5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum va fi afectată Craiova de planul de restructurare publicat de CEO

Cum va fi afectată Craiova de planul de restructurare publicat de CEO

Complexul Energetic Oltenia a publicat pe site Planul de restructurare 2021 – 2025 cu perspectiva anului 2030. Este vorba de o sinteză a Planului original care începe cu o prezentare a companiei energetice din Oltenia și a pieței de energie din România și a perspectivelor acestei piețe în contextul decarbonării.

Planul de restructurare este o obligație pe care Complexul Energetic oltenia și-a asumat-o în contextul în care a solicitat anul acesta și a beneficiat de un ajutor financiar de salvare din partea bugetului de stat. După cum se cunoaște, acordarea de ajutoare de stat nu este permisă în UE, fiind vorba doar de derogări ale Comisiei Europene.

Complexul Energetic Oltenia a avut nevoie de o sumă foarte mare de bani pentru plata certificatelor de CO2. A primit în această primăvară 251 de milioane de euro de la Ministerul Finanțelor, prin Trezoreria Statului. Împrumutul ar fi trebuit să fie rambursat în maximum 6 luni. Dat fiind faptul că la nivelul companiei energetice nu este disponibilă o asemenea sumă, ajutorul de salvare s-a transformat în ajutor de restructurare.

Este nevoie de aprobarea CE

Pentru ca ajutorul de salvare primit de Complexul Energetic Oltenia să devină ajutor de restructurare este necesar un Plan de restructurare aprobat de către Comisia Europeană. Documentul se află de câteva luni în analiză la CE și au fost solicitate lămuriri cu privire la sursele de finanțare și la restructurarea sectorului minier.

Deocamdată, nu se cunoaște când va fi trimis avizul pentru Planul de restructurare. Cert este că acționarii Complexului Energetic Oltenia au obținut o preungire, până la finalul acestui an, în privința rambursării sumei de 251 de milioane de euro. Dacă nu va veni aprobarea pentru Planul de restructurare, atunci societatea va trebui să returneze banii. Cum nu este disponibilă o asemenea sumă la nivelul producătorului de energie electrică se va pune problema intrării în insolvență a firmei la care lucrează peste 12.100 de mineri și energeticieni.

De altfel, anul acesta vânzările au fost foarte slabe, sub 8 TWh, față de 11,8 TWh producția propusă la începutul anului. Pierderile sunt estimate la peste 1,1 miliarde de lei pentru anul 2020. În plus, problemele economice au fost atât de mari, încât s-a ajuns ca, din banii rămași din împrumutul de 251 de milioane de euro, să fie plătite inclusiv salariile angajaților și alte taxe.

Ce propune Planul de restructurare

Planul de restructurare propune închiderea a 45% din capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit. Astfel, se va funcționa cu doar 5 grupuri energetice din anul 2026. Vor mai fi în funcțiune doar 3 grupuri energetice la Termocentrala de la Rovinari și alte două grupuri pe bază de cărbune la Termocentrala de la Turceni.

Termocentralele din Dolj, Ișalnița și Craiova 2 vor funcționa pe gaze naturale

Termocentralele din Dolj, Ișalnița și Craiova 2 vor funcționa pe gaze naturale. În Plan se propune și închiderea a trei cariere miniere, respectiv reducerea producției de cărbune la 10 milioane de tone, începând cu anul 2026. „Carierele Husnicioara, Peșteana și Lupoaia vor fi închise, astfel producția de cărbune va fi concentrată în cele 4 perimetre miniere rămase(Roșia, Tismana, Pinoasa, Jilț, Roșiuta).

Producția de cărbune se va stabiliza începând cu anul 2026 la aproximativ 10 mil de tone anual; După implementarea planului de restructurare, reducerea totală de personal din activitățile energetice și miniere va fi de aproximativ 4.473 de angajați, reprezentând o reducere de aproximativ 40% față de numărul total de angajați din 2020. Începând cu anul 2026 activitatea se va desfășura în 3 bazine miniere Rovinari, Jilț și Motru”, conform Planului de restructurare.

Personalul va fi redus drastic până în 2030

Complexul Energetic Oltenia își mai propune ca până în anul 2026 să construiască 3 grupuri pe gaze naturale, la Turceni și la Ișalnița. Puterea instalată va fi de 1.600 MWh. Vor mai fi construite parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 725 de MWh.

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, în condițiile închiderii unor capacități energetice și miniere, dar și a punerii în funcțiune a capacităților pe gaz natural și fotovoltaice evoluția prognozată a numărului mediu de personal în cadrul CE Oltenia va fi una constant descrescătoare.

De de la peste 12.100 de angajați în 2020 se va ajunge la 7.179 în anul 2025

De de la peste 12.100 de angajați în 2020 se va ajunge la 7.179 în anul 2025, la 5.875 în anul 2026 și la 4.400 în 2030. Reducerea de personal va fi posibilă prin pensionarea salariaților. Vârsta medie a angajaților este de peste 50 de ani. Există și un plan de rezervă pentru 1.100 de angajați care ar putea pierde condițiile deosebite de muncă din septembrie 2021. Pentru disponibilizarea acestora este prevăzut un buget, în vederea acordării de salarii compensatorii.

Vor externaliza Termocentrala Craiova 2

Documentul prezentat pe site-ul CEO mai amintește și de externalizarea Termocentralei Craiova 2 până în anul 2023. Potrivit CEO, producția și vânzarea de energie termică nu face parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia. Consiliul Local al municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia. În felul acesta are posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție;

Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi efectuată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi fondul de modernizare;

Segmentul de cogenerare în cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) va fi dimensionat, pornind de la asigurarea necesarului de energie termică pentru municipiul Craiova, inclusiv agenții economici, finanțarea acestuia fiind posibilă a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea rețelelor de transport și distribuție.

Potrivit Planului, „acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energiei termice în Municipiul Craiova care, pe lângă eficientizarea generării va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele care se ridică la circa 45% în prezent.”, se menționează în prezentarea Planului de restructurare.

Municipiul Craiova va continua să beneficieze de agent termic

Totodată, conform CEO, externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare împreună cu Consiliul Local și Primăria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru;

„Pentru ca entitatea divizată să poată funcționa în condiții normale, CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități, iar valoarea certificatelor CO2 pentru anul 2020 și până la data efectivă a divizării ar fi inclusă în ajutorul de restructurare pregătit de CEO; Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționarii actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova”, se mai precizează în Planul de restructurare și decarbonare a CEO.

Planul costă CEO 1,49 miliarde de euro

Intenția CE Oltenia și a statului român este să finanțeze Planul de decarbonare din Fondul de modernizare prevăzut la articolul 10d din Directiva 2018/410/UE de modificare a Directivei 2003/87/CE – EUETS.

Capacitatea totală instalată de producție energie electrică va ajunge de la 3.570 MW în 2020 la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 53% din total capacitate.

Emisia specific de noxe la nivel de companie se va diminua de la 0.82 t CO2 / MWh în 2020 la 0.74 t CO2/ MWh, începând cu anul 2025, atingând 0.51 t CO2/ MWh începând cu anul 2026, reprezentând o reducere de 38%. Planul va costa CEO 1,49 miliarde de euro. La această sumă se adaugă ajutorul de la stat de 1,3 miliarde de euro și 711 milioane de euro din Fondul de Modernizare.

„Contribuția Statului Român privind ajutorul cumulat este calculată la 1,33 mld EUR, din care: ajutor de salvare deja acordat de 0,25 mld EUR și ajutor de restructurare de 1,07 mld EUR; Contribuția CE Oltenia la planul de restructurare este în pondere de 53% din valoarea măsurilor de restructurare (excluzând finanțarea din fondul pentru modernizare). Considerând și contribuția din fondul pentru modernizare, contribuția CE Oltenia este în pondere de 42% din valoarea totală a măsurilor de restructurare.”, se mai afirmă în prezentarea Planului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS