6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljStrada Viilor şi gunoiul din curtea CFR

Strada Viilor şi gunoiul din curtea CFR

Canalul de protecţie împotriva inundaţiilor aparţinând CFR şi care se întinde de-a lungul străzii Viilor din Bariera Vâlcii, Craiova, s-a transformat într-o groapă de gunoi.

De vină sunt persoane care vin aici cu maşinile şi căruţele şi aruncă gunoi de tot felul. La fel de vinovaţi sunt şi locuitorii din cartier care îşi aruncă gunoiul din propriile gospodării în canal. Nici CFR-ul nu este exonerat, fiindcă are obligaţia să întreţină zona şi să o salubrizeze. Cea mai mare cantitate de gunoi provine, totuşi, de la persoane străine de zonă, spun localnicii.

Aici vin cu maşinile încărcate de gunoi şi le aruncă în canal. Vin cu căruţe, la fel, aruncă în canal. Oricât ar arunca localnicii, grosul provine de la persoane care nu locuiesc pe strada Viilor. Sunt persoane care aruncă de obicei aici tot felul de deşeuri, alţii poate sunt în trecere,

spune Ştefan Pătru, localnic pe strada Viilor, Bariera Vâlcii.

Canalul de protecţie al CFR transformat în groapă de gunoi

Indiferenţa CFR-ului, gradul de civilizaţie al localnicilor care aruncă gunoiul în canal, dar şi al altor craioveni fac din acesta un loc insalubru, un focar de infecţie. Locuitorii se plâng şi cer sprijinul administraţiei locale, ca să oblige CFR-ul să salubrizeze canalul. Altă variantă propusă de cetăţeni primăriei este aceea de a face pândă, cu scopul să-i prindă pe cei care aruncă deşeuri.

Avem o mare problemă cu canalul CFR care se întinde de-a lungul străzii Viilor. Aici, cei din cartier aruncă tot felul de mizerii. Este o groapă de gunoi. Nu mai vorbesc de pet-uri, pungi. Tot felul de gunoaie. Primăria să ne ajute, să amendeze CFR-ul să facă cineva pândă, să-i prindă pe cei care depozitează mereu acolo. Să găsească primăria o rezolvare,

a ridicat Ştefan Pătru problema la întâlnirea cu autorităţile, în cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tău!“.

Canalul de protecţie al CFR care se întinde de-a lungul străzii Viilor din Bariera Vâlcii, Craiova, s-a transformat într-o groapă de gunoi.


Într-adevăr, primii care resimt cauzele transformării locului într-o groapă de gunoi sunt localnicii care stau cu gunoiul sub nas.

Canalul salubrizat, ori CFR-ul amendat

Ce rezolvare au autorităţile despre această situaţie scăpată de sub control? Să-l oblige pe proprietar să-şi facă ordine în propria ogradă şi să ia măsuri de precauţie pentru a preîntâmpina pe viitor aruncarea gunoiului în zonă. Prezent la întâlnirea cu cetăţenii, la „Fii vocea cartierului tău!“, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a trasat Poliţiei Locale sarcina de a lua măsurile care se impun.

Pentru început, vom notifica CFR-ul. Dacă nu se conformează, în sensul să salubrizeze acel canal, vom aplica legea. Deţinătorul terenului riscă o amendă de 25.000 de lei. Am mai avut astfel de situaţii cu CFR-ul, dar în zona Gârleşti. De fiecare dată când i-am notificat să-şi salubrizeze terenurile s-au conformat. Nu am avut probleme. Repet, îi notificăm, le dăm un termen şi, în caz contrar, ulterior aplicăm amenzi,

a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale.

Gunoi aruncat pe Strada Rozelor- Aleea I Şimnic


Cartierul Bariera Vâlcii pare să fie un pol al gunoiului aruncat la voia întâmplării. Situaţia gunoiului este de-a dreptul explozivă, însă pe strada Rozelor- Aleea I Şimnic. Aici tot carosabilul este însoţit pe ambele sensuri de gunoiul aruncat de persoane certate grav cu legea.

Ce spune legea

În acest sens, OUG nr. 195/2005, art. 96, alin. 1, pct. 10 spune:

Strada Rozelor-Aleea I şimnic din Bariera Vâlcii

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei, pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, în special a celor situate de-a lungul căilor de comunicaţie rutiere, feroviare şi de navigaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS