0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova. Descoperire sinistră în cimitirul Sineasca

Craiova. Descoperire sinistră în cimitirul Sineasca

Joi, la primele ore ale dimineţii, un craiovean care a mers în cimitirul Sineasca a făcut o descoperire macabră. Acesta a găsit printre morminte un sicriu deschis. Bărbatul a făcut fotografii şi le-a postat pe un site de socializare, unde a făcut mare vâlvă şi a atras multe comentarii.

Este sinistru, într-adevăr, să vezi un coşciug răvăşit, scos dintr-un mormânt. Capacul şi partea de jos a sicriului, în care în mod normal este aşezată persoana decedată, zăceau aruncate pe un morman de moloz. În jur, împrăştiate, câteva rămăşiţe textile care proveneau tot din sicriu.

Cimitirul Sineasca
Cimitirul Sineasca

La prima vedere, apariţia unui sicriu deschis nu are nici o explicaţie şi te duce cu gândul la filme horror sau ritualuri magice. Singura explicaţie reală este că acolo a avut loc o deshumare. Dar de ce a rămas coşciugul, precum şi alte rămăşiţe din el în văzul tuturor? Cu siguranţă, un răspuns trebuie căutat la RAADPFL, administratorul cimitirului. Reprezentanţii Regiei au lămurit în parte situaţia sicriului lăsat printre morminte. În primul rând, a avut loc o deshumare în cursul acestei săptămâni. Aceasta are legătură cu accidentul care a avut loc duminica trecută pe bulevardul Râului, când patru persoane şi-au pierdut viaţa.

Familia celor trei decedaţi – mamă, fiu şi bunic – a deshumat o altă persoană din familie, decedată de mai mult timp, pentru a face loc corpurilor neînsufleţite.

Accident cu patru victime pe bulevardul Râului

„Este vorba de o deshumare. Cele trei persoane decedate în accidentul de pe bulevardul Râului. De materialele rămase ne ocupăm noi, regia. Nu ştiu de ce s-a întârziat de această dată cu ridicarea obiectelor mortuare. Poate cineva a făcut atunci, imediat după deshumare, o poză“,

a precizat Ninel Cercel, directorul RAADPFL.

Ce spune Regulamentul şi de ce nu l-au respectat angajaţii RAADPFL

Cimitirul Sineasca
Cimitirul Sineasca

Că acel coşciug şi alte obiecte mortuare au rămas împrăştiate printre morminte este doar vina angajaţilor RAADPFL. Regulamentul de funcţionare a cimitirelor din Craiova, administrate de RAADPFL, are reguli clare, un întreg capitol în care se face vorbire despre înhumare şi deshumare. Totuşi, până la punere în practică este cale lungă.

„Deshumarea persoanelor decedate se poate face numai după şapte ani de la data înhumării pe baza aprobării date de Comisia Pompe Funebre.

(2) În mod excepţional, deshumarea se poate face şi înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (1), în următoarele situaţii:

a) după împlinirea termenului de 1 an de la data înhumării şi numai în perioada noiembrie-martie a fiecărui an, pe baza adeverinţei eliberate de centrele sanitare şi antiepidemice teritoriale, în scopul reînhumării persoanelor decedate deshumate, în alt loc de înhumare;

b) indiferent de data când a avut loc înhumarea pe baza dispoziţiei date, potrivit legii, de Parchet sau instanţele de judecată“,

se arată în art. 25. (1) din Regulament.

Cimitir
Cimitir


Mai departe, acelaşi Regulament spune, la articolul 27:

„Deshumările şi reînhumările se fac de către Administraţiile Cimitirelor din cadrul operatorului, în prezenţa familiei persoanei decedate sau a unui reprezentant al acesteia, cu respectarea normelor sanitare antiepidemice“.

Mai este cunoscut faptul că de lucrările din cimitirele administrate de Regie se ocupă doar angajaţii acesteia, cu mici excepţii.Deşi am soclicitat RAADPFL un punct de vedere în care să explice ce se întâmplă cu aceste obiecte mortuare în cazul unei deshumări, nu am primit nici un răspuns până la închiderea ediţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS