2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Culturi” de ambrozie în Craiova

„Culturi” de ambrozie în Craiova

Ca în fiecare an, craiovenii se plâng că au de suferit din cauza alergiilor provocate de ambrozie. Se ştie că  ambrozia, o buruiană periculoasă pentru sănătatea multor persoane a scăpat în Craiova de sub control și nimeni nu-i protejează pe cei care au de suferit.

„Plantaţii” întregi pot fi întâlnite pe domeniul public chiar în zone centrale ale oraşului.

” În centrul Craiovei, în zona Sălii Polivalente,  se află tufişuri de ambrozie cât omul de mari. Acestea sunt  pe spaţiul public. Mai precis, ambrozia este pe strada Erou Valentin Leoveanu.  Nu mai spun că strada este una adiacentă unui obiectiv atât de important, dar  zace de ani de zile neasfaltata”, spune o craioveancă.

Ambrozie
Ambrozie, buruiană alergenă

În plin sezon de ambrozie, craiovenii sunt afectaţi într-un număr tot mai mare de la un an la altul. Fie că sunt copii sau adulţi, cu toții au această problemă. Cu toate că există o lege, autorităţile se pierd în comunicate, dar nimeni nu ştie cum , cât şi când buriana nocivă este distrusă.

Un astfel de comunicat dădea în urmă cu câteva luni RAADPFL, regia care are însărcinarea de-a identifica şi combate ambrozia în Craiova. 

„RAADPFL Craiova împreună cu Primăria Municipiului Craiova au demarat acțiunea de identificare şi combatere a ambroziei.Având în vedere prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și Normele metodologice de aplicare ale legii, prin instituirea unor măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii, începând cu data de 21 mai, la nivelul Regiei s-au constituit două comisii care vor acționa pe terenurile publice de pe raza municipiului Craiova care sunt infestate cu buruiana ambrozia. Echipele vor proceda la smulgerea/cosirea ambroziei.În fiecare dintre cele 13 sectoare de activitate, din cadrul Secției Zone Verzi a RAADPFL, care intervin pe domeniul public s-au format echipe pentru intervenție rapidă.

Reamintim faptul că în 2019, la nivelul regiei a fost întocmită o comisie (alcătuită din șefii de sectoare) care a identificat terenurile cu ambrozie, situație care a fost transmisă apoi autorității tutelare, Primăria Municipiului Craiova, în vederea stabilirii regimului de proprietate, dacă se află pe domeniul public sau privat. Proprietarii de terenuri sunt obligați să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase, colectarea și transportul deșeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin, în caz contrar riscând sancțiuni, conform legislației în vigoare. Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetație şi prost întreținute”, se arăta în comunicat.

Din mai și până în august, nimeni nu știe câte terenuri a identificat respectiva regie și mai ales câte au fost curățate.

Mai mult, când am întrebat La RAADPFL câte terenuri cu ambrozie au fost identificate în Craiova, nu am primit niciu un răspuns.

Ambrozia o buruiană periculoasă


Garda de Mediu a luat la puricat terenurile infestate cu ambrozie. Proprietarii riscă amenzi 


Tot cu ambrozia „luptă”și garda de Mediu Dolj. Aceasta caută să rezolve sezizările din județ cu privire la disconfortul produs de terenurile infectate cu ambrozie. Garda de Mediu Dolj a avertizat 22 de persoane fizice și juridice ca să distrugă ambrozia de pe terenurile pe care le dețin.

„În perioada 13.07.- 17.07.2020, comisia mixtă constituită prin ordin al Prefectului județului Dolj a verificat în mai multe localități modul cum deținătorii de astfel de terenuri desfășoară lucrările de distrugere a buruenii.Având în vedere prevederile Legii nr.62/2018 privind combaterea buruenii ambrozia s-au aplicat un număr de 22 avertismente. Urmând ca la verificarea termenelor impuse prin procesele verbale de verificare, constatare și aplicare a sancțiuni contravenționale să se aplice amenzi cuprinse între 5000 de lei și 20. 000 de lei, dacă se constată că la termenele dispuse deținătorii terenurilor nu au distrus ambrozia”,

se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

Ambrozie
Ambrozie

 Ambrozia, planta care îţi poate produce alergii Pe site-ul DSP Dolj găsim o prezentarea amănunțită  a buruienii de paragină, cum mai este cunoscută ambrozia.

„Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparţinând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcţie de zonă. Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.

Buruiana ambrozia produce mari cantităţi de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanţe foarte mari, cu precădere în verile secetoase”,

se arată pe site-ul DSP.

RAADPFL Craiova a început identificarea şi combaterea ambroziei
RAADPFL Craiova a început identificarea ambroziei


Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozia ?

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conţine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentraţie de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacţie alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.
În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puţin 4-5 ani.

Sunt cazuri când, vârsta de apariţie a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar şi copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.


Cum se manifestă alergia la ambrozia ?

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită şi astm, dar pot apărea şi simptome cutanate, inclusiv urticarie şi angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din şocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing. 

Ambrozia
Atenție la ambrozie


Cât de frecventă este alergia la ambrozia ?

Se apreciază că, din populaţia activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia. Majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populaţia activă din România. Ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.Se estimează că populaţia expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul ţării, celelalte regiuni fiind mai puţin afectate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS