5.9 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţiile de proprietari nu împart paşti şi lumină de Înviere

Asociaţiile de proprietari nu împart paşti şi lumină de Înviere

Ministrul de interne a anunţat că paştile şi sfânta lumină vor fi împărţite credincioşilor „de personalul clerical şi voluntarii din parohie”. În cazul celor care locuiesc la bloc „acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociaţia de proprietari sau chiriaşi care va purta echipament de protecţie şi mănuşi”.

Asociaţiile de proprietari din Craiova nu s-au grăbit să solicite aducerea sfintei lumini locatarilor din blocurile arondat. În fapt, reprezentanţii proprietarilor nici nu ştiu cum să procedeze. Preşedintele, respectiv comitetul nu cunosc câţi dintre proprietari doresc să le fie adusă acasă sfânta lumină şi paşti.

În plus, ei susţin că nu este deloc uşor, mai ales pentru asociaţiile mari, să găsească persoana care să primească şi apoi să împartă lumina locatarilor din blocuri. Mai este problema cu echipamentul, care trebuie procurat pentru respectiva persoană. Totodată, au semne de întrebare în privinţa paştilor care sunt pregătite, porţionate şi apoi împărţite de diverse persoane.

Lumină de Înviere

„Nu, nu ne-a anunţat nimeni şi nici nu am cerut. Eu am 19 scări de bloc. Asta înseamnă să merg din apartament în apartament să întreb locatarii dacă vor să li se aducă acasă lumină, paşti de Înviere. Mai mult trebuie să găsesc din rândul locatarilor o persoană sau mai multe dornice să facă asta pentru vecinii din cartier. Şi nu în ultimul rând, să am grijă să-l echipez aşa cum spun autorităţile. La prima vedere pare simplu, dar oamenii au păreri şi păreri şi nu ştiu cum vor reacţiona”, spune Gheorghe Berceanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 23 Craioviţa Nouă.

„Nu sunt de acord cu aşa ceva”

Sunt reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Craiova care nu împărtăşesc ideea expusă de autorităţi. Împărţirea luminii sfinte şi a paştilor de către voluntari şi delegaţi ai asociaţiei nu este o formulă fericită în această perioadă de pandemie.

„Nu sunt de acord cu aşa ceva. În asemenea condiţii, cred că oamenii au alte priorităţi. Eu nu mă opun ca locatarii să primească lumină, dar şi autorităţile, biserica să se fi gândit înainte de a face nişte declaraţii fără fond”, este de părere preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.5 din cart- 1 Mai, Victor Stamin.

Alţii spun că în această perioadă, încercarea de a face o faptă bună poate avea un deznodământ nedorit.

Lumină sfântă de Înviere

„Am auzit, dar nu este un lucru bun. Vine preotul, vin voluntarii, dar ei nu pot fi purtătorii virusului ?Ei merg prin tot cartierul, chiar dacă sunt echipaţi, dar intră în contact cu zeci şi zeci de persoane. Eu nu văd realizabilă această acţiune. Nu moare nimeni într-un an dacă nu respectăm obiceiurile de Înviere.

Sunt nişte reguli şi mai bine să le respectăm acum, aşa cum a zis şi preşedintele. Apoi pe cine să găsesc din asociaţie să meargă la fiecare bloc, dacă nu se oferă nimeni? Nu, nu cred că reuşim să facem asta”, spune Marin Iordache , preşedintele Asociaţiei de proprietrai 2 Iancu Jianu.

Nu există cadru legal

Sunt preşedinţi de asociaţii de proprietari care merg mai departe şi invocă lipsa unui cadru legal. Ceea ce respinge din start

„Din punct de vedere al obligației asociației de proprietari de a desemna un reprezentant căruia să îi fie „înmânate” „paștile sau sfânta lumină”, având în vedere disp. art. 9 alin. (1), (2) și (5) din legea nr.489/2006, care spun că „În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă”, „Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult.” și „Autoritățile publice centrale pot încheia cu cultele recunoscute atât parteneriate în domeniile de interes comun, cât și acorduri pentru reglementarea unor aspecte specifice tradiției cultelor, care se supun aprobării prin lege.

Considerăm că în lipsa aprobării prin lege, acordul nu poate impune asociației de proprietari să desemneze un reprezentant, mai ales că nu avem program noaptea. Art 9 alin 5 din legea cultelor prevede că acordul ar trebui aprobat prin lege.

În concluzie, în lipsa unei norme aprobate de puterea legiuitoare sau în lipsa unei hotărâri a adunării generale, o asociație de proprietari nu se poate implica în chestiuni religioase. Eu voi respecta dreptul oricărei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a și-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile și ritualurile specifice cultului, în conformitate cu Constituția republicii noastre. ”, afirmă Petru Becheru, preşedintele Asociaţiei de proprietari „Romarta”.

Surse din cadrul primăriei Craiova spun că, până la acest moment nici o autoritate sau instituţie nu a cerut sprijinul administraţiei locale pentru identificarea asociaţiilor de proprietari. În plus, solicitările trebuie să vină, mai degrabă, din partea asociaţiilor de proprietari. Ele trebuie să se adreseze, probabil reprezentanţilor bisericii ortodoxe, respectiv parohiilor din care fac parte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS