Ministrul de interne a anunţat că paştile şi sfânta lumină vor fi împărţite credincioşilor „de personalul clerical şi voluntarii din parohie”. În cazul celor care locuiesc la bloc „acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociaţia de proprietari sau chiriaşi care va purta echipament de protecţie şi mănuşi”.
Asociaţiile de proprietari din Craiova nu s-au grăbit să solicite aducerea sfintei lumini locatarilor din blocurile arondat. În fapt, reprezentanţii proprietarilor nici nu ştiu cum să procedeze. Preşedintele, respectiv comitetul nu cunosc câţi dintre proprietari doresc să le fie adusă acasă sfânta lumină şi paşti.
În plus, ei susţin că nu este deloc uşor, mai ales pentru asociaţiile mari, să găsească persoana care să primească şi apoi să împartă lumina locatarilor din blocuri. Mai este problema cu echipamentul, care trebuie procurat pentru respectiva persoană. Totodată, au semne de întrebare în privinţa paştilor care sunt pregătite, porţionate şi apoi împărţite de diverse persoane.
„Nu sunt de acord cu aşa ceva”
Sunt reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Craiova care nu împărtăşesc ideea expusă de autorităţi. Împărţirea luminii sfinte şi a paştilor de către voluntari şi delegaţi ai asociaţiei nu este o formulă fericită în această perioadă de pandemie.
Alţii spun că în această perioadă, încercarea de a face o faptă bună poate avea un deznodământ nedorit.
Nu există cadru legal
Sunt preşedinţi de asociaţii de proprietari care merg mai departe şi invocă lipsa unui cadru legal. Ceea ce respinge din start
Surse din cadrul primăriei Craiova spun că, până la acest moment nici o autoritate sau instituţie nu a cerut sprijinul administraţiei locale pentru identificarea asociaţiilor de proprietari. În plus, solicitările trebuie să vină, mai degrabă, din partea asociaţiilor de proprietari. Ele trebuie să se adreseze, probabil reprezentanţilor bisericii ortodoxe, respectiv parohiilor din care fac parte.