9.5 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalArtego și-a reluat exporturile

Artego și-a reluat exporturile

Unul din cei mai mari angajatori din municipiul Târgu Jiu, Artego SA, a revenit pe linia de plutire. Societatea care are peste 800 de salariați și-a redus activitatea în perioada stării de urgență. Peste 600 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar firma a beneficiat de subvențiile acordate de stat.

Activitățile economice au fost reluate treptat în starea de alertă. În momentul de față se produce și pentru exporturi. De aici vin și cea mai mare parte a încasărilor pentru Artego, producător de benzi transportoare din cauciuc. Artego este cel mai mare exportator din Gorj cu produse de peste un milion de euro lunar. Compania exportă în Europa, iar produsele de la Artego ajung și la un producător de mașini din Craiova, după ce sunt importate din Gorj de către o companie din Belgia. Produsele din cauciuc sunt realizate la Artego Târgu Jiu, însă poartă marca firmei din Belgia.

75% din încasări provin din exporturi

Artego este producător de benzi transportoare din cauciuc și alte produse din cauciuc. Unul din principalii clienți din țară este tot în Gorj. Este vorba de Complexul Energetic Oltenia care folosește benzile din cauciuc pentru transportul cărbunelui și a sterilului din carierele miniere.

Activitatea din minerit se va reduce însă în următorii ani. Artego a luat în calcul acest lucru și în urmă cu mai mulți ani a înființat o fabrică de prelucrarea laptelui. Litrul de lapte este achiziționat cu 1,1 lei pe litru de la producători din Hunedoara, Gorj și din Vâlcea.

„Noi luăm lapte de la un producător italian din Hațeg. Nu este român. Ne dorim să ajutăm producătorii români. Avem și o făbricuță de confecții textile. Producem în principal echipamente de lucru pentru muncitori. Noi nu putem participa la licitațiile Complexului Energetic Oltenia pentru a furniză echipament de protecție. Acolo prețul cel mai scăzut este pe primul plan și calitatea în plan secund. Din acest motiv au și unele probleme.

Când prețul este foarte mic te întrebi care este calitatea echipamentului. Noi încercăm să rezistăm și să aducem oameni tineri la vânzări. Avem tineri vorbitori de engleză, am luat pe germană și ne gândim și la rusă și araba, pentru Egipt – Africa de Nord. Ținta noastră este să putem produce benzi mai ieftine decât în China și acesta ar fi un lucru extraordinar.

Din păcate, personalul îmbătrânește și iese la pensie. Îi convingem pe specialiști să ia pensia și să rămână să mai lucreze în continuare la noi un an, doi”, a declarat Viorel David, managerul Artego Târgu Jiu.

Compania este una din puținele din țară privatizată prin metoda MEBO și este deținută de către salariați și printre puținele care au rezistat în Gorj după 1990.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS