8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOamenii străzii, victime abandonate de autorităţi

Oamenii străzii, victime abandonate de autorităţi

Panica legată de pandemia de coronavirus ne ţine pe cei mai mulţi dintre noi în casă. Putem să ne izolăm, să ne adăpostim, să ne îngrijim de noi.

Chiar dacă suntem nevoiţi să mergem la muncă sau să alergăm să ne umplem coşurile de cumpărături, tot avem posibilitatea să ne protejăm. Putem să ne spălăm des pe mâini, să dezinfectăm spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea sau traiul. Există însă persoane care nu au unde să se izoleze, lipsite de orice ajutor. Sunt oamenii fără adăpost.

În condițiile crizei Covid-19, oamenii fără adăpost sunt lăsaţi de izbelişte, deşi din 25 martie autorităţile trebuie să se aplece şi asupra lor.

„Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora. Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției“,

se arată în art. 6, alin. 1, 2/Ordonanţa 3/2020.

Oamenii fără adăpost, victime

Oameni fără adăpost

O craioveancă ne-a scris şi ne-a povestit o întâmplare terifiantă prin care a trecut în aceste zile un om al străzii. O întâmplare gravă, fiindcă omul fără adăpost a fost bătut „de nişte derbedei“. Abominabila faptă s-a petrecut pe timpul nopţii, în intervalul în care nici un cetăţean nu avea voie să iasă din locuinţă. În intervalul 22.00-6.00, când îşi producea efectele Ordonanţa Militară 2/2020.

În mesajul ei, craioveanca roagă autorităţile locale craiovene să îşi îndrepte atenţia şi spre aceste persoane năpăstuite.

Oameni fără adăpost

„Vă este cunoscut faptul că, în Craiova, ca de altfel în toată ţara, există de foarte mulţi ani „oamenii strazii”. Întrebare, acceptând, sper, ideea că şi ei sunt tot oameni: s-a gândit cineva să-i ducă într-un adăpost măcar în perioada asta? Ia cineva măsuri de protecţie în ceea ce-i priveşte?

Ieri-dimineaţă, un om al străzii care îşi face veacul pe Calea Bucuresti, la complexul Rotonda sau pe gangul de lângă Club 77, era vânăt la faţă. M-am oprit să-i dau o mască, mănuşi şi altele. L-am întrebat ce a păţit şi mi-a spus că a fost bătut de nişte derbedei miercuri noapte.

Şi asta s-a întâmplat în timp ce era în vigoare ordonanţa militară cu restricţii clare pentru timpul nopţii.

Vă rog, vă implor, faceţi ceva şi pentru ei! Într-adevar, ei nu îşi pot striga frica şi spaima, dar se pot îmbolnavi şi contamina şi ei. Rabdă de foame şi frig, au sentimente ca noi toţi, sunt oameni. Vă rog, faceţi ceva să-i ajutăm şi pe ei!“,

îşi încheie craioveanca mesajul.

Oameni care trăiesc pe străzi
Oameni care trăiesc pe străzi

Aceasta a mai precizat că a făcut sesizări în acest sens la Poliţia Locală, la Direcţia de Sănătate Publică, la primărie, dar nu a primit nici un răspuns.

Autorităţile tac

Cu aceeaşi tăcerea am fost şi noi trataţi de către administraţia locală craioveană, când am pus problema oamenilor fără adăpost. Chiar dacă aceasta este obligată, la acest moment, de lege să le acorde sprijin acestor oameni.

Cu privire la incidentul petrecut pe Calea Bucureşti, reprezentanţi ai poliţiei spun că nu s-a primit nici o sesizare în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS