9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsiliul local a aprobat zece centre de carantină în Craiova

Consiliul local a aprobat zece centre de carantină în Craiova

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, în şedinţa extraordinară de joi, cu unanimitate de voturi, condiţiile de carantinare în municipiul Craiova. Atribuţiile au fost delegate de municipalitate către Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe, aflat în subordine, care se va ocupa de gestionarea acestei măsuri.

Cine va fi cazat în centrele de carantină

Potrivit raportului de specialitate, în centrele de carantină vor fi primite trei categorii de persoane: persoane stabilite prin Metodologia de supraveghere a COVID-19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică; personal medico-sanitar confirmat COVID-19 care nu necesită internarea sau personal medico-sanitar care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru, precum şi persoane confirmate COVID-19 asimptomatice sau cu forme uşoare pentru care nu este necesară internarea în unităţi sanitare pentru tratare.

Ce condiţii li se oferă carantinaţilor

Pe teritoriul Craiovei, au fost identificate spaţii de cazare disponibile, care vor fi transformate în zece centre de carantină. Potrivit municipalităţii, fiecare unitate hotelieră trebuie să facă repartizarea în cameră conform indicaţiilor pe care le primeşte de la medicul epidemiolog, acesta fiind prezent obligatoriu, în momentul în care se face carantinarea. Persoanelor carantinate li se asigură trei mese pe zi.

Hrana va fi servită cu tacâmuri şi farfurii de unică folosinţă, la uşa camerelor, fără să existe contact între persoana care distribuie hrana şi persoanele carantinate. Fiecărei persoane i se pun la dispoziţie între 2-4 litri de apă, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă. Mai primesc produse de igienă personală (săpun, gel de duş, şampon, hârtie igienică), lenjerie de pat (minimum două rânduri), prosoape, două pijamale şi două perechi de papuci de unică folosinţă, pe toată perioada de carantinare.

Sumele cheltuite, decontate de Ministerul Sănătăţii

În spaţiul de carantină, trebuie să existe geluri şi produse dezinfectante pentru piele, la intrarea şi ieşirea din clădire şi la fiecare etaj. În incintă, trebuie să mai existe servicii de spălatorie profesională a lenjeriei de pat şi prosoapelor. După plecarea fiecărei persoane din spaţiul de carantină, trebuie să se facă decontaminarea, dezinfecţia şi igienizarea spaţiului de cazare şi a tuturor spaţiilor la care persoana carantinată confirmată pozitiv la testare a avut acces (camere, toalete, holuri, spaţii comune etc.).

Toate deşeurile menajere vor fi considerate periculoase şi vor fi depozitate în saci speciali puşi la dispoziţia persoanelor carantinate, la începutul perioadei de carantină, care apoi vor fi strânşi într-un container special.

Sumele cheltuite cu persoanele carantinate sunt decontate de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS