9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMai importante plimbările, tablele şi rugăciunea decât viaţa?

Mai importante plimbările, tablele şi rugăciunea decât viaţa?

În ciuda avertismentelor venite din partea autorităţilor locale, craiovenii au sfidat orice recomandare. Chiar dacă locurile de joacă şi foişoarele s-au închis şi întreaga ţară este în stare de urgenţă din cauza coronavirusului, craiovenii nu stau în casă.

Spaţiile de relaxare din Craiova au fost pline de oameni dornici să stea la soare

Pentru foarte mulţi dintre ei au fost mai importante plimbările în parc, taclalele în faţa blocului sau în spaţiile de relaxare din oraş, rugăciunile la uşa bisericilor. Ca să nu mai vorbim de înghesuiala din supermarketuri şi magazine pentru aprovizionare, din pieţe şi farmacii.

Craioveni nepăsători că se expun infectării cu COVID-19

La taclale şi la table

Toate regulile şi toate recomandările au fost încălcate doar pentru nişte tabieturi zilnice. Tabieturi la care craiovenii nu au vrut să renunţe nici în al doisprezecelea ceas. Nu s-au gândit nici o clipă că îşi pun viaţa în pericol, şi că îi expun şi pe cei apropiaţi lor.

Craiovenii au stat la taclale

Persoane vârsnice, şi nu numai, au mers în zonele de relaxare, s-au aşezat pe bănci câte trei-patru şi au stat de vorbă sau au ieşit pur şi simplu la soare. În jurul lor, alte trei-patru persoane s-au îngrămădit să ia parte la „dezbatere“. Unii s-au aşezat chiar lângă foişoarele închise, îngrijoraţi parcă să nu-şi piardă siesta zilnică, jocul de table şi discuţiile fără noimă.

În plină pandemie, craiovenii se înghesuie la biserică, în parcuri şi la piaţă

Credincioşii s-au înghesuit să meargă la biserică/ sursa foto: Facebook:Eşti din Craiova dacă…”

Persoanele evlavioase s-au aşezat în faţa bisericilor, ca să nu piardă slujba religioasă, ţinută după recomandări în aer liber. Numai că oamenii nu au mai ţinut seama de distanţa pe care trebuie să o păstreze între ei. Iar la final au pupat cu toţii aceeaşi cruce.

Mămicile şi-au scos copiii în parcuri. Grădina Botanică, Parcul „Romanescu“ au fost luate cu asalt în weekendul trecut de persoane de toate vârstele.

Cu toţii, vârstnici, tineri, copii s-au bucurat de vremea frumoasă fără nici o apăsare. Recomandările şi starea de urgenţă nu au fost prioritare comparativ cu soarele îmbietor şi parfumul primăverii.

Ce mai contează că în jurul nostru se vorbeşte de mii de morţi din cauza coronavirusului, că tot ce contează acum este să STAI ÎN CASĂ.

În Piaţa Centrală din Bănie, lumea a năvălit puhoi ca într-o zi normală. Craiovenii au mers ca în orice alt sfârşit de săptămână la cumpărături.

Craiovenii au mers la piaţă ca într-un wekeend normal/sursa foto: facebook

Unii dintre ei nu au renunţat nici la micii făcuţi în „buza“ pieţei. Chiar dacă nu i-au servit ca altă dată la taclale, învăluiţi în fum şi aromă de grătar, şi-au luat acasă, la pachet. Asta fiindcă terasele trebuie să respecte nişte reguli impuse la acest moment.


Restricţii impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19


Luând în considerare răspândirea infecției cu COVID-19, Comitetul Național pentru situații de Urgență din Craiova a decis sâmbătă, 21 martie, închiderea parcurilor din oraş. După ce, marți, 17 martie, au fost închise locurile de joacă, pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19.

Ca o măsură complementară, au fost închise și foișoarele din cartierele și parcurile Craiovei. Măsura a fost luată tot pentru protejarea celor mai vulnerabile categorii de persoane la noul coronavirus: vârstnicii și persoanele cu alte afecțiuni.

sursa foto: Facebook- Eşti din Craiova dacă…

Ordonanţă militară prin care se limitează circulaţia pe străzi

Mai mult, duminică, 22 martie, autorităţile naţionale au decis, prin ordonanţă militară, introducerea unor interdicții de circulație a persoanelor. Totodată, se suspendă temporar activitatea cabinetelor stomatologice, se închid mall-urile. Se interzic grupurile cu mai mult de trei persoane.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi răspândire COVID-19. Se limitează libertatea de circulaţie a populaţiei în intervalul 22.00-6.00.

Ordonanţă militară: se închid graniţele
Ordonanţă militară: se închid graniţele

Se închid granițele pentru cetățenii străini, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația în care acestea au fost plasate,fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și vor fi plasate în carantină sub pază.

Bătrâni
Vârstnicii sunt cei mai vulnerabili

Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS