-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCând vin gazele pe conducta Craiova - Segarcea

Când vin gazele pe conducta Craiova – Segarcea

Când vin gazele pe conducta Craiova – Segarcea. Premierul Ludovic Orban a vizitat, vineri, staţia de exploatare teritorială Craiova a conductei de gaze Craiova – Segarcea, proiect care este aproape finalizat.

Lucrările sunt derulate de SNTGN Transgaz SA şi fac parte din prima etapă a investiţiei care presupune introducerea gazelor naturale pe traseul Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat. Lucrările la tronsonul Craiova – Segarcea au demarat în primăvara anului trecut şi ar fi gata la data de 15 septembrie, potrivit directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

Conducta Craiova – Segarcea, gata într-o lună

Vorbim de 39 de kilometri de conductă şi de o investiţie de 33,74 milioane de lei, fără TVA. Tronsonul va aduce gazele naturale în comunele doljene Cârcea, Malu Mare, Ghindeni, Teasc şi Calopăr, plus oraşul Segarcea. 

„Investiţia de la Craiova, prima etapă până la Segarcea, este aproape finalizată pe un tronson de 36 de kilometri. Până la sfârşitul lunii august vom fi gata, după care vor urma alte 10-15 zile pentru probele tehnologice şi umplerea conductei cu gaze. Eu spun că la data de 15 septembrie această primă etapă a proiectului va fi gata. Va urma etapa a doua, până la Băileşti şi apoi tronsonul care va racorda la gaze Calafatul“, a spus Ion Sterian.

Staţia de exploatare teritorială Cârcea a conductei de gaze Craiova - Segarcea
Staţia de exploatare teritorială Cârcea a conductei de gaze Craiova – Segarcea

Acesta a mai menţionat că Transgaz are aproape finalizat studiul de fezabilitate pentru un nou tronson de gaze, care „va pleca de la Malu Mare şi va racorda oraşele doljene Bechet şi Dăbuleni, plus partea de Corabia, din judeţul Olt“. 

Ludovic Orban, avertisment pentru autorităţile din Republica Moldova

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat că finalizarea tronsonului de gaze Craiova – Segarcea arată că „Guvernul acordă o prioritate absolută investiţiilor în infrastructura de transport, energetică, de sănătate şi comunicaţii, ca suport al dezvoltării economice a României“.

Premierul Ludovic Orban, la staţia de exploatare teritorială Cârcea a conductei de gaze Craiova - Segarcea.
Premierul Ludovic Orban, la staţia de exploatare teritorială Cârcea a conductei de gaze Craiova – Segarcea

Guvernul va lansa în această săptămână apelul de proiecte pentru programul de extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din România care nu dispun de aceste utilităţi. Bugetul programului este de peste un miliard de euro, însă în prima etapă vor fi alocate de la bugetul de stat 234 de milioane de euro, după cum a anunţat premierul României. 

Ce a spus Orban

Orban a pomenit şi de o „investiţie de suflet“, Ungheni – Chişinău, lansând totodată un atac la autorităţile din Republica Moldova. „În următorii patru ani, investiţiile în dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din România vor depăşi 11 miliarde de lei. Ne dorim ca gazul românesc să ajungă în casele românilor. Să venim cu conducta, pentru ca oamenii să se «înţepe» la ea. Degeaba avem resurse de gaz, dacă nu le aducem şi în casele oamenilor.

Sunt investiţii importante, unele care au fost finalizate, cum este gazoductul Ungheni – Chişinău. Şi, cu acest prilej, atrag atenţia autorităţilor vremelnice din Republica Moldova să nu încerce să politizeze acest subiect. Este o investiţie făcută de statul român, prin intermediul unei companii a statului român. O investiţie care a fost finanţată de noi şi care urmăreşte să ofere locuitorilor Basarabiei o sursă alternativă de alimentare cu gaz natural”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban, la staţia de exploatare teritorială Cârcea a conductei de gaze Craiova - Segarcea
Premierul Ludovic Orban, la staţia de exploatare teritorială Cârcea a conductei de gaze Craiova – Segarcea

El a mai precizat că în acest an se va finaliza şi licitaţia pentru gazoductul dintre Podişor şi Tuzla. „Conducta Tuzla-Podișor va asigura conectarea la BRUA, la sistemul național și european de transport, a gazului natural care urmează să fie extras din Marea Neagră“, a spus premierul Orban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS