Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a anunțat că a apelat la serivicile unei case de avocatură pentru a rezolva problema Termocentralei de la Chișcani, județul Brăila, nefuncțională de ani de zile.
Sucursala de la Brăila a intrat în componența Complexului Energetic Oltenia în anul 2013. De atunci, cei 200 de salariați au primit salarii, însă termocentrala pe gaze nu a produs energie electrică. Unitatea a fost preluată de Complexul Energetic Oltenia de la Electrocentrale Grup SA în contul unei datorii de 30 de milioane de lei. A mai și rămas un rest de plată pentru grupurile energetice pe gaze de la Chișcani.
După ce ani de zile a produs pierderi și a consumat resurse, o instanță de judecată a stabilit că preluarea nu s-ar fi produs în condiții legale. Ulterior, acționarii Complexului Energetic Oltenia au luat act de decizia respectivă, la începutul acestui an. A urmat pandemia de coronavirus și o hotărâre cu privire la soarta SE Chișcani nu a mai fost luată.
Vor să evalueze grupurile pe gaze naturale
Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că va fi realizat un audit și va fi pus la punct un model de acord. Acesta va fi propus spre semnare șefilor Electrocentrale Grup SA. Societatea respectivă ar urma să admită faptul că termocentrala de la Brăila aparține Complexului Energetic Oltenia și va putea fi scoasă la vânzare.
„A fost o decizie de preluare a acestei termocentrale în urmă cu mai mulți ani. Nu o mai comentăm acum, dacă a fost politică sau de alt fel. Cert este că avem în vedere semnarea unui acord cu Electrocentrale Grup SA. Vom vinde termocentrala și fiecare va primi sumele care i se cuvin. Este o soluție pe care o vom discuta cu o casă de avocatură și cu Electrocentrale Grup. Este o sucursală care nu aduce niciun fel de beneficiu Complexului Energetic Oltenia”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO.
Anchetă cu privire la preluarea termocentralei
Daniel Burlan a mai spus că este în curs o anchetă penală care vizează modul în care a fost preluată în 2013 Termocentrala de la Chișcani, județul Brăila. Administrația companiei a colaborat în acest sens cu organele de cercetare și a oferit informații și documente. Nu se cunoaște care este stadiul anchetei și dacă a fost începută urmărirea penală împotriva cuiva sau dacă au fost dispuse expertize în dosar.
Termocentrala de la Chișcani are două grupuri pe gaze naturale cu o purere cumulată de 437 de MW. Cu toate acestea nu a fost produsă energie electrică. O estimare a șefilor Complexului Energetic Oltenia arată că este nevoie de un milion de lei anual pentru a asigura consturile la Termocentrala de la Chișcani (taxe, salarii, utilități, etc). Nimeni nu știe de ce au trecut aproape 7 ani și nu s-a mai luat o decizie cu privire la pierderile produse de Termocentrala de la Brăila.