2.6 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum luptă Craiova împotriva coronovarisului

Cum luptă Craiova împotriva coronovarisului


Pentru a veni în sprijinul craiovenilor, dar şi pentru a-şi proteja proprii angajaţi, societăţile şi regiile primăriei au luat o serie de măsuri.


Pieţele şi târgurile oraşului sunt spaţii pe care craiovenii le frecventează în orice împrejurare. De aici, oamenii îşi procură mare parte din produsele alimentare, dar şi nealimentare. În acest sens, este important de ştiut pentru cetăţenii oraşului care va fi de acum înainte programul de funcţionare al pieţelor şi târgurilor.

Curăţenie în pieţele Craiovei

Important de ştiut este ce măsuri de igienizare şi dezinfecţie a luat societatea care administrează aceste spaţii, în speţă SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. În primul rând, pieţele din Craiova rămân deschise. Acestea îşi continuă activitatea în mod aproape normal.

În aceste spaţii, încă de săptămâna trecută au apărut dozatoarele cu soluţii dezinfectante atât pentru comercianţi, cât şi pentru cumpărători. Suprafeţele de contact din pieţe – în special uşile de acces – sunt curăţate cu dezinfectant din oră în oră.

Halele din pieţe au fost dezinfectate


Piaţa Centrală şi Piaţa din Craioviţa, dezinfectate

Cele mai mari pieţe ale oraşului, Piaţa Centrală şi Piaţa Craioviţa Nouă Big au fost, la sfârşitul săptămânii trecute, spălate şi dezinfectate. Toate halele din cele două pieţe au trecut prin acest proces.

„Până astăzi (ieri- n.r.), nu s-a pus în discuţie o eventuală închidere a pieţelor. Aşadar, pieţele din Craiova rămân deschise. Pentru evitarea aglomeraţiei, îi sfătuim pe cetăţeni să evite cumpărăturile la ore de vârf, iar comercianţilor le recomandăm să folosească cât mai des metodele de plată electronice pentru achitarea contravalorii chiriei.

S-au impus şi unele restricţii, în sensul sistării audienţelor la sediul şi punctele de lucru ale societăţii noastre“, a menţionat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova.


Târgul de săptămână, restricţii de activitate

Activitatea în Târgul din 1 Mai a fost modificată. Târgul Municipal Craiova a rămas deschis, însă cu restricţii în anumite zile, pentru evitarea aglomeraţiei. În schimb, craiovenii trebuie să ştie că sectorul de legume şi fructe rămâne funcţional atât în cursul săptămânii, cât şi în wekeend.

În perioada 13 – 15 martie, 20 – 22 martie şi 27 – 29 martie, nu se vor desfăşura activităţi de comercializare îmbrăcăminte şi încălţăminte, noi sau second-hand, în Târgul Municipal Craiova.

Târgul municipal

„Nu este vorba despre închiderea Târgului Municipal Craiova, ci doar despre suspendarea activităţii în anumite sectoare ale acestuia, în cele mai aglomerate zile din săptămână. Astfel, în următoarele săptămâni, Târgul Municipal Craiova va funcţiona normal de luni până joi, inclusiv cu partea de haine şi încălţăminte second-hand. În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va funcţiona doar sectorul de legume şi fructe angro, necesar pentru asigurarea aprovizionării cetăţenilor“,

a menţionat reprezentantul SC Pieţe.


Termo va furniza căldură în funcţie de temperaturile exterioare

Termo fornizează căldură conform diagramei
Termo fornizează căldură conform

Furnizorul de căldură al oraşului, Termo Craiova, a luat şi el o serie de măsuri. În primul rând, şi-a igienizat sediul şi punctele termice. În al doilea rând, a restricţionat interacţiunea cu persoanele din afara societăţii. Important pentru craioveni este faptul că a amenajat un birou special pentru eliberarea facturilor, destinat asociaţiilor de proprietari. Acestea trebuie să ajungă la sediul furnizorului să-şi ridice facturile pentru căldură pe luna februarie.

Drept urmare, societatea a amenajat într-o clădire adiacentă un birou de unde reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ridică facturile.

Este cunoscut faptul că, după data de 15 a fiecărei luni, operatorul local emite facturile pe luna anterioară. Din cele peste 400 de asociaţii de proprietari, câte sunt în Craiova, majoritatea ridică aceste facturi de la sediul Termo.

Punct Termic

„Am amenajat un birou special pentru eliberarea facturilor. Are o intrare separată şi aici vor veni cei de la asociaţiile de proprietari să ridice facturile. Am restricţionat şi intrarea în incinta societăţii“,

a precizat Gheorghe Nedelescu, reprezentant SC Termo Craiova.

Cu privire la căldură şi apă caldă, acestea vor fi furnizare în continuare cu respectarea diagramei, în funcţie de temperaturile exterioare.

SC Termo Craiova SRL are contract de furnizare agent termic primar cu Complexul Energetic Oltenia (CEO) până la sfârşitul acestei luni. Tot la această dată este termen în dosarul de insolvenţă al societăţii. În ciuda faptului că toate părţile-creditori, Primărie, Termo-sunt convinşi că se va ajunge la faliment, la dosar nu s-a depus nicio solicitare în acest sens.


Salubritatea şi-a redus activitatea cu publicul

Angajaţii de la Salubritate
Angajaţii de la Salubritate

Operatorul de salubritate al oraşului şi-a redus activitatea cu publicul, atât pentru protejarea angajaţilor, cât şi a abonaţilor, a clienţilor.

„În prezent, programul cu publicul se desfășoară zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00 și 13.00, iar plățile se pot face până la ora 17.00. Programul cu publicul vizează doar încheierea de contracte noi, depunerea documentațiilor de avizare și încheierea contractelor de colectare a deșeurilor provenite din construcții, precum și primirea de sesizări și cereri. Pentru a limita cât mai mult interacțiunea clienților cu angajații, încă de săptămâna trecută s-a decis mutarea casieriei centrale, în vederea modificării circuitului de lucru cu publicul. Aici lucrează, în prezent, doi casieri, un secretar și un angajat al biroului de avizare, astfel încât oamenii să rezolve totul la intrarea în societatea noastră, să nu staționeze pe holuri. Personalul de pază are grijă ca oamenii să stea la o distanță de cel puțin 1,5 m față de ceilalți. Lângă casierie am montat dispenser de dezinfectant, astfel încât abonații să își dezinfecteze mâinile după înmânarea banilor către casier“, a precizat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova, Cristina Ghenea.


Facturile la gunoi să fie plătite on-line

Gunoi
Gunoi

Craiovenilor li se recomandă să își plătească facturile on-line, la bănci sau la magazinele partenere PayPoint. Facturile vor fi transmise către asociaţii prin poştă. În zonele de case, angajaţii operatorului vor lăsa facturile în cutiile poștale, nu fac încasări.


Se ridică gunoiul ca şi până acum

Totodată, reprezentanţii Salubrităţii îi anunţă pe craioveni că programul de colectare a deșeurilor nu va avea de suferit.

Platformă de gunoi
Platformă de gunoi

„Am sistat, de asemenea, operațiunile de înlocuire a recipientelor de precolectare și pe cele de distribuire de pubele. Persoanele care nu au recipient pot precolecta deșeurile în saci, până la încheierea acestei situații temporare. Precizăm că programul de colectare a deșeurilor nu va avea de suferit. Avem peste 20.000 de abonați la case, peste 460 de asociații deservite și aproape 4.000 de abonați persoane juridice și, mai ales, în această perioadă, trebuie să ne asigurăm că totul merge bine. Tot personalul nostru din Secția transport deșeuri poartă mănuși, pentru protecție“, a mai precizat Cristina Ghenea.Personalul de la Salubrizare stradală își începe acum programul de la ora 6.00, pentru a evita aglomerația și a respecta obligațiile instituite.

Salubritatea a muncit şi la dezinfecţia instituţiilor

Dezinfecţie

„Începând din 13 martie, intervenim încontinuu, prin trei echipaje, pentru dezinfecția tuturor spațiilor publice din Craiova. Am început vineri dezinfecția în școli, licee și grădinițe, am intervenit și la Direcția Impozite și Taxe, sâmbătă dimineață am procedat la spălarea străzilor principale și secundare cu o soluție cu Cloramina T, cu aprobarea Direcției de Sănătate Publică Dolj. De asemenea, în acest sfârșit de săptămână am dezinfectat și trotuare, stații de autobuz și refugii de tramvai, autobuze, precum și Piața Centrală și cea din Craiovița Nouă.

Pentru moment, având în vedere temperaturile exterioare destul de scăzute, efectuăm dezinfecție doar la interior, în spațiile unităților de învățământ și în spații aparținând unor instituții publice și private. Imediat ce vremea ne va permite acest lucru, vom continua spălarea și dezinfecția străzilor și trotuarelor și a altor spaţii“, a mai spus reprezentantul Salubrităţii.


Transportul în comun se desfăşoară normal

Dezinfecţie autobuze RAT
Dezinfecţie autobuze RAT

Reprezentanţii RAT Craiova spun că, până la acest moment, nu sunt modificări în orarul traseelor. Mijloacele de transport în comun sunt permanent dezinfectate. Cu toate acestea, se simte o scădere a numărului de călători.

Staţie RAT

„Avem suficiente autobuze pe trasee, încât să nu se creeze aglomeraţie. Toate mijloacele de transport în comun sunt dezinfectate după fiecare cursă cu substanțe pe bază de clor și alcool și la autobaza RAT, prin nebulizarea unui dezinfectant bio, fără miros, pe bază de peroxid de hidrogen și un complex coloidal de arginți în cantitate redusă“,

a declarat Sorin Manda, reprezentant RAT Craiova.


CAO şi-a închis casieria

La Compania de Apă Oltenia, casieria a fost închisă. Registratura funcţionează cu program redus, iar craiovenii care apelează la serviciul Releţii cu publicul sunt sfătuiţi să o facă on-line sau telefonic

Angajaţii Cao puşi să-şi dezinfecteze încălţămintea

„Din această săptămână s-a închis casieria, iar Registratura funcţionează cu un program scurt, de două ore. În ceea ce priveşte relaţiile cu publicul, craiovenii sunt sfătuiţi să o facă on-line, prin telefon sau fax.

Am dezinfectat la sediu, am stabilit ca angajaţii să lucreze în ture, ca să nu fie aglomeraţie în birouri. Pentru binele populaţiei, angajaţii de la staţiile noastre trebuie să fie sănătoşi. Ei poartă măşti şi mănuşi. În rest, nu sunt probleme“,

a declarat Alin Şuiu, director CAO



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS