Liceul tehnologic din Turburea, Gorj, va anula în instanță documentele pentru elevii care au promovat fără să fi trecut pe la școală.
Totul a pornit de la situația unui elev de 46 de ani, Gheorghe Cernotoiu, din localitate. Acesta avea 9 clase și a fost înscris anul trecut în clasa a X-a la Seral. Nu a trecut pe la ore, dar a aflat la un moment dat că a promovat în clasa a XI-a cu media generală 5,58. Bărbatul s-a speriat că ar putea fi implicat într-o fraudă și a depus o plângere la poliție și la Inspectoratul Școlar Județean Gorj.
A fost realizat un control și întocmit un raport. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, dat fiind faptul că în raportul de control au fost scoase în evidență fapte ilegale de o gravitate sporită a fost sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj. Verificările IPJ Gorj intră la capitolul criminalitate economică și ar fi mai multe cazuri de elevi în situații similare. Se are în vedere faptul că a fost primită finanțare per elev din partea Ministerului Educației.
Vor anula actele în instanță
La nivelul unității de învățământ a fost constituită o comisie care să analizeze toată documentația elevilor înscriși în clasele fictive. În acest sens se verifică dacă persoanele înmatriculate în clasele de seral se află pe teritoriul României. Se colaborează inclusiv cu Poliția de Frontieră.
„Toate aceste activități vor conduce la demararea unei acțiuni în instanță pentru a se intra în legalitate. Toate acțiunile de la unitatea de învățământ din Turburea sunt coordonate de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Gorj prin intermediul juristului unității. Se vor verifica toate actele care au stat la baza înmatriculării persoanelor respective, dacă se aflau în țară, dacă au participat la ore, notarea, tot., a declarat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Evidențe duble
Este de precizat că în urma controlului au fost găsite evidențe duble cu situația școlară.
„Am găsit două cataloage pentru clasa a X-a Seral, unul completat doar cu numele elevilor și cu câteva note, iar cel de-al doilea catalog cu situația școlară încheiată. În urma discuțiilor purtate cu diriginta clasei, prof. Talianu Gabriela, am aflat că s-a renunțat la primul catalog deoarece acesta a cuprins și elevi cu dosare incomplete. (…) Din verificări am descoperit că ambele cataloage aveau același număr de înregistrare și nu era anulat nici unul.. …
Registrele matricole nu sunt semnate de secretar și nici de director și nici nu sunt ștampilate, acestea având o numerotare haotică, existând numere dublate sau nefiind numerotate deloc. Arhiva unității școlare este reprezentată printr-un morman de cutii și hârtii aruncate de-a valma…
Nu s-au găsit teze sau evaluări scrise, cadrele didactice relatând că le-au lăsat în cancelaria școlii, iar la momentul controlului nu au mai fost găsite.”, se menționează în Raportul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.