Reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“ din Craiova a intrat în linie dreaptă. De fapt, este vorba de procedura de stabilire a constructorului care va duce la capăt lucrările estimate la aproape 20 de milioane de euro.
După mai bine de doi ani de documentații, clădirea emblematică a Băniei în care funcționează Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova va intra, în sfârșit, în reabilitare. Compania Naţională de Investiţii (CNI), cea care a preluat în august 2018 proiectul de la primărie pentru a-l duce la bun sfârșit cu bani de la bugetul de stat, a deschis, luni, ofertele primite.
De fapt, este vorba de o singură ofertă, primită de la o asociere de cinci firme, în frunte cu Construcții Erbașu SA, ofertantul lider.
Cu cine s-a asociat Erbașu pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“
Societatea de construcții din București, care în Craiova deține acordul-cadru de moderniza a străzilor din oraș (alături de Erpia SA), a venit la licitație însoțită de Euras SRL din Satu Mare, firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice, și de Terra Gaz Construct SRL din Otopeni, firmă tot din domeniul construcțiilor, cu o experiență de peste zece ani pe piață.
Erbașu a mai prezentat și doi subcontractanți, cu o cotă infimă din lucrări: RCH Con Instal SRL din Călărași, specializată în domeniul instalațiilor sanitare, și Crindesign Proiect SRL din București, pe partea de proiectare. Constructorul are la dispoziție șase luni pentru proiectare și doi ani pentru execuție.
De altfel, lucrările sunt complexe, de aici și valoarea mare a contractului, de aproape 100 de milioane de lei. O sumă imensă pe care Primăria Craiova nu și-ar fi permis-o din bugetul local, după cum a spus edilul Mihail Genoiu. Clădirea, monument istoric de categoria A, s-a degradat serios în ultimii ani, de aici nevoia de reabilitare și consolidare.
Care ar fi costurile estimate pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“
CNI a lansat licitația pentru proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Reabilitare și consolidare corp central Colegiul National Carol I și Opera Română“ în luna septembrie. Procedura de achiziție a fost postată în sistemul electronic în data de 15 septembrie, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 78.605.361 lei, fără TVA. Adică 93,5 milione de lei cu TVA, echivalentul a 19,4 milioane de euro.
Din acești bani, cheltuielile pentru proiectare și asistență, plus cele care se referă la urmărirea în timp a comportării lucrării, ar fi de 1.293.936 lei. Cheltuielile pentru investiția de bază sunt estimate la 76.168.892 lei, cele cu organizarea de șantier ar fi de 761.689 de lei, în timp ce cheltuielile conexe organizării de șantier au fost estimate la valoarea de 380.844 de lei. În fine, suma de 1.142.533 de lei este trecută la capitolul „alte cheltuieli“.
Potrivit hotărârii Consiliului Local Craiova din septembrie 2019, suma pe care va trebui să o suporte municipalitatea pentru utilitățile de la Colegiul „Carol I“ după reabilitare este de 1.371.032 lei (cu TVA).
Oferta depusă de Construcții Erbașu SA a intrat în evaluare
Ofertele au fost așteptate inițial până la data de 22 octombrie, dar termenul a fost prelungit până la 30 octombrie. Oferta cu „cel mai bun raport calitate – preț“ urma să fie și cea câștigătoare. Aici, componenta financiară contează în procent de 60%, alte 20 de procente fiind pentru experiența profesională a constructorului, iar restul de 20% pentru „demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului“.
CNI s-a trezit, în final, cu o singură ofertă, cea a asocierii conduse de Construcții Erbașu SA. Oferta a intrat, de luni, în evaluare. Dacă va trece de evaluarea tehnică și financiară, ea va fi declarată câștigătoare. Există și posibilitatea ca oferta depusă de Erbașu să fie declarată neconformă, situație în care procedura de achiziție va trebui reluată.