3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljGarda de Mediu anunță control la Termo. APM explică de ce nu are stație de monitorizare în zonă

Garda de Mediu anunță control la Termo. APM explică de ce nu are stație de monitorizare în zonă

După ce mai mulți craioveni au trimis sesizări privind aerul poluat de la finalul lunii noiembrie, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj explică de ce nu există o stație de monitorizare a calității aerului în zona SE Craiova II, despre care chiar agenția spune că este cel mai mare poluator din oraș. În urma adreselor trimise de Gazeta de Sud la instituțiile de mediu, și Garda de Mediu oferă informații suplimentare și anunță control la Termo în această săptămână.

APM: Fenomen apropiat de smog în perioada rece

APM Dolj spune că nu se poate pronunța asupra datelor extreme măsurate de senzorii independenți URADmonitor, deoarece nu are în administrare rețeaua de senzori. Dar explică de ce, în sezonul rece, pot apărea acumulări care să conducă la astfel de valori crescute.

Instituția transmite că toamna și iarna, în special seara, în Oltenia „apare des un fenomen apropiat de smog”, din cauza condițiilor meteorologice, care mențin poluanții la nivel respirabil, „fără ca operatorii economici să funcționeze altfel decât normal”.

Astfel de acumulări s-au petrecut și în anii precedenți, fiind observate la toate stațiile urbane din Craiova, transmite APM, care adaugă: „Lipsa îndelungată a precipitațiilor accentuează acest fenomen de acumulare. În ultimele zile, senzorii meteorologici instalați la două dintre stațiile de monitorizare au înregistrat astfel de condiții, respectiv presiuni ridicate, temperaturi foarte scăzute pentru perioadă și calm atmosferic. Toate acestea pot conduce la valorile crescute ale poluanților măsurați de senzorii amintiți” (URAdmonitor – n.r.).

De ce nu există stație de monitorizare a calității aerului în zona SE Craiova II

Cu privire la lipsa unei stații de monitorizare în zona celui mai mare poluator din oraș, APM spune că rețeaua de stații de monitorizare a avut în vedere legislația și normele europene și că emisiile de la Termo pot „influența” datele rezultate din monitorizarea a cel puțin 3 stații din aglomerarea Craiova – DJ1, DJ2 și DJ3. Niciuna dintre ele nu este aproape de Termo. Una se află pe Calea București, una la Primărie și una la fostul hipermarket Billa.

„Legislația românească privind calitatea aerului ambiental a preluat deciziile și normele europene referitoare la măpsurarea poluanților, inclusiv metode de măsurare, amplasare puncte de prelevare la macro și la microscară, condiții de calitate a datelor pentru evaluare”, spune APM Dolj.

Amplasarea stațiilor de monitorizare automată a poluanților s-a efectuat „conform normelor, în urma unor modelări matematice ale emisiilor din anii anteriori amplasării lor, astfel încât acestea să fie cât mai reprezentative pentru oraș. În principiu, pentru a monitoriza o instalație industrială de mare capacitate și cu coșuri de evacuare înalte vor fi alese locații de monitorizare în funcție de deplasarea penei de poluant, așa cum rezultă din modelare, având în vedere cantitatea de emisii, dimensiunile coșurilor de evacuare, direcții și viteze predominante de vânt, presiune atmosferică și altele”, transmite APM.

Autorizații de mediu în curs de actualizare pentru instalațiile mari de ardere

APM Dolj informează că, în prezent, operatorii economici care au instalații mari de ardere din zonă au autorizațiile de mediu în curs de actualizare/revizuire, fiind obligați să implementeze noua legislație în domeniul de activitate. În plus, au obligația de a informa APM și GNM cu privire la perioadele de funcționare tranzitorie/defectuoase”.

Conform APM Dolj, ultimele informări de acest fel se referă la modificări în regimul de funcționare apărute în datele de 28 și 30 noiembrie, câteva ore în fiecare dintre aceste zile. În 30 noiembrie, SE Craiova II a transmis un comunicat despre o avarie la coșul instalației pe cărbune și câteva ore a sistat furnizarea agentului termic în oraș.

Valorile extreme ale poluanților monitorizați de stația URAD din zonă au fost înregistrate cu câteva zile înainte, în special în noaptea de 25 noiembrie.

„Prin legislație și implicit autorizațiile de mediu, există un anumit număr de ore permis pentru asemenea situații”, explică APM Dolj, care mai spune că „poluantul specific al termocentralelor – care funcționează pe cărbune – este SO2, care a avut variații extrem de slabe la stațiile de monitorizare amintite în urma acestor perioade de funcționare anormale.”

Garda de Mediu a făcut verificări „după orele de program”

Și Garda de Mediu Dolj ne-a răspuns la adresa cu privire la valorile înregistrate de senzorii independenți. Comisariatul județean transmite că a făcut chiar verificări după program, „atât cât ne permite logistica”:

„Pentru efectuarea de constatări olfactive și vizuale, atât cât ne permite logistica, o echipă de comisari a efectuat, după orele de program, în intervalul orar 21:00-24:00, acțiuni în zona supusă sesizărilor, cât și în alte zone ale orașului, considerând că mirosul migrează odată cu curenții de aer. Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, autoritate competentă în supravegherea calității aerului prin intermediul sistemului automat de monitorizare a calității aerului, inclus în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, format din 5 stații automate, nu a informat Comisariatului Județean Dolj al GNM, în cursul anului curent, despre situații deosebite înregistrate”, scrie în răspunsul GNM CJ Dolj.

Garda transmite și că va notifica Primăria, pentru a aplica sancțiuni prin Poliția Locală, persoanelor care obțin venituri din incendierea de materiale în mod ilegal:

„Luând în considerare faptul că în zona căii ferate, cartier Bariera Vâlcii aleea Cantonului, locuiesc familii care obțin venituri din incendierea de materiale pentru recuperarea metalelor feroase și neferoase – aceste acțiuni alterând calitatea aerului, vom notifica Primăria Municipiului Craiova pentru aplicarea, prin Poliția Locală a Municipiului Craiova, a prevederilor HCL art. 44 lit. B constituie contravenție prelucrarea sau depozitarea unor materiale care emană mirosuri respingătoare sau fum.”

Nici GNM nu se pronunță cu privire la senzorii independenți

La fel ca APM Dolj, Garda de Mediu informează că nu se pronunță cu privire la date înregistrate de senzori care nu sunt în administrarea autorității competente, dar mai spune că s-ar avea în vedere, la nivel național, dezvoltarea rețelei de monitorizare a aerului:

„Orice alte date provenite din alte rețele sau alți senzori nu se află în administrarea autorității competente în supravegherea calității aerului și nu se pot raporta la valorile înregistrate de cele 5 stații automate amplasate în municipiul Craiova. În prezent, se urmărește de către MMAP dezvoltarea și optimizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, însă până acum în municipiul Craiova nu s-au instalat alte echipamente administrate de APM Dolj.”

Ultimul control la Termo, în vară. Garda anunță verificări săptămâna aceasta

Ultimul control la SE II a fost realizat de GNM CJ Dolj în vară, mai exact pe 17 iulie. Au fost măsuri cu termene stricte de realizare, spune Garda de Mediu:

  • Finalizarea placării cu pământ vegetal a zonei rămase neacoperite din celula C2
  • Realizarea instalației SNCR în vederea conformării VLE (mg/Nm3) pentru NOX conform legii
  • Luarea măsurilor ce se impun în vederea eliminării emisiilor de noxe în atmosferă, inclusiv a spulberărilor de pulberi
  • Notificarea APM Dolj și GNM Dolj în momentul producerii oricăror emisii apărute incidental, accidental ori ca urmare a unui accident major
  • Transmiterea buletinelor de analize pentru sol și conținutul total de Hg din gazele de ardere
  • Raportarea în SIM A evidenței gestiunii uleiului

În această săptămână, GNM Dolj spune că urmează să se desfășoare un alt control la SE Craiova II. GdS a solicitat deja informații suplimentare legate de respectarea măsurilor impuse la ultimul control și constatările de la controlul din aceste zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS