2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrisma unică în lume dedicată lui Brâncuși a prins contur

Prisma unică în lume dedicată lui Brâncuși a prins contur

Prisma unică în lume care se construiește în curtea Muzeului de Artă din Craiova a prins contur. Parte a Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“, proiect realizat de Consiliul Județean (CJ) Dolj cu fonduri europene, prisma este cea care oferă unicitate muzeului dedicat marelui sculptor. Centrul „Brâncuși“, conceput de celebrul arhitect Dorin Ștefan, își va deschide porțile cel mai probabil în vara anului viitor.

Complexul muzeal unicat decidat marelui sculptor Constantin Brâncuși, care se construiește lângă Muzeul de Artă din Craiova, va intra la sfârșitul acestei săptămâni în conservare. Partea cea mai grea a lucrărilor, realizarea prismei din sticlă cu înălțimea de 12 metri care conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, a fost depășită, iar construcția poate înfrunta acum iarna.

Ridicarea prismei unice în lume a reprezentat marea provocare a constructorilor, pentru că bucățile de sticlă nu au vreun sistem metalic de prindere, ci sunt lipite doar cu un silicon special. La cea mai mică adiere de vânt, sticla se putea sparge. Lucru care s-a și întâmplat odată. Acum, prisma poate face față intemperiilor.

Cine lucrează la ridicarea prismei din sticlă

Pentru realizarea prismei unicat, asocierea italiană care a obținut contractul de circa cinci milioane de euro în urma licitației derulate de CJ Dolj a apelat la o firmă specializată din Germania, Montec International. Aceasta era singura din Europa și printre puținele din lume care pot realiza astfel de bucăți mari de sticlă și, implicit, astfel de lucrări.

„Este o lucrare numai din sticlă. Vorbim de ceva unic, pentru că şi Brâncuşi a fost unic“, explica la demararea lucrării Bogdan Bologescu, reprezentant al International Glass, firmă din România care participă, de asemenea, la construirea prismei. Greul l-a dus însă firma Montec, lucrările fiind coordonate de Erwin Szöri, un român stabilit în Germania.

Prisma unică în lume a prins contur după mai bine de trei luni

Ridicarea și lipirea bucăților de sticlă de 12,6 metri nu a fost o treabă ușoară. Lucrările au început în iulie, a fost nevoie și de oprirea circulației în dreptul Muzeului de Artă pentru ca utilajele să poată aduce, ridica și menține pe poziții dreptunghiurile imense de sticlă. La cea mai mică adiere de vânt, sticla se putea face țândări. Lucru care s-a și întâmplat la începutul lunii august, când o vijelie puternică a lovit Craiova, iar una dintre bucățile de sticlă a pleznit.

Lucrările însă au continuat. Sticla spartă a fost ulterior înlocuită cu o alta comandată pe loc la firma Sedak din Germania, dar s-a întârziat cu execuția. Vremea și măsurile de siguranță impuse de pandemie au contribuit și ele, până la urmă, la prelungirea termenului de finalizare a lucrării, după cum susțin constructorii.

„Oul“ lui Brâncuși, văzut de la înălțime
„Oul“ lui Brâncuși, văzut de la înălțime

Aceștia au anunțat că de vineri sistează lucrările, iar șantierul va intra în conservare până la primăvară. CJ Dolj a înțeles și le-a oferit un nou termen: 15 aprilie 2021. „Prisma din sticlă, cea care dă unicitate acestui proiect, se poate vedea acum în toată splendoarea ei. A fost o lucrare grea, migăloasă. Au fost montate opt bucăți mari de sticlă, plus câteva sute de lamele orizontale. Constructorul are toate materialele necesare, a venit din Germania și bucata comandată în locul celei sparte. A și fost montată. Este un proiect unic în lume, care va pune Craiova pe harta obiectivelor culturale ce nu trebuie ratate. Mai ales că vorbim de sculptorul nepereche Constantin Brâncuși. Termenul de finalizare a Centrului Internațional «Brâncuși» este 15 aprilie 2021“, a afirmat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Galeria subterană are circa 1.200 metri pătrați

Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ a fost gândit ca un Centru Turistic Interactiv unic în lume. Complexul muzeal dedicat marelui sculptor cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție.

La suprafață va fi doar prisma din sticlă, cu o înălțime de 12,6 metri, în care se va putea ajunge cu ajutorul unui lift. Ea conține o interpretare la scară largă a două dintre operele lui Brâncuși – „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, însă ele pot fi zărite doar din interiorul prismei, nu și din afara ei.

Prisma unică în lume dedicată lui Brâncuși a prins contur. Dorin Ștefan, pe șantierul proiectului său de suflet

Ideea unei astfel de prisme unică în lume i-a aparținut celebrului arhitect Dorin Ștefan. Consiliul Județean Dolj a fost cel care a pus-o apoi în practică, atrăgând fondurile europene necesare. E drept, cu destule probleme. Proiectul a fost demarat de CJ Dolj în 2015. Firma care l-a obținut, tot una din Italia, a dat însă greș, iar fondurile s-au pierdut. Proiectul a fost reluat în 2017, odată cu atribuirea contractului către asocierea Manelli Impresa SRL – Scotta SRL, pentru suma de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA). Italienii au lucrat la partea de galerie subterană, dar prisma a fost lăsată pe mâna specialiștilor din Germania. În proiect este implicată şi firma craioveană Eurotehnica IT&C SRL. Ea a fost contractată pentru a realiza tot ce înseamnă instalaţii şi echipamente electrice.

Ce lucrări ar mai fi de executat? Pe lângă finisajele care mai sunt de făcut în partea de subteran, la prisma unicat ar mai fi de montat 23 de bucăți mari de sticlă. În total, este vorba de 31 de bucăți de sticlă, 336 de lamele orizontale și aproape 700 de vincluri de aluminiu, potrivit lui Erwin Szöri, reprezentantul firmei Montec International.

Arhitectul Dorin Ștefan (centru), cel care a conceput prisma, în vizită pe șantierul de la Craiova
Arhitectul Dorin Ștefan (centru), cel care a conceput prisma, în vizită pe șantierul de la Craiova

Șantierul a fost vizitat, recent, și de către Dorin Ștefan. Arhitectul consideră prisma dedicată lui Brâncuși unul dintre proiectele sale de suflet, după cum susține Erwin Szöri. „Dorin Ștefan și-a dorit dintotdeaua să fie realizată o astfel de prismă. Încă din facultate desena o prismă care să aibă în centru operele lui Brâncuși, iar acum visul său devine realitate. Ține foarte mult la acest proiect. Se poate spune că este proiectul său de suflet“, a dezvăluit reprezentantul Montec International.

Prisma unicat cântărește aproape 200 de tone

Va fi gata Centrul „Brâncuși“ în primăvară? Erwin Szöri, cel care se ocupă de realizarea prismei unicat, spune că da. „Dacă vom relua lucrările în primăvară, eu zic că în maxim două luni vom fi gata cu prisma. Mai sunt 23 de bucăți de sticlă, dar acum putem lucra fără să ne mai fie teamă de vânt. Prisma este rezistentă. Orice manevrare greșită însă a bucăților de sticlă poate duce la distrugerea ei. Și la ultima bucată, cea care se așează deasupra, trebuie să fii foarte atent. O mișcare greșită și se poate nărui totul. Și vorbim aici de un obiectiv de 2,5 milioane de euro“, a precizat Erwin Szöri.

Prisma de sticlă unică în lume, parte a Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“ care se construiește la Craiova, va fi conservată până la primăvară
Prisma de sticlă unică în lume, parte a Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“ care se construiește la Craiova, va fi conservată până la primăvară

Acesta a mai menționat că prisma cântărește cu totul aproape 200 de tone. „Prisma are aproape 200 de tone și este așezată pe placa de beton de deasupra galeriei subterane. A fost însă luată în calcul toată această greutate. În plus, ea este așezată pe niște arcuri speciale, pentru a face față la un eventual cutremur. Practic, un seism va face ca prisma să se miște, dar ea nu va cădea, indiferent de magnitudine“, a mai spus reprezentantul firmei germane Montec International.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS