0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe taxe cere primăria din 2021 pentru folosirea celor două stadioane din proprietate

Ce taxe cere primăria din 2021 pentru folosirea celor două stadioane din proprietate

Primăria Craiova a stabilit taxele care vor trebui plătite în 2021 pentru folosirea sub orice formă a celor două stadioane pe care le are în administrare: Complexul Sportiv „Ion Oblemenco“ și stadionul de atletism de 5.000 de locuri. Față de anul în curs, taxele vor fi mai mari și aici ne referim doar la stadionul de fotbal. Arena de atletism a fost finalizată în august și nu a avut până acum taxe de utilizare. Noutatea o reprezintă taxa de folosire a stadionului „Ion Oblemenco“ pentru meciuri din Liga a II-a.

Noul proiect de hotărâre privind stabilirea și aprobarea impozitelor și taxelor locale din Craiova pentru anul 2021 include și taxele de folosire a celor două stadioane din proprietatea municipiului. Documentul se află în consultare publică on-line pe site-ul Primăriei Craiova încă de luna trecută și va ma sta așa până la sfârșitul anului.

Municipalitatea a anunțat deja în proiect că taxele și impozitele locale vor fi indexate în 2021 cu o rată a inflației de 3,8%. Prin urmare, la fiecare taxă se va mai adăuga ceva, în timp ce impozitele vor crește și ele, având în vedere că se va majora și valoarea impozabilă. Toate taxele și impozitele din 2021 au fost trecute în axele proiectului, iar două dintre acestea se referă la Complexul Sportiv „Ion Oblemenco“ și la stadionul de atletism de 5.000 de locuri.

Din 2021 pe „Oblemenco“ se pot disputa și meciuri din Liga a II-a

Față de anul în curs, taxele vor fi mai mari și aici ne referim doar la stadionul de fotbal. Asta pentru că arena de atletism a fost finalizată în luna august și nu a avut până acum taxe de utilizare. Noutatea o reprezintă taxa de folosire a stadionului „Ion Oblemenco“ pentru meciuri din Liga a II-a.

O taxă care nu a fost prevăzută până acum, motiv pentru care arena de 50 de milioane de euro nu a putut găzdui decât meciuri interne doar din Liga I și cele începând cu „16-imile“ Cupei României.

Taxe pentru folosirea stadioanelor Primăriei Craiova. Cât costă folosirea arenei „Ion Oblemenco“

Pentru folosirea stadionului „Ion Oblemenco“ se plătesc taxe încă din 2018. Primăria a stabilit atunci pentru ce fel de evenimente trebuie plătite taxe. Cuantumul acestora a crescut în fiecare an, în funcție de rata inflației. De fapt, în fiecare an evenimentele taxate au fost aceleași, doar taxa a fost alta. Din 2021 lucrurile se vor schimba puțin.

Pe stadionul „Ion Oblemenco“ vor putea avea loc, de anul viitor, și meciuri din Liga a II-a
Pe stadionul „Ion Oblemenco“ vor putea avea loc, de anul viitor, și meciuri din Liga a II-a

De anul viitor, pe lângă meciurile echipei naționale (inclusiv antrenamente oficiale), meciurile din Liga I, Cupa României începând cu faza șaisprezecimilor și Supercupa României, meciurile din fazele preliminare UEFA Champions League și UEFA Europa League (inclusiv antrenamente oficiale) au mai apărut două evenimente: antrenamentele de la EURO 2021, turneu care se desfășoară și în România, și meciuri ale echipelor din Liga a II-a. Pentru toate acestea, taxa de folosire a stadionului va fi de 48.859 de lei/eveniment (față de 47.070 lei, cât a fost în 2020).

Aceeași taxă este și pentru alte activități sportive la nivelul sportului de performanță (meciuri de rugby la nivel de club, cât şi la nivel de echipe naţionale). Revenind la fotbal, pentru meciuri de la EURO 2021, din Champions League și Europa League (inclusiv antrenamente oficiale) taxa a fost stabilită la 120.670 de lei/eveniment (116.252 lei/eveniment, în 2020).

Ce taxe se plătesc pentru evenimentele extrasportive

Stadionul „Ion Oblemenco“ poate fi folosit și pentru alte evenimente decât cele sportive. Acestea sunt taxate și ele diferit, în funcție de amploarea lor. Pentru cele în care se folosește și suprafața de joc, fie că este vorba de expoziţii, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial etc, noua taxă va fi de 25.000 de lei/zi. În 2020, taxa a fost de 135.216 lei/eveniment.

Dacă evenimentul nu include folosirea gazonului și a spaţiilor din tribune, taxa este de 707 lei/mp/eveniment (681 lei în prezent). Dacă sunt folosite și tribunele, taxa este de 1.000 de lei/oră, iar dacă se utilizează și zona de gardă a terenului taxa crește la 1.500 de lei/oră. Aceste două taxe sunt nou introduse din 2021. În continuare, o conferință va fi taxată cu 815 lei/sală/oră, iar un eveniment sezonier cu 32 de lei/mp/zi. Ședințele foto sau video private sunt și ele taxate cu 1.520 de lei pe oră pentru maxim 10 persoane sau cu 1.800 de lei pe oră, pentru mai mult de 10 persoane. Dacă filmările au caracter comercial, noua taxă va fi de 2.524 lei /oră (față de 2.432 lei în 2020).

Un tur al stadionului va costa de la anul 15 lei de persoană, față de 10 lei cât este acum. Dacă se adună însă mai mult de 10 persoane, taxa va fi tot 10 lei. În fine, utilizarea lojei pentru alte evenimente decât cele fotbalistice va fi taxată cu 1.100 de lei/oră sau 3.300 lei/4 ore, față de 1.060 lei/oră sau 3.180 lei/oră cât este în prezent.

Taxe pentru folosirea stadioanelor Primăriei Craiova. Ce taxe se plătesc la stadionul de atletism

Din august 2020, Craiova dispune de una dintre cele mai mari arene de atletism din România. Stadionul are 5.000 de locuri și poate găzdui inclusiv competiții europene de categoria IAAF II. De fapt, arena din Bănie poate găzdui toate probele care țin de atletismul de performanță: săritura în lungime, săritura în înălțime, săritura cu prăjina, triplu salt, alergare liberă sau cu obstacole (garduri) pe diferite distanțe, ștafetă, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății sau aruncarea suliței și maratonul.

Unic în România. Aşa arată stadionul de atletism din Craiova.
Primăria Craiova a stabilit taxele de folosire a stadionului de atletism, arena de 10 milioane de euro dată în folosință în august 2020

Stadionul a costat 46,5 milioane de lei, bani de la bugetul local. Așa că și taxele de folosire a lui începând cu anul 2021 sunt pe măsură. Astfel, evenimentele atletice și maratoanele internaționale vor fi taxate cu 20.000 de lei/zi, iar evenimentele atletice si maratoanele locale, județene, regionale și naționale cu 7.000 de lei/zi. De asemenea, accesul la pista de atletism de concurs sau la zonă de încălzire (warm-up) va costa 5 lei/persoană/oră, iar un abonament pentru maxim 15 ședinte pentru cele două piste va fi de 50 lei/persoană/lună. Un tur al stadionului, inclusiv partea de vestiare, va costa 15 lei de persoană sau 10 lei, dacă grupul are mai mult de 10 persoane.

Și pentru folosirea nocturnei se percepe o taxă: 1.500 de lei/oră la competiții și 500 de lei/oră la antrenamentul din zona de încălzire (este nocturnă separată). Conferințele care au loc în sală vor fi taxate și ele cu 500 lei/oră, 1.000 lei/4ore sau 1.500 lei/8 ore.

Ce taxe se plătesc și pentru alte evenimente

Stadionul de atletism are prevăzută o taxă și pentru alte evenimente cu public în afară de cele sportive (expoziţii, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial si religios etc) și anume 15.000 de lei /zi. Evenimentele care implică doar utilizarea tribunei sunt taxate cu 1.000 lei/oră, 1.500 lei/4 ore sau cu 1.700 lei, pentru 8 ore. Și utilizare temporară a vestiarelor, în afara competițiilor sportive, costă: 100 lei/oră sau 300 lei/4 ore.

Primăria Craiova a stabilit taxele de folosire a stadionului de atletism, arena de 10 milioane de euro dată în folosință în august 2020
Primăria Craiova a stabilit taxele de folosire a stadionului de atletism, arena de 10 milioane de euro dată în folosință în august 2020

Ședințele foto/video private sunt și ele taxate cu 400 lei/oră sau 500 lei/oră, dacă este vorba de mai mult de 10 persoane. Dacă ședințele foto au însă caracter comerercial, taxa crește la 1.000 lei/oră. În fine, și utilizare temporară a etajului III al tribunei oficiale pentru alte evenimente în afara celor competiționale are „preț“: 1.000 de lei/oră/eveniment, 2.500 de lei/4 ore sau 3.500 de lei pentru un eveniment de 8 ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS