0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalRată uluitoare de infectare cu Covid-19 în Dioști. Cum s-ar fi ajuns aici

Rată uluitoare de infectare cu Covid-19 în Dioști. Cum s-ar fi ajuns aici

Rată uluitoare de infectare cu Covid-19 în Dioști. Comuna doljeană Dioști a ajuns, zilele trecute, în centrul atenției la nivel național pentru rata uluitoare de infectare comunitară cu noul coronavirus.

În țară, scenariul cel mai grav gândit de autorități este cel „roșu“, cu o rată de infectare care depășește 3 la mia de locuitori. La Dioști însă, rata a ajuns de cinci ori mai mare, ba chiar de șapte ori, dacă ne uităm la ultima raportare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. La sfârșitul lunii trecute, rata de infectare cu Covid-19 în Dioști era de 16,73 la mia de locuitori, conform situației epidemiologice din 30 octombrie. Cea mai mare rată din Dolj și un record la nivel național. 121 de persoane din Dioști, din cei 2.800 de locuitori ai comunei, au fost depistate cu noul coronavirus, în urma testelor efectuate.

Situația nu s-a îmbunătățit în zilele următoare. Dimpotrivă. Ieri, în ziua în care România înregistra un record absolut pe linie în privința persoanelor cu Covid-19 (8.651 cazuri noi / 146 decese în ultimele 24 de ore / 1.001 pacienți la terapie intensivă), la Dioști rata de infectare ajunsese la 21,69 la mia de locuitori.

Potrivit raportărilor DSP Dolj, 124 de persoane din această comună au fost confirmate cu Covid-19 până la data de 3 noiembrie, față de 62 câte erau confirmate la 21 octombrie. Dintre acestea, 12 persoane se aflau în focare închise. Practic, în două săptămâni numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus s-a dublat la Dioști.

Rată uluitoare de infectare cu Covid-19 în Dioști. Ce spune primarul comunei

Primarul comunei Dioști, Dumitru Iliescu, susține că rata de infectare în rândul populației este foarte mare din cauza centrelor pentru persoanele cu handicap, adulți și copii, care există în localitate și care sunt în subordinea DGASPC Dolj. Este vorba de Centrele de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap „Sf. Gheorghe“ I și „Sf. Gheorghe“ II și de Casa de Tip Familial Ana, care găzduiește copiii cu dizabilități lipsiți temporar sau definitiv de ocrotirea părinților.

„Avem o rată mare de infectare, de peste 15 la mia de locuitori, dar asta se datorează numărului mare de teste care se fac din 14 în 14 zile, la cele trei centre pentru îngrijirea persoanelor cu handicap din comună. Majoritatea cazurilor de coronavirus din Dioști sunt, așadar, din rândul celor din centre, personal angajat și rezidenți. Se fac, repet, foarte multe teste. Cei depistați pozitiv au stat în izolare, apoi revin la muncă. Nu am avut focare familiale, doar pe cei din rândul angajaților din aceste centre de recuperare.

În comună oamenii înțeleg pericolul și poartă mască. Mai trec și cei de la ISU Dolj cu megafonul prin comună și anunță ce măsuri trebuie să ia populația pentru a se feri de virus. Noi respectăm deciziile luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență“, a afirmat Dumitru Iliescu, edilul din Dioști.

„Sunt convins că după 14 zile va scădea rata de infectare“

Acesta a mai menționat că în primărie nu au fost cazuri de coronavirus, dar au existat câțiva angajați care au stat în izolare pentru că au fost considerați contacți direcți ai unor persoane infectate cu Covid-19.

„Eu vă repet că la noi se respectă regulile de protecție. Cred că dacă s-ar face mai multe teste și în alte comune și acolo ar putea crește această rată de infectare raportată la mia de locuitori. Sunt convins că după 14 zile nu doar că va scădea rata de infectare de la noi, ci vom trece chiar în «scenariul galben»“, a adăugat primarul din Dioști.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS