Montarea detectoarelor de gaze continuă să producă nemulţumiri în rândul craiovenilor care locuiesc la bloc. În primul rând, locatarii consideră că preţurile, care ajung şi până la 300 de lei/apartament sunt prea piperate. În al doilea rând, proprietarii care au centrale de apartament şi au deja senzori de gaze, refuză să mai monteze al doilea senzor pe coloana comună.
Într-o astfel de situaţie se găsesc şi locatarii din blocul F19 din cartierul craiovean Lăpuş. Aceştia spun că asociaţia i-a obligat să monteze senzori de gaze, deşi unii dintre ei au centrale de apartament şi senzori montaţi pe coloana proprie.
Totodată , proprietarii consideră că
În aceiaşi situaşie se găseşte şi proprietarul de la apartamentul nr.8 din acelaşi bloc. Locatarul spune că are centrală, are senzor de gaze şi a fost nevoit să accepte şi montarea celui de-al doilea. Totul pe banii lui.
Asociaţia şi Ordinul ANRE
Faci revizia trebuie să pui detector de gaze
La fel de nemulţumiţi, dar şi nelămuriţi sunt şi proprietarii din Asociaţia de proprietari nr.14 Brazda lui Novac. Ei s-au trezit cu un anunţ venit din partea asociaţiei, care îi atenţionează că trebuie să strângă banii necesari montării detectoarelor de gaze.
Suma este în jur de 300 de lei, iar montarea se va face în vară când expiră revizia generală. Este cunoscut faptul că, firmele agreate de ANRE şi care se ocupă cu verificarea şi revizia tehnică a reţelelor de gaze nu întocmeşte documentaţia constatatoare a bunei funcţionări tehnice a instalaţiei, dacă nu sunt montate aceste detectoare. Anunţul îi înştiinţează pe proprietari că :
Un preţ mediu pe apartamente
Reprezentanţii firmelor în domeniu spun că locatarii nu trebuie să confunde un simplu detector de gaze comandate de pe un site online cu sistemul wireless. Acesta are mai multe componente şi funcţionează ca un tot unitar, iar în caz de pericol opreşe gazul în tot blocul, nu doar într-un apartament.
ANRE-ul a venit în 2018 cu nişte precizări. Adică, detectoarele de gaze montate doar pentru aragazul din apartament sau pentru centrală nu sunt suficiente.
Cum funcţionează detectoarele wireless de gaze
Aceasta a mai explicat şi cu alte ocazii funţionarea acestui sistem wireless.
Care este legislaţia în domeniu
Obligativitatea instalării detectoarelor de gaze a fost impusă, prin Ordinul ANRE nr. 5/2009.
Procedură schimbată
Prin ordinul ANRE 179/2015 – Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, proprietarii sunt obligaţi să-și pună detectoare de gaze, chiar dacă nu au centrală de apartament.
Alte completări
În 2018, legislația din domeniu a suferit o serie de modificări. ANRE a publicat pe propriul site o serie de informații legate de montarea detectoarelor automate de gaze.
Obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2), precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale: