16.7 C
Craiova
luni, 7 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCampanie de strângere de semnături pentru închiderea depozitului de gunoi de la Târgu Jiu

Campanie de strângere de semnături pentru închiderea depozitului de gunoi de la Târgu Jiu

La nivelul municipiului Târgu Jiu a fost demarată o campanie de strângere de semnături pentru închiderea depozitului de gunoi.

Este un depozit central unde sunt aduse deșeuri și de la celelalte primării din județul Gorj, însă în trecut au ajuns deșeuri și de la primării din alte județe. Acest lucru a trezit nemulțumiri în rândul locuitorilor din zonele care se învecinează cu depozitul ecologic de gunoi de la Târgu Jiu, mai ales că de câțiva ani acesta poluează oflactiv.

Cartiere întregi sunt afectate de mirosul fetid emanat de deșeurile în descompunere și nimeni nu au luat vreo măsură care să stopeze sau să diminueze poluarea. Numai anul acesta au fost organizate câteva proteste la groapa de gunoi și în centrul orașului, însă fără efect. 

Vor să fie închis și mutat

Cei mai afectați sunt locuitorii din cartierele Slobozia, Panduri, Calea Severinului sau Meteor. Mai mulți cetățeni din cartierele amintite au înființat o asociație care să reprezinte colectiv interesele cetățenilor afectați de poluarea de la depozitul de gunoi deținut de firma Polaris.

Este în pregătire înființarea unei alte asociații cu același obiect de activitate. Andrei Popete Pătrașcu, președintele Asociației Pleniceanu, susține demersurile cetățenilor afectați de poluarea de la groapa de gunoi și chiar a participat la ultimul protest care a avut loc în fața depozitului de deșeuri, la finalul săptămânii trecute. Intenția asociațiilor este de a merge la instanța de judecată chiar la începutul anului viitor și de a obține închiderea depozitului care poluează olfactiv mai multe caritere din municipiu.

A fost propusă și soluția mutării depozitului de la marginea municipiului Târgu Jiu, în zona Rogojelu, în apropiere de Rovinari. Rămâne de văzut ce va decide instanța de judecată și dacă autoritățile de la Târgu Jiu vor avea soluții să mute depozitul.

În campania electorală pentru alegerile locale s-a vorbit mult pe tema poluării, însă dezbaterile s-au oprit după alegeri. Până în prezent au fost strânse 245 de semnături. 

Amendat cu 100.000 de lei 

Este de amintit că luna trecută a fost finalizat un nou control la depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu efectuat de către o comisie mixtă constituită din comisari de la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu și de la Comisariatul Județean Gorj.

Rezultatele controlului au condus la obligarea operatorului economic care administrează acest depozit de deșeuri să ducă la îndeplinire un nou program de măsuri stabilit pentru combaterea disconfortului olfactiv. S-a aplicat încă o sancțiune contravențională în valoare de 100 000 lei pentru neconformitățile constatate.

De asemenea, potrivit legislației în vigoare și a competențelor Gărzii Naționale de Mediu, a fost notificată autoritatea de mediu care a emis autorizație cu privire la neconformitățile constatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS