2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieBani europeni pentru 30 de autobuze electrice. Ce contracte a semnat Primăria Craiova

Bani europeni pentru 30 de autobuze electrice. Ce contracte a semnat Primăria Craiova

Primăria Craiova va primi bani europeni pentru a achiziționa 30 de autobuze electrice. Contractul de finanțare a fost semnat ieri, o dată cu un alt contract cu fonduri europene, cel privind reabilitarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Phoenix din Craiova.

Banii europeni pentru cele 30 de autobuze electrice au venit pe ultima sută de metri, în afara plafonului pe care primăria l-a avut alocat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia. Proiectul presupune achiziţionarea a 30 de autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungime de circa 12 metri, a 30 de staţii de încărcare lentă şi a şapte staţii de încărcare rapidă. Valoarea contractului este de 77.568.706 lei, fără TVA, adică 92 de milioane de lei.

Municipalitatea a obținut inițial finanțare doar pentru lotul de 16 autobuze electrice de 18 metri, la pachet cu 16 stații de încărcare lentă și patru stații de încărcare rapidă. Contractul a fost deja atribuit firmei poloneze Solaris, primul autobuz electric cu lungimea de 18 metri urmând să fie furnizat Craiovei până la sfârșitul anului.

Bani europeni pentru 30 de autobuze electrice. Urmează licitația

Revenind la contractul cu cele 30 de autobuze electrice pentru care s-a semnat contractul de finanțare, UE va suporta 98% din valoarea sa. Asta după ce nu se mai spera la obținerea vreunei finanțări. Și la proiectul cu cele 16 autobuze electrice, finanțarea nerambursabilă este tot de 98%. Inițial, aici se obținuse o finanțare de doar 25%, iar diferența se suporta de la bugetul local. Suma nu era însă deloc mică: peste 10 milioane de euro.

„La nici o lună de când am primit cofinanțarea de la UE de 98% pentru cele 16 autobuze electrice, acum vor fi finanțate din bani europeni și restul de 30 de autobuze electrice. Finanțarea vine în afara plafonului pe care l-am avut cu ADR, gradul de depunere a proiectelor fiind de peste 150%“, a anunțat primarul Mihail Genoiu. Acesta a mai precizat că este deja pregătit caietul de sarcini pentru achiziția celor 30 de autobuze electrice cu lungimea de 18 metri. El nu a fost însă urcat în sistemul electronic pentru că s-a așteptat o certitudine în privința finanțării europene. Astfel, licitația va demara în curând.

Bani europeni. 4,2 milioane de lei pentru reabilitarea grădiniței Phoenix

Tot ieri a fost semnat cu ADR Sud-Vest Oltenia și contractul de finanțare pentru reabilitarea Grădiniței cu program prelungit Phoenix, situată pe bulevardul Oltenia, nr. 81. Proiectul are o valoare de 4,2 milioane de lei, din care contribuția municipalității este de 82.143 de lei.

Contractul presupune reabilitarea și dotarea corpului de clădire al grădiniței cu mobilier, dotări pentru sălile de clasă, echipamente pentru bucătărie și spălătorie, dotări exterioare, echipamente IT, sistem de ventilare și panouri solare. Clădirea va beneficia și de instalație de detecție, semnalizare și avertizare la incendiu.

Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, a precizat că la nivel regional au fost semnate 641 de contracte de finanțare, în valoare totală de 1,64 miliarde de euro, cu mult peste alocarea regională. În Dolj, au fost semnate 200 de contracte în valoare totală de 312 milioane de euro. Primăria Craiova a depus până acum 24 de proiecte, primind finanțare pentru 23, cu cele două semnate ieri. Ultimul proiect este cel pentru reabilitarea Grădiniței „Ion Creangă“. El va fi semnat în perioada următoare.

„Proiectul se află în contractare la Ministerul Dezvoltării. Nicio primărie din regiune nu a semnat toate contractele pentru proiectele depuse până acum, cum este cazul Craiovei. Mai trebuie menționat că municipiul Craiova a obținut o treime din suma contractată la nivel de Dolj“, a spus Marilena Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS