2.8 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul pas concret spre Spitalul Regional Craiova

Primul pas concret spre Spitalul Regional Craiova

La patru ani distanță de când Uniunea Europeană aloca 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova, zilele trecute a fost făcut, în sfârșit, primul pas concret pentru realizarea spitalului de la Craiova. A demarat licitația pentru serviciile de proiectare și elaborare a proiectului tehnic, la o valoare estimată de peste 16 milioane de euro. Spitalul Regional Craiova este cel mai scump dintre cele trei, din studiul de fezabilitate rezultând o valoare de circa 590 de milioane de euro. Pentru spitalele de la Iași și Cluj, licitațiile pentru proiectare au fost lansate în decembrie 2019, respectiv ianuarie 2020. Craiova ar avea, așadar, patru luni întârziere față de „contracandidatele“ Iași și Cluj.

Spitalul Regional Craiova scoate, în sfârșit, capul din pământ sau, mai bine spus, din hârtii. La patru ani distanță de când s-a vorbit pentru prima dată de trei spitale regionale în România (martie 2016), la Iași, Cluj și Craiova, abia în acest an s-au făcut primii pași concreți.

După ani de discuții, promisiuni, protocoale peste protocoale, consultări cu specialiști ai Băncii Europene de Investiții, drafturi de studii de fezabilitate și schimburi de terenuri (cum a fost cazul Craiovei) s-a ajuns la realizarea proiectelor tehnice pentru cele trei spitale. Asta după ce, la un moment dat, s-a pus chiar problema pierderii finanțării europene de 150 de milioane de euro pentru „regionale“, din cauză că autoritățile se mișcau foarte încet cu implementarea celor trei proiecte. 

Primul spital care a trecut de birocrație a fost cel de la Iași. Procedura pentru elaborarea proiectului tehnic a fost lansată la începutul lunii decembrie 2019, cu o valoare a contractului de 63.829.354,57 lei.

O lună mai târziu a demarat licitaţia pentru „elaborarea proiectului tehnic necesar execuţiei lucrărilor aferente proiectului «Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj» și servicii de asistență tehnică“. Potrivit datelor din sistemul electronic, valoarea acestui contract este de 68.604.513,80 lei.

Cum decurge licitația

Ambele proiecte au trecut de prima fază a licitației pentru proiectare, care se derulează după o procedură diferită. Este vorba de o licitație restrânsă, în etape succesive „pentru a reduce progresiv numărul soluțiilor care trebuie discutate sau al ofertelor care trebuie negociate“, după cum se explică în anunțul de participare.

De altfel, procedura în sine are mai multe etape, pornind de la depunerea candidaturii și evaluarea ei și continuând cu depunerea ofertelor, evaluarea/calificarea tehnică, evaluarea financiară, deliberarea și atribuirea. 

Spitalul Regional de la Craiova, ultimul pe listă

Conform reprezentanților Ministerului Sănătății, candidaturile trebuie aprobate și de Comisia Europeană, etapă de care a trecut deocamdată doar Spitalul Regional Iași, după trei luni de la lansarea licitației. Cel mai probabil, va urma spitalul de la Cluj și abia apoi cel de la Craiova, pentru proiectarea căruia doar ce a fost lansată procedura de achiziție publică (30 aprilie). Craiova ar avea, așadar, patru luni întârziere față de „contracandidatele“ Iași și Cluj. 

Cum s-au derulat procedurile la Craiova? Greoi. Asta poate și pentru că terenul destinat construirii spitalului regional a fost schimbat de două ori. În noiembrie 2016, Ministerul Sănătății (MS) primea în administrare de la Ministerul Apărării Naționale un teren de 9,7 hectare, situat lângă Centura de Nord a Craiovei, pe strada Teilor.

Terenul de 9,7 ha ales inițial pentru Spitalul Regional Craiova
Terenul de 9,7 ha ales inițial pentru Spitalul Regional Craiova

Anul următor, terenul a fost schimbat, după ce a fost considerat insuficient pentru un spital regional.

De la 9,7 hectare de teren, la 27 de hectare

MS a obținut de la Armată un alt teren, peste Centura de Nord, în suprafață de 18 hectare. Doar că nici acesta nu a fost suficient. Abia după ce terenul a fost extins până la 27 de hectare (în anul 2017) au demarat procedurile. Gazeta de Sud scria, în iulie 2018, adică un an mai târziu, că Spitalul Regional Craiova este la stadiul de protocoale semnate, avize de obținut și un studiu de fezabilitate (SF) la care încă lucrează.

Potrivit unui răspuns transmis atunci de Ministerul Sănătății, consultanții din partea Băncii Europene de Investiții care se ocupă de SF urma să vină cu documentul până în pragul sărbătorilor de iarnă, iar ulterior să se depună fișa proiectului pentru obținerea finanțării parțiale din partea UE.

Comisarul european Corina Creţu se arăta însă sceptică în privința demarării lucrărilor la cele trei spitale în 2019. Și a avut dreptate. Asta pentru că abia în acest an a început partea de realizare a proiectelor tehnice. 

Cum va arăta Spitalul Regional Craiova

La sfârșitul lunii trecute a fost publicat în sistemul electronic anunțul de participare pentru „achiziția de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului «Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova» și pentru servicii de asistență tehnică“. Tot atunci, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, veneau cu noi informații.

Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va cuprinde un complex de construcții cu șapte niveluri, pe o suprafață totală construită de 165.296 de metri pătrați. Unitatea va fi dotată și cu heliport și va avea 1.195 de locuri de parcare pentru cadrele medicale și aparținătorii pacienților.

„De acum, ne dorim ca toți pașii birocratici să fie parcurși rapid, astfel încât să înceapă construcția efectivă a unităților spitalicești. Vorbim despre niște investiții majore, îndelung așteptate de cetățeni, cadre medicale, dar mai ales de pacienții din România”, susținea Ion Ștefan.

„La fel ca la Cluj și Iași, Spitalul Regional Craiova va furniza servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației din regiune. Va fi dotat cu echipamente și aparatură de cea mai înaltă performanță pentru servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice“, spunea și Nelu Tătaru. 

Spitalul Regional Craiova – 807 paturi și 19 săli de operație

Spitalul Regional de la Craiova va avea 807 paturi și 19 săli de operație. El va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în șapte centre, printre care și un centru de tratament pentru cancer destinat pacienților din regiunea sud-vest a țării, cu toate dotările necesare. Plus un centru pentru mamă și copil cu 100 de paturi într-o clădire cu intrare separată, unită de corpul principal al spitalului printr-un coridor, la nivelul primului etaj.

Cum va arăta Spitalul Regional Craiova
Cum va arăta Spitalul Regional Craiova

Revenind la locurile din spital, 60 ar fi în UPU, 30 pentru chirurgia de zi, 15 pentru îngrijiri medicale de zi şi 20 pentru îngrijiri oncologice de zi. Restul de paturi ar fi pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute. Valoarea totală a investiţiei de la Craiova este de 2.850.507.547,41 lei, adică circa 590 de milioane de euro.

Este cea mai mare valoare stabilită în urma SF-ului, dintre cele trei proiecte. Spre exemplu, spitalele regionale de la Iași și Cluj au fiecare o valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. Durata de implementare a întregului proiect este de 104 luni (opt ani și opt luni), dar patru ani au trecut deja dacă luăm în calcul perioada de birocrație. 

Cum va fi stabilit proiectantul spitalului de la Craiova

Revenind la licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a Spitalului Regional Craiova, aceasta are o valoare totală estimată de 76.863.467,44 lei (16,3 milioane de euro). Cum va fi stabilit proiectantul? În urma unei analize complexe a celei mai bune oferte „calitate – preț“.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 2 iunie. Ulterior, termenul estimat pentru expedierea invitațiilor de prezentare a ofertelor sau de participare către candidații selectați este 31 iulie. 

Potrivit datelor din anunțul de participare, componenta financiară a ofertei va conta în procent de 40% în stabilirea câștigătorului. Restul criteriilor luate în calcul până la procentul de 100% fac parte din componenta tehnică a ofertei. Aici intră abordarea propusă pentru implementarea contractului (9%), resursele (umane și materiale) și realizările corespunzătoare fiecărei activități (9%), atribuțiile membrilor echipei în implementarea activităților din contract (9%) și încadrarea în timp, succesiunea și durata activităților propuse (9%).

Și experiența profesională este foarte importantă în cadrul ofertei, după cum urmează: lider de echipă (10%), arhitect (6%), inginer expert inginerie medicală (4%), inginer proiectant structuri de rezistență pentru construcții civile (4%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS