2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul „Brâncuși“, aproape finalizat. Prisma de sticlă îl transformă în unicat

Centrul „Brâncuși“, aproape finalizat. Prisma de sticlă îl transformă în unicat

Centrul Internaţional „Constantin Brâncuși“, care se construieşte în curtea Muzeului de Artă din Craiova, este aproape finalizat. Proiectul unic gândit de celebrul arhitect Dorin Ştefan şi pus în operă de Consiliul Judeţean Dolj, devenit la un moment dat „irealizabil“, ar fi gata în acest an.

Mai exact, la data de 30 octombrie, potrivit ultimului grafic de lucrări înaintat de constructor şi acceptat de beneficiar. Lucrările au ajuns acum la partea cea mai grea: montarea prismei de sticlă. Aceasta are o înălţime de 12 metri şi conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“. Pentru a realiza „minunea de la Craiova“ a fost nevoie de o firmă specializată din Germania, singura din Europa şi printre puţinele din lume care lucrează cu sticlă. 

Lucrările au demarat la sfârşitul lunii trecute, când a fost şi închisă circulaţia rutieră pe Calea Unirii (de la intersecţia cu strada Mihai Viteazul până la intersecţia cu A.I. Cuza), iar acum se văd primele rezultate. Se ridică prisma dedicată marelui nostru sculptor Constantin Brâncuși. Joi a fost montată cea de-a patra bucată de sticlă din cele opt care formează partea de mijloc a prismei.

Centrul „Brâncuși“, aproape finalizat. „Este un proiect unic în lume“

Acesta este însă doar începutul. Vor urma şi alte elemente, care, la final, vor aduce la realitate ideea lui Dorin Ştefan, cel care a proiectat Centrul „Brâncuşi“ şi a gândit această prismă unică în lume. 

Așa arată prisma de sticlă noaptea
Așa arată prisma de sticlă noaptea

„Este un proiect unic în lume, nu s-a mai făcut aşa ceva până acum. Din ce punct de vedere? Al prinderii mecanice. Nu veţi vedea piese metalice care să prindă sticla una de alta. Toate aceste bucăţi de sticlă vor sta la un loc fără prindere metalică. Tot ce vedeţi acum, tot ce urmează până la final, inclusiv acoperişul vor fi lipite numai cu silicon. Va fi o lucrare numai din sticlă. Este ceva unic, pentru că şi Constantin Brâncuşi a fost unic“, a precizat, pentru GdS, Bogdan Bologescu, reprezentant al firmei International Glass, din România. 

Centrul „Brâncuși“, aproape finalizat. Cum va arăta prisma unicat

Firma din Bucureşti lucrează alături de Montec International, din Germania, la montarea bucăţilor de sticlă. De fapt, Montec duce greul acestui proiect, firma nemţească fiind singura din Europa specializată în astfel de lucrări.

Centrul „Brâncuși“, aproape finalizat. Prisma de sticlă îl transformă în unicat
Centrul „Brâncuși“, aproape finalizat. Prisma de sticlă îl transformă în unicat. În imagine sunt reprezentanții firmelor care lucrează la prismă.

„Din fericire suntem doi români care facem astfel de lucruri şi de aceea am venit aici, să înfăptuim minunea, să realizăm ceva ce este unic în lume. Până la sfârşitul lunii septembrie prisma va fi gata“, a declarat, pentru GdS, Erwin Szöri, reprezentantul Montec International. „Asta şi dacă vremea va ţine cu noi, pentru că este foarte greu să lucrezi cu sticlă. Este un risc enorm, mai ales când bate şi puţin vântul, cum se întâmplă acum (joi – n.r.). Când va fi totul prins, altfel vor sta lucrurile“, a mai spus Erwin Szöri. 

Va urma partea migăloasă a lucrării

Bucăţile de sticlă au fost transportate pe rând la Craiova. „O sticlă are 12 metri, cât lungimea unui TIR, iar plăcile au fost puse într-o ladă, câte două bucăţi, şi transportate pe rând în ţară. Sunt opt elemente la mijloc care creeză forma Ovoidului şi a Păsării Măiastre. Urmează apoi şi celelalte elemente, este vorba de nişte stâlpi tot de sticlă care vor susţine faţada şi care vin de jur împrejur. Firma Montec din Germania ne-a ajutat, că altfel nu aveam nicio şansă să-i venim de hac prismei. Sunt doar câteva firme în toată lumea care fac aşa ceva, iar singura din Europa este cea din Germania“, a explicat Bogdan Bologescu. 

„Ceea ce vedeţi aici este unic şi nu o să vedem prea curând în altă parte. Ar fi bine să deschidem apetitul românilor pentru a realiza lucruri deosebite precum acesta, pentru că acum arătăm că se poate. Şi să deschidem şi mintea arhitecţilor. Cu cel care a realizat acest proiect, Dorin Ştefan, un arhitect de top în lume, lucrez de 12 ani. Este un om care îi ascultă pe specialiştii din domeniu, pentru a şti dacă ideile sale au baza materială necesară“, a adăugat reprezentantul firmei International Glass.

UNIC în lume. Se lucrează la prisma dedicată lui Constantin Brâncuşi
Se lucrează la prisma dedicată lui Constantin Brâncuşi

Bogdan Bologescu a mai precizat că după montarea bucăţilor de sticlă va urma „partea migăloasă a lucrării, pentru că vor fi multe piese de sticlă care se vor prinde pe inelele existente“. 

Cum va arăta, per ansamblu, Centrul „Brâncuşi“

Centrul „Brâncuşi“ a fost gândit ca un Centru Turistic Interactiv unic în lume. Complexul muzeal dedicat marelui sculptor mai cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție. La suprafață va avea această prismă din sticlă, cu înălțimea de peste 12 metri, la care se lucrează în prezent. 

UNIC în lume. Se lucrează la prisma dedicată lui Constantin Brâncuşi
Se lucrează la prisma dedicată lui Constantin Brâncuşi. Tot complexul muzeal de la Craiova va fi gata în acest an.

Proiectul de circa cinci milioane de euro a fost demarat de Consiliul Judeţean Dolj în anul 2015 şi reluat în 2017, dar abia acum se văd rezultatele. E drept că s-a lucrat mult la partea de subteran a Centrului „Brâncuşi“. Lucrările sunt derulate de firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL. Acestea s-au asociat și au câștigat, în decembrie 2017, licitația demarată de CJ Dolj. Valoarea totală a proiectului a fost de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA).

În proiectul unicat de realizare a Centrului „Constantin Brâncuşi“ este implicată şi firma craioveană Eurotehnica IT&C SRL. Societatea din Bănie a fost contractată de asocierea italiană Manelli Impresa SRL – Scotta SRL să lucreze la partea de electricitate a Centrului, tot ceea ce înseamnă instalaţii electrice şi echipamente electrice.

Centrul „Brâncuși“, aproape finalizat. Termenul de finalizare a tot fost prelungit

Asocierea italiană a avut, iniţial, 12 luni la dispoziţie să termine lucrarea, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor (13 decembrie 2017). Centrul trebuia să fie gata, potrivit contractului iniţial, la data de 23 decembrie 2018, dar termenele au tot fost prelungite. Ultima dată stabilită pentru finalizarea lucrările este 30 octombrie 2020. Pentru realizarea prismei, asocierea italiană a apelat la firma din Germania. 

Rămâne de văzut dacă CJ Dolj va inaugura Centrul Internaţional „Constantin Brâncuși“ aşa cum stabilise anul trecut, când se spera că vor fi gata lucrările. Consiliul Judeţean pusese deoparte, în 2019, suma de 1,1 milioane de lei pentru lansarea cu fast a acestui muzeu unic în lume, dedicat lui Constantin Brâncuşi. Expoziţia de lansare urma să includă „producţii grafice, multimedia, publicaţii, filme şi texte documentare, toate într-o manieră originală“, după cum se menţiona în proiectul de hotărâre al CJ Dolj prin care au fost aprobate fondurile respective. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS