Ca în fiecare an, craiovenii se plâng că au de suferit din cauza alergiilor provocate de ambrozie. Se ştie că ambrozia, o buruiană periculoasă pentru sănătatea multor persoane a scăpat în Craiova de sub control și nimeni nu-i protejează pe cei care au de suferit.
„Plantaţii” întregi pot fi întâlnite pe domeniul public chiar în zone centrale ale oraşului.
În plin sezon de ambrozie, craiovenii sunt afectaţi într-un număr tot mai mare de la un an la altul. Fie că sunt copii sau adulţi, cu toții au această problemă. Cu toate că există o lege, autorităţile se pierd în comunicate, dar nimeni nu ştie cum , cât şi când buriana nocivă este distrusă.
Un astfel de comunicat dădea în urmă cu câteva luni RAADPFL, regia care are însărcinarea de-a identifica şi combate ambrozia în Craiova.
Din mai și până în august, nimeni nu știe câte terenuri a identificat respectiva regie și mai ales câte au fost curățate.
Mai mult, când am întrebat La RAADPFL câte terenuri cu ambrozie au fost identificate în Craiova, nu am primit niciu un răspuns.
Garda de Mediu a luat la puricat terenurile infestate cu ambrozie. Proprietarii riscă amenzi
Tot cu ambrozia „luptă”și garda de Mediu Dolj. Aceasta caută să rezolve sezizările din județ cu privire la disconfortul produs de terenurile infectate cu ambrozie. Garda de Mediu Dolj a avertizat 22 de persoane fizice și juridice ca să distrugă ambrozia de pe terenurile pe care le dețin.
Ambrozia, planta care îţi poate produce alergii Pe site-ul DSP Dolj găsim o prezentarea amănunțită a buruienii de paragină, cum mai este cunoscută ambrozia.
Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozia ?
Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conţine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentraţie de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacţie alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.
În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puţin 4-5 ani.
Sunt cazuri când, vârsta de apariţie a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar şi copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.
Cum se manifestă alergia la ambrozia ?
Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită şi astm, dar pot apărea şi simptome cutanate, inclusiv urticarie şi angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din şocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.
Cât de frecventă este alergia la ambrozia ?
Se apreciază că, din populaţia activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia. Majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populaţia activă din România. Ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.Se estimează că populaţia expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul ţării, celelalte regiuni fiind mai puţin afectate.