8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie la ambrozie, provoacă alergii şi aduce amenzi!

Atenţie la ambrozie, provoacă alergii şi aduce amenzi!

Ambrozia este pentru persoanele alergice un adevărat chin. Din cauza polenului acestei plante, persoanele sensibile au reacții care pot însemna crize de strănut și ochi roșii, dureri de cap, nas înfundat. În cel mai rău caz, se poate ajunge la șoc anafilactic.

Tocmai din acest motiv, încă din 2018 există o lege care-i obligă pe deţinătorii terenurilor – publice sau private – pe care creşte ambrozia să stârpească această plantă. Este vorba de Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, din 05.12.2018. Conform Normelor de aplicare ale acesteia, până azi, 20.05.2020, autorităţile locale erau obligate să identifice terenurile publice şi private năpădite de ambrozie.

Ambrozie

„Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara, după răsărirea acestei buruieni, și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni“,

se arată în art. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, din 05.12.2018.

Primăria Craiova a identificat „câteva“ terenuri

În Craiova, sarcina să identifice aceste terenuri îi revine unei comisii constituite din angajaţi ai primăriei, RAADPFL şi Corpului de control.

Ambrozie

„Avem o dispoziţie emisă de primar, la începutul acestui an, în care reprezentanţi ai primăriei, RAADPFL şi Corp control constituie o comisie care are obligaţia să identifice terenurile infestate cu buruiana ambrozie de pe raza oraşului. Ulterior, se întocmeşte un centralizator şi se transmit somaţii către proprietari să distrugă respectiva buruiană. La acest moment avem câteva terenuri identificate, nu am o centralizare. După care vom trimite către prefectură adresă, să aplice şi sancţiunile prevăzute de lege celor care nu se conformează. Pe domeniul public sunt terenuri puţine, fiindcă RAADPFL are gestiunea directă pe ceea ce înseamnă zona verde din oraş. Există şi posibilitatea ca acum să facem verificări şi să nu existe planta şi ulterior să apară“, a precizat Alin Glăvan, director adjunct al Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova.

Amenzi de până la 5.000 de lei pentru craiovenii care nu distrug ambrozia

Responsabilitate distrugerii buruienii ambrozia şi a prevenirii răspândirii acesteia este a proprietarilor sau a deţinătorilor de terenuri. Aceştia au obligaţia să desfăşoare periodic lucrări de întreţinere a terenurilor, prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice pe toată perioada de vegetaţie a plantei.

Ambrozia, o plantă alergenă

Pentru neîntreţinerea terenurilor, legea prevede sancțiuni contravenționale. Aceste sunt în valoare de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri a dispoziţiilor privind combaterea buruienii ambrozia se face de către o comisie mixtă. Aceasta este constituită prin ordin al Prefectului.

Este formată din patru specialişti desemnaţi din cadrul: Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, Comisariatelor Judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică, Autorităţii Publice Locale.

Craiovenii afectați de polenul ambroziei se pot adresa RAADPFL pentru distrugerea plantei respective, cu condiția ca aceasta să se găsească pe domeniul public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS