-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContractul pe fonduri europene pentru containere îngropate, la a patra prelungire?

Contractul pe fonduri europene pentru containere îngropate, la a patra prelungire?

Cu trei luni înainte de expirarea termenului celei de-a treia prelungiri a contractului pe fonduri europene pentru montarea containerelor îngropate în Craiova, oraşul are, din cele 438 de platforme, doar vreo 142 finalizate. Este cunoscut faptul că procedurile necesare obţinerii autorizaţiei de construire sunt o frână care a încetinit derularea şi finalizarea proiectului.

Platforme de gunoi îngropate
Platforme de gunoi îngropate

„Avem în lucru 11 platforme, finisăm borduri, pavele. În total sunt 142 de platforme terminate. Restul sunt la autorizare. Acum, mai multe platforme sunt la autorizare la Poliţia Rutieră. Din păcate, în iulie expiră şi cea de-a treia prelungire a contractului.

Vom vedea ce se va întâmpla de la acel moment. Nu ştiu dacă vom intra şi în cea de-a patra prelungire. Totuşi, noi nu am bătut pasul pe loc, ne-am ocupat de documentaţia pentru PT şi trimis spre avizare la Consiliul Judeţean. Am întocmit documentele pentru obţinerea DTC pentru autorizare de construire şi ulterior obţinerea autorizaţiilor“, spune Marius Croitoru, reprezentantul European Waste Technology SRL.

Făcând un calcul scurt, după ce excludem platformele executate deja de constructor şi pe cele grevate de servicii, rezultă că vreo 250 de platforme sunt prinse la acest moment în hăţişul autorizaţiilor.

25 de platforme vor fi relocate

sistemului de containere îngropate se tot prelungeşte
Implementarea sistemului de containere îngropate se tot prelungeşte

La rândul ei, Primăria Craiova încearcă să rezolve problema locaţiilor grevate de sarcini. Adică, problema acelor terenuri pe care urma să se amplaseze platformele îngropate, dar care sunt traversate de conducte de utilităţi. În situaţia acestora se va merge pe relocarea platformelor sau eliberarea terenului de sarcini.

„În ceea ce ne priveşte pe noi, am predat în total 389 de locaţi. Ar mai fi un număr de 49 de platforme unde sunt probleme. Am mers zilele acestea pe teren special pentru acest lucru şi am descoperit că nu toate aceste locaţii sunt grevate de sarcini. Mai rămân, într-adevăr, 25 care trebuie să fie relocate.

Restul locaţiilor sunt la Consiliul Judeţean sau la constructor şi probabil urmează paşii necesari obţinerii autorizaţiilor de construire“, a declarat Cosmin Durle, administratorul municipiului Craiova.

Un proiect cu prelungiri

Implementarea sistemului de containere îngropate mai are de aşteptat

Reamintim, Consiliul Județean Dolj demara în 2012 un amplu proiect finanțat cu fonduri europene pe Masterplanul de Deșeuri, intitulat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Dolj. Un an mai târziu obținea finanțarea. Proiectul a avut o serie de poticneli ani în şir.
În cele din urmă, Consiliul Județean Dolj și SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL au semnat contractul în octombrie 2017.

Platforme cu containere de gunoi îngropate


Contractul are o valoare totală de 34.380.393 lei, inclusiv TVA. În cadrul contractului, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi.
Investiția care vizează containerele îngropate face parte din proiectul cu finanțare europeană Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj.

Are o valoare totală de 53,6 milioane de euro, a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități. Dar şi achiziţionarea a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea. Totodată vizează şii construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deşeurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS