat luni, printr-un comunicat, că va fi prelungită perioada de promovare a platformei online prin intermediul căreia se atribuiau locurile de parcare cu plată trasate între blocuri.
Motivul: ar fi venit prea multe cereri de la cetăţenii care doreau să-şi rezerve un loc în parcarea de reşedinţă. Un lucru care ar obliga primăria să extindă zonele cu parcări de reşedinţă cu plată.
Unde au fost amenajate primele locuri cu plată în parcările de reședință
Primele locuri de parcare din parcările de reşedinţă care urma să fie taxate au fost amenajate în zona blocurilor M de pe bulevardul 1 Mai (au fost trasate şi numerotate 207 locuri de parcare), la blocurilor E1, E2, E6, E7 şi A11 de pe Calea Bucureşti (110 locuri), la blocurilor A9, A12, A13, A14, A15 din Brazda lui Novac (44 de locuri) şi la blocului H15 din George Enescu (7 locuri).
Pentru a intra în posesia unui astfel de loc de parcare, craiovenii urma să acceseze, în perioada stabilită de primărie, platforma on-line implementată de municipalitate. Aici ar urma să se facă înregistrarea cererilor, depunerea actelor justificative necesare, desfăşurarea licitaţiei, desemnarea câștigătorului, achitarea taxei, precum şi eliberarea autorizaţiei de parcare.
Potrivit regulamentului aprobat în Consiliul Local, pot beneficia de un loc de parcare de reşedinţă persoanele fizice care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii: deţin un autoturism în proprietate sau în baza unui contract de leasing pentru care plătesc impozit la Primăria Craiova; au domiciliul/rezidenţa în imobilele care au arondate astfel de locuri de parcare.
Preţul de pornire a licitaţiei, în cazul în care vor exista mai multe solicitări pentru acelaşi loc, a fost stabilit deja din 2019, prin hotărâre de consiliu local. Este vorba de 150 de lei/an – pentru Zona 0 a oraşului, 120 de lei/an – Zona 1 şi 100 de lei/an – Zona 2.
Dacă nu va fi o licitaţie, taxa anuală pentru un loc în parcarea de reşedinţă va fi exact cea menţionată mai sus.