5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFinanțarea europeană a „spitalelor COVID-19“, votată din nou de CL Craiova

Finanțarea europeană a „spitalelor COVID-19“, votată din nou de CL Craiova

Finanțarea europeană a „spitalelor COVID-19“, votată din nou de CL Craiova. Primăria Craiova s-a grăbit să depună proiectele prin care se obținea finanțare europeană nerambursabilă pentru cele trei spitale din subordine, în contextul pandemiei de coronavirus.

Municipalitatea a solicitat o finanțare de circa 23 milioane de euro. Câte 10 milioane de euro pentru Spitalul „Victor Babeș“ și Spitalul „Filantropia“ și 3 milioane de euro pentru Spitalul de Neuropsihiatrie. A omis să treacă în buget și cheltuielile aferente auditului financiar al proiectelor. Așa că ele au fost refăcute și supuse din nou la vot, ieri, în Consiliul Local. 

În data de 22 mai, executivul din Primăria Craiova solicita Consiliului Local (CL), întrunit într-o ședință extraordinară, aprobarea a trei proiecte de hotărâre. Acestea vizau obținerea unor sume importante din fonduri europene pentru cele trei spitale din subordinea municipalității. Autoritățile locale anunțau că au șansa unică de a primi de la UE bani pentru decontarea cheltuielilor făcute de Spitalul „Filantropia“, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Neuropsihiatrie în contextul pandemiei de coronavirus.

Primăria s-a grăbit să întocmească documentația

Cum o oportunitate ca aceasta apare „odată-n viață“, primăria s-a grăbit să întocmească documentația, să o treacă prin Consiliul Local, pentru ca proiectele astfel aprobate să fie depuse la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru obținerea finanțării. Zis și făcut.

„Este vorba despre oportunitatea apărută în contextul pandemiei cu coronavirus, prin care unitățile sanitare publice pot deconta din fonduri europene cheltuieli cu echipamente şi aparatură medicală necesare pentru gestionarea situaţiei de urgenţă provocată de criza COVID–19.

La doar o săptămână de la apariția Ghidului Solicitantului, publicat vinerea trecută, 15 mai 2020, Primăria Craiova propune deja documentația spre aprobare Consiliului Local, înainte ca proiectele să fie depuse la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației“, explica atunci primăria prin intermediul unui comunicat de presă, scoțând în evidență rapiditatea cu care s-au mișcat funcționarii. 

Mihail Genoiu, pe 22 mai: Ne-am mobilizat imediat

Tot atunci, primarul Mihail Genoiu anunța cum au decurs lucrurile cu cele trei proiecte supuse spre aprobare în CL Craiova.

Primăria Craiova și-a luat țeapă cu șomajul tehnic. Mihail Genoiu: Nu ni s-a dat vreo explicație de ce la unii s-a acceptat această plată și la alții nu
Mihail Genoiu, primarul Craiovei

„Suntem, din nou, printre primii din țară la depunerea de proiecte pe fonduri europene. Iată că la foarte scurt timp de când Comisia Europeană a anunțat măsurile de sprijin în domeniul sanitar, ne-am mobilizat imediat. Am preluat de la cele trei spitale ale municipalității necesarul de echipamente și aparatură medicală pentru gestionarea crizei de coronavirus și am lucrat la documentația pentru cererea de finanțare. Imediat după votul de vineri (22 mai – n.r.) din Consiliul Local, vom și depune proiectele la minister“, susținea edilul Craiovei. 

Finanțarea europeană a „spitalelor COVID-19“. Ce cheltuieli ale spitalelor sunt decontate din fonduri europene

Primăria solicita o finanțare europeană de circa 23 milioane de euro. Câte 10 milioane de euro pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ și Spitalul „Filantropia“ și 3 milioane de euro pentru Spitalul de Neuropsihiatrie.

„Sperăm ca autoritatea responsabilă cu evaluarea proiectelor să fie obiectivă, iar fondurile să fie împărțite în mod corect. Sunt 300 de milioane de euro alocate acestui apel de proiecte. Valoarea maximă eligibilă a fiecărui proiect este de 10 milioane de euro, cu 0% contribuție din partea beneficiarului! Este o oportunitate pe care nici nu ne gândim să o ratăm”, afirma primarul Mihail Genoiu. 

Cheltuielile care puteau și încă pot fi decontate sunt cele efectuate de spitale începând cu 1 februarie 2020, până la momentul depunerii cererii de finanțare. Ele se referă nu doar la echipamente şi aparatură medicală, ci și la dispozitive medicale şi de protecţie medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare şi suport triaj, toate necesare pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19. 

Graba strică treaba. Proiectele au revenit în CL Craiova

Mobilizare a fost, așa cum susținea edilul, dar graba primăriei a cam stricat puțin treaba. Așa că ieri a fost nevoie de o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local Craiova pentru cele trei proiecte. 23 de consilieri locali din totalul de 27 au participat la ședința susținută on-line și au votat din nou proiectele. În unanimitate.

De fapt, au aprobat modificările de rigoare aduse proiectelor votate în ședința din 22 mai. Mai exact, valoarea fiecărui proiect. Aceasta a suferit modificări după ce executivul a adăugat la valoarea inițială și cheltuielile cu auditul financiar al proiectului.

„Ca urmare a depunerii proiectului, în etapa verificării administrative și a eligibilității proiectului Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare a solicitat includerea în activitățile proiectului și în buget a cheltuielilor aferente auditului financiar“, se explică în raportul atașat fiecărui proiect de hotărâre votat ieri. 

Finanțarea europeană a „spitalelor COVID-19“. Care sunt noile valori ale proiectelor

Proiectul privind susținerea din fonduri europene a cheltuielilor efectuate de Spitalul „Filantropia“ are o valoare de 48.175.635,44 lei. Cu 95.676 de lei mai mult decât valoarea anterioară, sumă reprezentând cheltuielile cu auditul financiar al proiectului. Adică echivalentul a 9.978.796,85 euro, la cursul lunii aprilie de 4,8278 lei/euro. Din acești bani, costurile cu aparatura și echipamentele medicale sunt de 17.991.489 lei. Cele cu materialele sanitare, echipamentele de protecție, reactivii și dezinfectanții sunt de 30.082.389,53 lei.

Proiectul privind cheltuielile de la Spitalul de Neuropsihiatrie are acum o valoare de 13.341.953 de lei. Cu 47.481 de lei mai mult, suma reprezentând auditul financiar. Din valoarea totală a acestor cheltuieli solicitate spre decontare din fonduri europene, echivalentul a 2.763.567,87 euro, suma de 1.218.679 de lei reprezintă echipamentele de protecție personală achiziționate, iar 12.027.495,41 lei – echipamentele medicale. Aici apar și cheltuieli cu salarii în sumă de 42.156 de lei. 

În final, pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ primăria a solicitat o finanțare europeană de 48.248.434,19 lei. Mai mult cu 69.638,80 lei, costul serviciilor de audit financiar al proiectului. Din suma totală echivalentă cu 9.993.875,92 euro, la cursul din aprilie 2020 de 4,8278 lei/euro, 17.678.843,13 lei reprezintă cheltuielile cu materialele și echipamentele de protecție. Alți 30.490.135,89 lei au fost cheltuiți cu echipamentele medicale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS