6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStatuia din piațeta de la intrarea în Parcul „Romanescu“, ecvestră și lacustră?

Statuia din piațeta de la intrarea în Parcul „Romanescu“, ecvestră și lacustră?

Statuia ecvestră situată în piațeta de la intrarea în Parcul „Romanescu” zace în apă.

Zona de acces în Parcul „Romanescu“ din Craiova, unde în urmă cu un an era o simplă parcare, s-a transformat într-o piațetă. În centrul acesteia a fost reamenajată statuia ecvestră care trona de ani buni la intrarea secundară din parc. O schimbare redicală, nimic de zis, dar lucrările nici nu s-au încheiat bine că apar și hibele. Sau proiectul este în așa fel încât statuia ecvestră să fie și lacustră?

Altfel nu s-ar explica de ce săptămâna trecută monumentul cu cei doi cai „plutea“ în mijlocul unei ape. Apa care pare să provină de la aspersoarele care au menirea să ude spațiul verde din piațeta amenajată în jurul acestei statui. Numai că acestea sunt veritabile țuțuroaie din care apa izvorăște și se adună în jurul monumentului. Gazonul îngălbenit din jurul statuii, deși a fost pus de puțin timp, arată că apa băltește de multă verme aici.
Noroc cu precipitațiile din ultimele zile, aşa autoritățile pot spune acum că ele sunt cauza. Numai că în fotografii este surprinsă starea în care se afla statuia în urmă cu o săptămână.

Statuia ecvestră este înconjurată de apă/foto:Daniela Moise
Statuia ecvestră este înconjurată de apă/foto:Daniela Moise


Să fie acesta finalul lucrărilor, să fie doar în faza probelor la rețeaua de irigat gazonul?
Am încercat să aflăm și opinia Primăriei Craiova, beneficiarul acestei lucrări, dar nu am primit nici un răspuns.

Pașii modernizării piațetei

Lucrările la piațeta de la intrarea în Parcul „Romanescu“ au început în toamna anului 2019, mai precis pe 11 octombrie.
În luna mai 2019, Primăria Craiova semna cu firma Ambient One Construct SRL din Constanţa contractul privind modernizarea căii mici de acces în Parcul „Nicolae Romanescu“. Licitaţia demarase în februarie, cu o valoare estimată de 686.813,68 lei, fără TVA, şi se referea la proiectare, asistență tehnică şi execuţie de lucrări.
Costurile erau şi detaliate în anunţul de participare: 31.500 de lei – proiectarea; 2.500 de lei – asistența tehnică din partea proiectantului; 15.920 de lei – organizarea de şantier şi 636.893,68 lei – cheltuielile cu investiția de bază. Oferta cu cel mai bun raport calitate-preţ urma să fie cea câştigătoare.

Balta în piațeta de la intrarea în parc
Balta în piațeta de la intrarea în parc/foto:Daniela Moise

Cum s-a bătut palma pentru modernizarea intrării în Parcul „Nicolae Romanescu“

La licitaţia s-a prezentat însă o singură firmă – Ambient One Construct SRL. Ea a venit şi cu un proiectant – Tehnoconsult Proiect. Societatea din Constanţa a şi câştigat licitaţia, pentru o valoare a contractului de 636.737,99 lei plus TVA. Adică 757.718,20 lei.
Primăria Craiova a bătut palma cu constructorul pe o sumă de bani, dar preţul lucrărilor a crescut după proiectare

Proiectarea a venit cu costuri suplimentare, primăria le-a acceptat

Numai că socoteala de la Craiova nu s-a potrivit cu cea de la Constanţa. Din Studiul de Fezabilitate care a stat la baza demarării licitaţiei, rezultase o valoare a investiţiei (construcţii şi montaj) de 771.171,98 lei (TVA inclus). SF-ul fusese aprobat în noiembrie 2018 şi de Consiliul Local.

Statuia este înconjurată de apă/foto:Daniela Moise
Statuia este înconjurată de apă/foto:Daniela Moise


Proiectantul a fost, ulterior, de altă părere. Tehnoconsult Proiect a venit în luna iulie cu un deviz general actualizat al investiţiei, conform lucrărilor rezultate după întocmirea proiectului tehnic.
La final, a rezultat o valoare de 989.664,87 lei cu TVA, cu 218.492,89 lei mai mult decât ceea ce reieşise din SF şi cu 231.946,67 lei mai mult decât valoarea cu care fusese atribuit contractul.
Peste 200.000 de lei s-au adăugat la preţul iniţial atribuit prin licitaţie, după ce a fost realizat proiectul tehnic.
Banii în plus ar rezulta din diferenţa dintre cantităţile de lucrări estimative prinse în Studiul de Fezabilitate şi cele rezultate efectiv după proiectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS