Craiova – cu mocheta dezinfectantă, Târgu Jiu – cu dispenserele. Autoritățile locale au interpretat diferit prevederile Ordonanţei Militare nr. 4 din 29 martie 2020, intrată în vigoare de la 31 martie.
Ordonanța obliga primăriile să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe de pe raza respectivelor unități administrativ-teritoriale. Dacă unele au înțeles prin termenul „dispozitive cu soluții dezinfectante“ acele dispensere cu gel dezinfectant pentru curățarea mâinilor, altele au ales varianta covorașelor de șters tălpile. Așa s-a întâmplat și în cazul a două municipii importante din Oltenia, Craiova și Târgu Jiu.
La intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 4, Primăria Craiova a dat startul dezinfecției scărilor de bloc, iar, în paralel, a demarat procedura de achiziție a unor dispensere care să fie montate la intrarea în blocuri. Atunci, primarul Mihail Genoiu susținea că „dispozitivele cu dezinfectanți sunt în procedură de achiziție“. Edilul mai menționa că „dezinfectanți se găsesc pe piață cât de cât, dar la partea de aparate nu am reușit să găsim până acum niciun furnizor“. „Ne zbatem să găsim acele dispozitive și pe măsură ce le vom obține va începe și montarea lor“, mai anunța primarul Genoiu.
După câteva zile însă, autoritățile din Bănie s-au răzgândit. Edilul a ajuns la concluzia că dispozitive cu soluții dezinfectante pot fi considerate și acele covorașe cu dezinfectant pe care multe dintre asociațiile de proprietari le puseseră deja la intrarea în blocuri.
La un inventar rapid, primăria a descoperit că din cele 495 de asociații existente la nivelul municipiului Craiova, mai are de montat dispozitive cu dezinfectanţi doar la 35 de asociații. Așa că a dat comandă rapidă de restul de covorașe. Ele au fost realizate chiar în atelierele Teatrului „Colibri“. Primăria a scăpat astfel de o procedură de achiziție, fie ea și directă.
Craiova – cu mocheta dezinfectantă, Târgu Jiu – cu dispenserele. Cum a interpretat primarul Genoiu textul Ordonanței nr. 4
Când a luat decizia montării de mochete dezinfectante la intrarea în blocuri, la începutul lunii trecute, primarul Mihail Genoiu afirma că va încerca în continuare să achiziționeze și acele dispensere cu dezinfectant. Ulterior, a rămas doar la prima variantă, considerând că covorașele pot fi considerate ca dispozitive.
„Noi am considerat că este mult mai logic cu aceste covorașe dezinfectante, pe care le putem numi și dispozitive. Adică, o mochetă înmuiată în permanență într-o soluție dezinfectantă, cu care să îți speli tălpile înainte de a intra în scara blocului. Este cumva ilogic să pui un dozator pentru mâini, în situația în care de cele mai multe ori intri în scara de bloc cu ceva în mână: geanta, plasa de cumpărături etc. Considerăm că este mult mai important să intrăm în casă cu pantofii dezinfectați pe tălpi“, a adăugat Mihail Genoiu.
Primăria Târgu Jiu a ales dispenserele. A plătit 120.000 de lei pentru 1.381 de bucăți
Dacă Primăria Craiova a mers pe varianta mochetelor dezinfectante, autoritățile de la Târgu Jiu au continuat să caute dispensere pentru scările de bloc. Și au găsit la sfârșitul lunii trecute, chiar la o firmă din municipiu. Potrivit anunțului din sistemul electronic, primăria a cumpărat direct aceste produse în data de 28 aprilie, pentru suma totală de 120.147 de lei, fără TVA.
Municipalitatea din Târgu Jiu a cumpărat necesarul de 1.381 de dispensere, în preț intrând și montarea și reîncărcarea lor. Un dispenser a fost achiziționat cu prețul de 87 de lei, fără TVA. Aparatul are o capacitate de 500 ml, este din material plastic și se montează pe perete cu dibluri. Dezinfectantul din dispozitiv este pe bază de alcool și are acţiune bactericidă, virucidă şi fungicidă.
Craiova – cu mocheta dezinfectantă, Târgu Jiu – cu dispenserele. Primăria Craiova a cumpărat gel dezinfectant de 3.600 de lei
Revenind la Primăria Craiova, aceasta nu a mai cumpărat dispensere. A achiziționat, însă, tot prin cumpărare directă, gel dezinfectant pentru mâini. Municipalitatea a plătit unei firme din Iași 3.600 de lei, fără TVA, pentru 80 de flacoane de 750 ml. Adică 45 de lei/bucata. Gelul are 75% alcool și conține glicerină, pentru a preveni uscarea mâinilor. Cel mai probabil, gelul dezinfectant este pentru uzul intern.
Primăria s-a chinuit, totuși, până să achiziționeze direct cele 80 de flacoane de gel dezinfectant. O procedură similară, demarată pe 30 martie, a fost anulată pe 4 aprilie, oferta nefiind acceptată în termen. Firma care venise cu oferta era tot cea din Iași. O altă procedură, demarată pe 25 martie, a fost anulată două zile mai târziu. Tot firma din Iași venise cu oferta. De data asta fiind vorba de gel dezinfectant în flacoane de 5 litri, la prețul de 400 de lei/bucată. Primăria Craiova dorea 12 astfel de flacoane.
Pe 24 martie, primăria găsise gel dezinfectant. Chiar se pregătea să plătească 4.590 de lei, dar ofertantul nu a mai onorat comanda. „Cu părere de rău trebuie să vă anunțăm că producătorul acestui gel a decis să nu îl mai distribuie către alți distribuitori. Cele câteva sute de litri din stocul nostru au fost distribuite în ordinea confirmării comenzilor. Regretăm situația creată“, a fost răspunsul ofertantului.