20.1 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStradă din Rânca, asfaltată doar pe jumătate, pentru că este împărțită între două primării

Stradă din Rânca, asfaltată doar pe jumătate, pentru că este împărțită între două primării

O stradă din stațiunea montană Rânca, din județul Gorj a fost asfaltată numai până la jumătate, întrucât este împărțită între două primării. Este vorba de primăriile din Baia de Fier și Novaci care admnistrează zona turistică Rânca, din partea de nord a județului Gorj.

Situația este unică la nivelul Gorjului și s-a ajuns în această situație din cauza autorităților care nu s-au pus de acord în privința unor demersuri comune cu privire la modernizarea străzilor interioare din Rânca.

Fiecare primărie a întocmit propriul proiect de asfaltare, fără să existe o consultare legată de prețul pe kilometrul de asfalt și pentru celelalte tipuri de lucrări. În mod normal, ar fi trebuit să nu fie diferențe majore la prețul de cost. Primăria din Baia de Fier a venit cu un preț mai mic pe kilometul de drum asfaltat, iar Primăria din Novaci cu un preț sensibil mai mare.

Au finalizat asfaltarea, dar o stradă a rămas ca niciunde în țară

Primăria din Baia de Fier a reușit să obțină fondurile pentru asfaltarea drumurilor de pământ din Rânca. A fost finalizată licitația, iar recent s-a trecut și la execuția lucrărilor. Acestea au și fost încheiate. Toate străzile care se află în admnistrarea Primăriei din Baia de Fier au asfalt, cu o singură excepție.

Una din străduțele aflate chiar la intrarea în stațiune este împărțită între cele două autorități. Prin urmare, constructorul a respectat proiectul și s-a oprit cu turnarea asfaltului chiar la jumătatea drumului, spre disperarea proprietarilor de pensiuni de cabane și pensiuni din zonă.

Aceștia nu pot să creadă ce ghinoin au avut ca asfaltul să se oprească la câțiva metri de geamul unităților de cazare. În lipsa unor străzi amenajate, turiștii și cabanierii sunt nevoiți să parcurgă zeci și sute de metri prin noroi. Și deszăpezirea merge mult mai greu pe drumuri de pământ.

Proprietarii de pensiuni și-au pus mâinile în cap

Cabanierii din Rânca sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile locale au înțeles să colaboreze în privința modernizării străzilor. Aceștia speră ca anul viitor să intre în programul de asfaltare și restul străzilor din zona montană. „Eu și alți vecini de-ai mei am avut noroc.

Am văzut cum este turnat asfaltul și se trece de noi, după care au mai mers cu asfaltarea și s-au oprit la jumătate. Acolo se termina șoseaua administrată de Baia de Fier și începe zona administrată de Novaci. Ghinionul a făcut ca granița dintre localitățile Baia de Fier și Novaci să treacă exact pe la mijlocul străzii. Ca la noi, la nimeni! Toți plătim impozite și taxe la fel în Rânca.

Era bine să conlucreze cele două primării și să fie asfaltat totul în același timp. Este foarte important să avem străzile amenajate. Accesul turiștilor și al utilajelor de deszăpezire este înlesnit. Sperăm să se asfalteze și pe partea cu Novaci, la primăvară”, a declarat Constantin Pănescu, președintele Asociației concesionarilor din Rânca.

Cabanierii din Rânca au fost consultați cu privire la alocările bugetare

Proprietarii de pensiuni și de cabane din Rânca au fost invitați la Consiliul Județean pentru consultări. Acestea vizează fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul viitor Se are în vedere alocarea de fonduri de la nivelul primăriilor, dar și de la nivel județean pentru nevoile de dezvoltare a stațiunii montane Rânca.

După cum se cunoaște, s-a reușit pe final de an asfaltarea a jumătate din străzile interioare din zona montană. Mai este necesar să fie asfaltate, cel mai probabil anul viitor și restul de străzi. Sunt obligatorii și alte investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii în Rânca, astfel încât să fie condiții cât mai bune pentru turiști.

Proprietarii de pensiuni speră să se termine cât mai repede pandemia de coronavirus pentru a putea să își reia complet activitățile în domeniul turistic. Anul acesta a fost aproape compromise din cauza restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS