1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCEO a redus bugetul pentru achiziția agendelor de lux

CEO a redus bugetul pentru achiziția agendelor de lux

După ce a suspendat achiziția cadourilor de sărbători, Complexul Energetic Oltenia a revenit cu o nouă licitație. De data acesta a fost redusă suma alocată pentru achiziția de agende de lux, pixuri, calendare care vor fi oferite cadou de sărbători partenerilor sau salariaților din administrație.

Bugetul inițial pentru achiziția bunurilor era de peste 100.000 de lei TVA inclus. După ce au refăcut calculele bugetul a fost redus la peste 63.000 de lei, fără TVA. Vor fi cumpărate agende, truse stilou-pix, calendare, plase și pungi personalizate. Între obiectele care vor fi cumpărate se află și un agenda de lux tip A5.

Vor fi achiziționate aproximativ o mie de agende de mai multe tipuri, o mie de pixuri și o mie de calendare de perete și de birou. Potrivit caietului de sarcini, produsele vor fi folosite pentru desfășurarea normală a activității beneficiarului. Licitația este programată acum pe 7 decembrie, iar obiectele trebuie să fie livrate până pe 16 decembrie. Dacă nu vor corespunde vor trebui înlocuite în maximum 5 zile.

Pierderea este recunoscută în rectificarea de buget

Complexul Energetic Oltenia nu a renunțat la achiziția respectivă, cu toate că se află într-o situație economică dificilă. Acest lucru este recunoscut chiar în documentul prin care a fost aprobată rectificarea de Buget.

„Situația dificilă în care se află societatea se datorează în principal creșterii constante a cheltuielilor cu certificatele de gaze cu efect de seră. În anul bugetul aprobat pe 2019 rezultatul brut a fost negativ de 855.551 mii lei, cheltuielile cu certificatele de CO2 fiind de aproximativ 1.271.171 mii lei (aproximativ 24 Euro/certificat). În bugetul aprobat pe anul 2020 s-a estimat un rezultat brut negativ de 830.000 mii lei, cheltuielile cu certificatele de CO2 fiind de aproximativ 1.403.096 mii lei (aproximativ 27,5 Euro/certificat).

În aceste condiții, pentru a putea compensa, prin prețul energiei electrice, creșterea peste 27,5 Euro/certificat, ar trebui ca prețul energiei electrice produse de Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. pe piața românească de energie să fie majorat de la 249 lei/MWh, la valori de peste 76 euro/MWh (peste 360 lei/MWh), iar la o creștere preconizata de circa 30 euro/certificat, prețul aceleiasi companii să fie de peste 78 euro/MWh (370 lei/MWh)”, conform Complexului Energetic Oltenia.

Pierdere de 1,13 miliarde de lei

Conform CEO, elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2020 pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia – S.A., operator economic ce desfăşoară în principal activităţi în domeniul producerii de energie electrică şi termică, s-a realizat avându-se în vedere următoarele: „realizările indicatorilor economico-financiari pentru 6 luni 2020 și influența acestora asupra realizărilor anuale; propunerea de buget rectificat se bazează pe producția de 8,5 TWh energie electrică produsă din care, 7,0 TWh energie electrică netă și 13,6 milioane tone producție proprie cărbune; § diminuarea veniturilor totale cu 35,97% față de bugetul aprobat pe anul 2020, ca urmare a scăderii producției de energie electrică și a producției de cărbune, concomitent cu reducerea cheltuielilor totale cu 22,08% față de bugetul aprobat pe anul 2020, ceea ce conduce la un rezultat brut negativ în sumă de 1.136.948 mii lei”, se menționează în rectificarea de buget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS