0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum scoate RAADPFL milioane de euro din frunze și piatră seacă

Cum scoate RAADPFL milioane de euro din frunze și piatră seacă

Regia deținută de Primăria Craiova a încasat de la bugetul local un milion de euro în primele trei luni ale anului pentru reparațiile cu piatră spartă și bolovani de râu efectuate pe străzi. Un alt milion de euro a intrat în contul RAADPFL pentru tăierile de regenerare la arbori, arbuști și garduri vii și pentru transportul resturilor vegetale.

Cum scoate RAADPFL milioane de euro din frunze și piatră seacă. Două expresii românești uzuale – „scoate bani din piatră seacă“ și „taie frunze la câini“ se potrivesc de minune Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) din subordinea Primăriei Craiova.

E drept că cea de-a doua expresie nu trebuie luată strict cu înțelesul ei, pentru că angajații Regiei chiar muncesc. Doar că tăierea frunzelor, la propriu, aduce venituri generoase Regiei. La fel ca și repararea străzilor prin întinderea unui strat de piatră spartă.

Numai în primele trei luni acele acestui an, potrivit execuției bugetului municipiului Craiova pe trimestrul I, cele două activități au adus în contul RAADPFL peste două milioane de euro, bani de la bugetul local. Să le luăm pe rând. 

Conform execuției bugetului local, „în primele 3 luni ale anului 2020, pentru activitatea de reparaţii şi întreţinere străzi, alei şi parcări în municipiul Craiova au fost efectuate plăţi în sumă de 4.776.798 lei, reprezentând facturi aferente lucrărilor executate de către RAADPFL Craiova de «Întreţinerea şi repararea străzilor cu îmbrăcăminţi din pavaj de piatră brută, piatră spartă și amestec optimal»“. Cu alte cuvinte, pentru lucrările mai sus menționate, Regia a încasat un milion de euro.

Ce străzi a reparat RAADPFL cu un milion de euro, în acest an

Am solicitat RAADPFL Craiova lista cu străzile ale căror reparații cu piatră spartă, amestec și piatră brută au „înghițit“ un milion de euro. Și am primit-o. Potrivit Regiei, în perioada ianuarie – martie 2020 Sectorul Reparații Străzi din cadrul RAADPFL Craiova a efectuat mai multe lucrări de reparații cu piatră spartă și bolovani de râu.

Mai exact, au fost executate astfel de lucrări pe 20 de străzi și opt alei din municipiu. De menționat că Regia nu se ocupă de asfaltări, ci doar de pietruiri. 

Iată lista cu lucrările executate de RAADPFL în perioada mai sus amintită, așa cum ne-a fost transmisă de conducerea Regiei: „Reparații străzi cu piatră spartă: Aleea 3 George Enescu, Aleea Călmățui, Aleea 6 Drumul Apelor, Migdalului, Aleea 1 Parângului, Căliman, Polovragi, Viorele, Aleea 1 Ramuri, Aleea 2 Toamnei, Aleea 6 Parângului, Postăvaru, Stejarului, Drumul Corneșului, Aleea Plopului, Erou Cătălin Marinescu, Moldova – parțial, Gorjului, Radu Calomfirescu, Muntenia – parțial, Arad, Brașov. Reparații cu pavaj – bolovani s-au executat pe următoarele străzi: Sălcioarei – reparații locale; Călmățui – reparații locale; Viilor – reparații locale; Gorjului – reparații locale; Lăstărișului“.

Majoritatea străzilor mai sus menționate de află în cartierul Bariera Vâlcii și în zona Catargiu – Fața Luncii. 

Cum scoate RAADPFL milioane de euro. Ce am găsit pe teren

Lucrările descrise de Regia de Administrare a Domeniului Public în acte se regăsesc și pe teren. Numai că, oamenii spun că ele au început prin septembrie 2019 și s-au încheiat în februarie 2020.

Cel puțin asta ne-a precizat un craiovean care locuiește pe strada Salciei și care spune că a văzut cum s-au derulat lucrările în Catargiu, pe străzile vecine lui, adică Lăstărișului, Călmățui și Aleea Călmățui. Ba chiar ar fi avut discuții și cu inginerul care coordona lucrările, pentru faptul că muncitorii se mișcau prea încet. 

Drumurile de aici sunt cu bolovani de râu și așa au rămas, pentru că reparația în sine presupune scoaterea bolovanilor și așezarea lor la loc, plus așternerea unui strat suport de nisip.

Cum scoate RAADPFL milioane de euro din piatră seacă
Cum scoate RAADPFL milioane de euro din piatră seacă

„Chiar așa au făcut, pentru că m-am și certat puțin cu ei. Cum domne, să te apuci de o lucrare în septembrie și să termini în februarie? Veneau câteva ore, scoteau bolovanii, apoi îi așezau la loc. Ce nisip să pui, că ăsta se spală la prima ploaie? Dar așa era ritmul lor“, ne-a spus craioveanul care locuiește pe strada Salciei. „Vreți să-i lăudați? Merită săracii pentru cât au muncit“, a adăugat acesta, ironic. 

„Dacă veneați acum 15 ani ziceați că suntem pe timpul lui Burebista“

Bărbatul susține că astfel de lucrări s-au făcut și pe strada lui, în trecut. „Așa au lucrat și aici, dar să știți că strada arată acum mai bine decât înainte. Dacă veneați acum 15 ani ziceați că suntem pe timpul lui Burebista. Un lucru nu îl înțeleg eu, strada mea figurează la primărie așa sau asfaltată? Pentru că atunci când am băgat apa ni s-a spus să reparăm noi asfaltul. Care asfalt, domne, că aici sunt numai pietre?“, a mai spus craioveanul de pe strada Salciei.

Revenind la lucrările executate în acest an de RAADPFL, pe străzile Muntenia, Arad și Brașov se putea observa stratul de piatră spartă turnat recent. 

Cum scoate RAADPFL milioane de euro. Strada Drumul Corneșului, pietruită sau asfaltată?

Și în cartierul Bariera Vâlcii se vedeau urmele lăsate de lucrările executate de RAADPFL. Pe strada Viilor, spre exemplu, care apare cu „reparații locale“ se putea observa piatra spartă aruncată pe drum, însă localnicii susțineau că strada lor ar figura ca asfaltată în actele primăriei.

Piatră spartă era turnată și pe străzile Căliman, Polovragi, Viorele, Postăvarului sau Stejarului, din imediata vecinătate, drumuri înguste pe care abia încape o mașină. La fel ca și pe aleea I și aleea VI Parângului, unde s-a turnat, într-adevăr, un strat de piatră spartă. 

Piatră se vedea și pe Drumul Corneșului, dar aici oamenii se declarau nemulțumiți. „A venit o mașină de piatră prin septembrie, au descărcat-o la pod și au întins-o cu un autogreder, dar pe ici, pe colo. Nu vedeți în ce condiții stăm și cum ne rupem mașinile prin gropile ăstea? Și noi plătim taxe și impozite la fel ca restul craiovenilor, de ce să stăm în condițiile acestea?“, ne-a spus un localnic. 

Unele dintre străzile pietruite vor fi în curând modernizate

Interesant este însă faptul că unele din aceste străzi apar și pe lista cu drumurile care vor fi modernizate de primărie, în baza acordului cadru încheiat în 2018, în valoare de 63.290.921 de lei (fără TVA). Acesta avea în spate o listă inițială de 87 de străzi care urma să fie asfaltate, iar pe ea se află și străzile Arad, Brașov, Muntenia, Postăvaru și Stejarului, pe care s-a intervenit acum cu piatră spartă și amestec optimal.

Se poate spune însă că străzilor mai sus menționate nu le va veni rândul la asfaltare anul acesta, așa că au nevoie de o mică întreținere. Numai că sunt și străzi care vor intra în 2020 în modernizare, potrivit programărilor făcute de primărie, iar două dintre ele, Migdalului și Drumul Corneșului, au fost puțin pietruite anul acesta. Suficient însă cât să fie decontată lucrarea către RAADPFL. 

Cum scoate RAADPFL milioane de euro. Cum se taie frunze de cinci milioane de lei

Regia nu scoate însă bani doar „din piatră seacă“, ci și din iarbă verde. Mai exact din tăierile de vegetație. Din execuția bugetului local al municipiului Craiova pe primele trei luni ale anului 2020 aflăm că „în perioada ianuarie – martie 2020 au fost desfăşurate tăieri de corecție și regenerare la arbori și arbuști, tăieri de regenerare la arbuști și garduri vii, lucrări de degajare a terenului de frunze și crengi, încărcat și transport resturi vegetale“, activitate care este în sarcina RAADPFL.

La acestea se adaugă și „întreținere curățenie și măturat alei“, după care vine și „nota de plată“. Pentru toate lucrările de mai sus, primăria a achitat din bugetul local suma de 5.077.103 lei, adică peste un milion de euro. Și asta nu e tot.

În perioada ianuarie – martie 2020 s-au mai efectuat și „lucrări de reparații și întreținere mobilier urban: gard, coșuri de gunoi, bănci, jocuri de copii, reparații instalații de udat zone verzi, reparații pergole“, după cum se specifică în execuția bugetară. Acestea au costat bugetul local nu mai puțin de 977.474 de lei, adică peste 200.000 de euro. Așadar, RAADPFL Craiova chiar scoate milioane de euro din iarbă verde și piatră seacă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS