Craiovenii îşi plătesc tot mai greu facturile curente la utilităţi. În luna aprilie s-a resimţit o scădere considerabilă comparativ cu lunile anterioare ale acestui an. În condiţiile actuale, când mulţi dintre cetăţeni au ajuns în şomaj tehnic sau, mai grav, au rămas fără un loc de muncă, plata serviciilor devine o povară.
Dacă ar fi să judecăm după încasările unora dintre operatorii locali de servicii, populaţia reuşeşte cu greu să achite ceea ce consumă. Cele mai multe datorii sunt la întreţinerea locuinţei, cum ar fi căldură, apă caldă, apă rece, gunoi şi gaze. În ultima lună, numărul plăţilor a scăzut, iar în cazul unora dintre furnizori s-a înregistrat o scădere procentuală a încasărilor de aproape 50%.
Facturile la căldură, în picaj
Craiovenii, cu precădere cei care locuiesc la bloc, înregistrează mari restanţe la plata căldurii către furnizorul local. Dacă în luna anterioară, martie, încasările furnizorului au avut o scădere de 6%, în aprilie scăderea a fost una vertiginoasă, de 45%.
Reprezentanţii furnizorului spun că este un impas pentru societate, fiindcă, la rândul lor, vor avea probleme cu plata principalului furnizor de agent termic primar, CEO. Şi, în al doilea rând, vor fi afectate şi reparaţiile curente, căci banii necesari vin tot din încasări.
Plăţi întârziate şi la gunoi
Începând cu luna aprilie, şi plata facturilor la gunoi a înregistrat un declin. Craiovenii au şi aici restanţe comparativ cu lunile de început de an. Nu se ştie dacă o cauză este retragerea încasatorilor operatorului de pe teren sau imposibilitatea populaţiei de a mai suporta plata facturilor curente. Imposibilitate cauzată, în situaţia multor gospodării, de scăderea veniturilor.
Perioada de urgenţă afectează şi plata facturii la apă
Asociaţiile de proprietari plătesc mai greu factura la gaze
Până şi în cazul unuia dintre cei mai acerbi furnizori, în speţă furnizorul de gaze, plata facturilor a înregistrat o uşoară scădere. Cei care îşi plătesc mai greu factura sunt craiovenii care locuiesc la bloc, în speţă asociaţiile de proprietari.
Nici măsurile suplimentare nu au ajutat populaţia să se încadreze cu plata la zi a facturii curente. Dacă persoanele fizice îşi plătesc mai greu consumul de gaze, societăţile şi-au diminuat inclusiv consumul, dat fiind faptul că multe şi-au sistat activitatea.