6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe-i mai trebuie stadionului de atletism pentru a fi funcțional

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism pentru a fi funcțional

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism pentru a fi funcțional. Stadionul de atletism din Craiova, singurul din România destinat exclusiv acestui sport și omologat pentru competițiile internaționale, mai are nevoie de câteva elemente pentru a deveni sută la sută funcțional. El a fost prezentat oficial luna trecută, mai mult în scop electoral, însă nu poate găzdui competiții oficiale. Ce-i mai trebuie stadionului de atletism? Aflați din materialul de mai jos.

Stadionul de atletism din Craiova a fost prezentat oficial la sfârșitul lunii trecute. Inaugurare, după unii, o simplă prezentare, după alții, evenimentul a îmbrăcat până la urmă un caracter electoral. Cert este că arena de 5.000 de locuri, care a costat bugetul local al orașului nu mai puțin de zece milioane de euro, este unică în România, dar nu are încă toate elementele pentru a putea găzdui competiții oficiale.

Municipalitatea a demarat procedurile de transformare a stadionului într-unul complet, însă deocamdată nu a bifat decât una dintre ele. A stabilit firma care se va ocupa de întreținerea gazonului. Primăria a demarat la începutul lunii achiziția de „servicii de mentenanță și întreținere pentru gazonul stadionului de atletism“, prin procedură cumpărării directe de servicii.

Inaugurarea electorală a stadionului de atletism din Craiova
Inaugurarea electorală a stadionului de atletism din Craiova

Valoarea estimată a achiziției era de 107.372 de lei, fără TVA, oferta cu prețul cel mai scăzut urmând să fie cea câștigătoare. Firma care se va ocupa de gazonul arenei de 5.000 de locuri a fost aleasă în data de 17 septembrie, când a fost acceptată oferta celor de la Msport Pro SRL. Valoarea acesteia: 106.284 de lei, fără TVA, pentru servicii care vor fi prestate până la sfârșitul anului 2020, potrivit cerințelor din caietul de sarcini.

Msport Pro SRL a montat gazonul, acum se va ocupa de mentenanță

Interesant este că firma din Răchita de Sus, județul Dolj, a lucrat la stadionul de atletism, în calitate de subcontractant a 10,57% din lucrări. Msport Pro SRL s-a ocupat de montarea gazonului și de partea de iluminat, iar acum va asigura serviciile de mentenanță, dar contra cost. Conform caietului de sarcini aferent procedurii de achiziție, mentenanța presupune servicii de întreținere curentă, întreținere specială a gazonului, întreținere a substratului, utilizarea fertilizatorilor, supraînsămânțarea suprafeței gazonului și monitorizarea suprafeței de joc, atât a celei pentru competiții, cât și a celei pentru încălzire.

„Covorul de iarbă trebuie să fie performant și să corespundă cerințelor Federației Internaționale de Atletism“, se arată în document, unde sunt descrise, pe larg, toate operațiunile care trebuie făcute. Tot aici se menționează că „autoritatea contractantă are dreptul de a notifica prestatorul, în scris, despre orice plângere sau reclamație apărute în conformitate cu garanția la recepția serviciului, sau ulterior“. „Prestatorul are obligația de a remedia defecțiunile pe loc, în regim de urgență, fără costuri suplimentare pentru autoritatea contractantă“, se mai precizează în caietul de sarcini.

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism pentru a fi funcțional. Mai este nevoie de un sistem de cronometraj

Pe lângă partea de întreținere a gazonului, stadionul de atletism din Craiova mai are nevoie de un sistem de cronometraj și de turnichete. Pentru achiziție „sistem cronometraj și instrumente de măsurare pentru competiții de atletism, sistem complet de panouri cu leduri pentru interior/exterior pentru stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 de locuri“, primăria va apela, astăzi, la o rectificare bugetară.

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism: sistem cronometraj și instrumente de măsurare pentru competiții de atletism
Ce-i mai trebuie stadionului de atletism: sistem cronometraj și instrumente de măsurare pentru competiții de atletism

Proiectul de hotărâre va fi votat în ședința ordinară de astăzi a Consiliului Local, ultima din legislatura 2016-2020. De fapt, în proiect se menționează doar de modificarea denumirii obiectivului de investiții, pentru că suma era deja prevăzută în buget. Pentru acest sistem de cronometraj, municipalitatea a alocat 1.144.000 lei. Licitația pentru achiziția acestuia nu a fost încă demarată.

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism. Se vor monta turnichete

În schimb, la începutul acestei luni a demarat procedura de achiziționare a sistemului de turnichete pentru arena de 5.000 de locuri. „Pentru asigurarea accesului spectatorilor în bune condiţii în incinta stadionului de atletism, respectiv gestionarea într-un mod fluent a accesului, este necesar a se achiziționa sistemul de turnichete, format din turnichete poziționate la intrare, deasupra acestora fiind afișat sectorul unde este permis accesul, cu informații de tip text printate pe panouri informative“, se explică în anunțul de participare la licitație. Valoarea estimată a achiziției este de 700.279,38 lei fără TVA, iar ofertele se primesc până astăzi.

Furnizarea sistemului complet de control acces cu turnichete trebuie să vină la pachet cu instalarea și punerea lui în funcțiune, inclusiv configurarea și testarea întregului sistem. În plus, furnizorul va trebui să se ocupe și de instruirea personalului, dar și să asigure întreţinere şi mentenanţă lunăra cu titlu gratuit, timp de minim 36 de luni.

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism. Unic în România. Aşa arată stadionul de atletism din Craiova.
Unic în România. Aşa arată stadionul de atletism din Craiova.

Construirea stadionului de atletism a costat 38.306.868,56 lei fără TVA, aşa cum a reieşit în urma procedurii de achiziţie publică. Pe lângă această sumă, primăria a mai plătit 340.700 de lei pentru noul proiect tehnic prin care stadionul a trecut de la categoria V la categoria II IAAF, adică omologat pentru competiţiile internaţionale. Pentru mentenanța gazonului până la 31 decembrie 2020, sistemul de cronometraj și sistemul de turnichete, primăria va mai plăti circa două milioane de lei, fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS