8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalComisia Europeană a solicitat lămuriri CEO despre Planul de restructurare

Comisia Europeană a solicitat lămuriri CEO despre Planul de restructurare

Comisia Europeană a solicitat lămuriri în legătură cu Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Planul a fost trimis în urmă cu mai multe luni Comisiei Europene, pentru aprobare, având în vedere că societatea cu sediul la Târgu Jiu a beneficiat în acest an de un ajutor de stat în valoare de 251 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Este vorba de un împrumut acordat prin Trezoreria de stat, sub forma unui ajutor de salvare. Din cauză că la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu există fonduri pentru rambursarea împrumutului în 6 luni, conform legislației fiscale, ajutorul de salvare s-a transformat în ajutor de restructurare. În acest sens a fost elaborat, prin intermediul unei firme de consultanță, un Plan de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia 2020 – 2025 cu perspectiva anului 2030.

Au răspuns solicitărilor Comisiei Europene

Reprezentanții Comisiei Europene au transmis câteva întrebări pe marginea Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, în special în ceea ce privește grupurile energetice pe bază de cărbune, precum și închiderea unor capacități miniere.

Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că solicitările au ajuns la Ministerul Economiei și a fost transmise companiei. Au fost elaborate răspunsuri și expediate Comisiei Europene care urmează să se pronunțe în perioada următoare în legătură cu adresele primite de la Complexul Energetic Oltenia, dar și cu Planul în ansamblu.

„Au solicitat cei de la Comisia Europeană lămuriri în legătură cu mai multe aspecte din Plan și în special din domeniul energetic. Am formulat răspunsuri și așteptăm avizul. Nu cred că nu va fi aprobat acest Plan până la finalul anului. Nu există o altă variantă pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru că va trebui să dăm banii înapoi”, a declarat Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Planul de restructurare costă 7,2 miliarde de lei

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va costa 7,2 miliarde de lei. Compania, care va asigura jumătate din bani, a elaborat deja studii de fezabilitate și urmează să organizeze licitații pentru realizarea proiectelor pentru construirea de grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice.

Sunt principalele investiții care vor fi realizate de Complexul Energetic Oltenia până în anul 2025. La acestea se adaugă modernizarea unei microhidrocentrale de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. S-a renunțat la modernizarea microhidrocentralei de la Ișalnița, considerându-se că acest lucru nu este rentabil.

De asemenea, în loc de parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de 300 de MW a fost crescută puterea la 725 MW. Nu în ultimul rând vor fi construite două grupuri energetice pe gaze naturale. Unul de 400 de MW la Turceni și altul de peste 800 de MW la Ișalnița. Până în 2025 vor fi închise carierele miniere de la Peșteana, Lupoaia și Husnicioara și vor rămâne doar 5 grupuri energetice pe bază cărbune: trei la Rovinari și două Turceni.

Au pus în funcțiune SE Craiova 2

În prezent, Complexul Energetic Oltenia funcționeză cu 5 grupuri energetice. A fost pus în funcțiune un grup energetic de la Sucursala Electrocentrale Craiova 2, pentru că societatea a început să asigure servicii de termoficare pentru municipiul Craiova. Mai sunt în funcțiune două grupuri energetice de la Rovinari, unul la Turceni și încă unul la Ișalnița. Compania livrează în medie în fiecare zi în Sistemul Energetic Național o mie de MWh. Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a menționat că au fost constituite și stocurile de cărbune pentru perioada de iarnă. În depozitele de la termocentrale și de la carierele miniere este acum o cantitate totală de peste 900.000 de tone. Stocurile obligatorii pentru perioada de iarnă sunt de 850.000 și trebuie să fie raportate până la data de 1 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS