-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSă moară ţânţarul! Cine are dreptate: DSP sau Salubritate Craiova?

Să moară ţânţarul! Cine are dreptate: DSP sau Salubritate Craiova?

Acţiunea de dezinsecţie a oraşului nu este la mâna Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, după cum reiese dintr-un răspuns dat de instituţie.

Întrebată de ce nu acordă avizul pentru demararea operaţiunii de larvicidare şi dezinsecţie în modul şi cu substanţele menţionate în documentaţie de Salubritate, DSP explică:

Dezinsecţie
Dezinsecţie

„Referitor la avizarea de către DSP a activităţilor de dezinsecţie în spaţiul public vă informăm că în actele normative în vigoare invocate de dumeavoastră nu apare nicăieri necesitatea avizării de către direcţiile de sănătate publică a acestor activităţi. În Ordinul ANRSCUP nr. 82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor se precizează următoarele:

art. 105, alin. 1 În ceea ce privește frecvența, dezinsecția pentru combaterea țânțarilor se execută:

lit. a – lunar, în sezonul cald, pe spaţiile deschise prevăzute în programul unitar de acţiune, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea ţânţarilor adulţi şi a larvelor de ţânţari;

alin. 3 – numărul de tratamente care se efectuează anual, prevăzute la alin. 1, lit. b, se stabilesc prin programul unitar de acţiune. Înainte de elaborarea programului unitar de acţiune, fiecare autoritate a administraţiei publice locale sau, după caz, asociaţie de dezvoltare intercomunitară solicită Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino» recomandările necesare pentru stabilirea numărului de tratamente.

În cazul în care institutul nu răspunde în 30 de zile de la data primirii solicitării, se consideră că nu sunt necesare recomandări, iar autoritatea administraţiei publice locale stabileşte numărul de tratamente, la propunerea operatorului, fără a se reduce numărul de tratamente de dezinsecţie executate în anul anterior“.

Dezacord pe dezinsecţie

În lipsa dezinsecţiei, ţânţarii şi căpuşele se înmulţesc în voie
În lipsa dezinsecţiei, ţânţarii şi căpuşele se înmulţesc în voie

Ca într-un dialog al surzilor, operatorul de salubritate vine şi spune altceva, invocând alte norme legale. Cu alte cuvinte, DSP Dolj vorbeşte despre mere, în timp ce Salubritatea vorbeşte despre pere. Adică, DSP Dolj aduce în discuţie programul anual unitar pe care îl stabileşte UAT-ul pentru localitatea respectivă, privind numărul de dezinsecţii şi deratizări. Salubritatea cere, în schimb, un aviz, un acord scris asupra substanţelor şi a modului în care ele sunt folosite pe domeniul public.

În cazul de faţă, ADI Salubris, din care UAT Craiova face parte, a trimis, încă din luna februarie, către Institutul „Cantacuzino“, programul unitar. Acum este rândul Salubrităţii să ceară DSP Dolj aviz pentru substanţele folosite. Aviz pe care l-au obţinut în luna martie când a avut loc prima etapă de dezinsecţie în Craiova.

„În luna martie a acestui an, în pregătirea primei etape de dezinsecție care a avut loc pe domeniul public în perioada 12.03-13.03.2020, am primit avizul scris al Direcției de Sănătate Publica Dolj. La fiecare etapă de dezinsecție solicităm avizul DSP Dolj în baza art. 24 alin. (6) lit. e din Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților, și a art. 82 alin. (1) din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Aceste acte normative stipulează foarte clar faptul că direcțiile de sănătate publică teritoriale trebuie să asigure îndrumarea pentru desfășurarea în bune condiții a activităților“, a precizat Cristinea Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS