Noul laborator de genetică moleculară de la Târgu-Cărbunești a primit avizul de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Este un aviz obligatoriu care le permite angajaților Laboratorului să treacă la efectuarea primelor teste pentru depistarea coronavirusului. Vor putea fi realizate doar teste de probă, dat fiind faptul că mai este necesar un ordin al Ministerului Sănătății, astfel încât și Laboratorul de genetică moleculară de la Târgu-Cărbunești să poată să deconteze serviciile pe care le va realiza.
Potrivit managerului Spitalului COVID de la Târgu-Cărbunești, medicul Constantin Târziu, a fost finalizată clădirea și instalate toate echipamente de care este nevoie pentru a fi efectuate teste pentru depistarea coronavirusului. Au fost cumpărate și kituri de recoltare, respectiv kituri de testare. Laboratorul va deservi și unitățile medicale din zonă, precum și populația din localitățile învecinate.
Clădirea a costat 285.000 de lei
Managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Cărbunești, singurul unde sunt internați exclusiv pacienți cu coronavirus, a mai spus fondurile pentru construirea clădirii în care se află Laboratorul de genetică moleculară au fost oferite de către o companie energetică. Este vorba de suma de 285.000 de lei.
Echipamentele au fost însă cumpărate și livrate de către Ministerul Sănătății. Cei cinci salariați ai Laboratorului au fost instruiți la Craiova.
„Este al doilea laborator din județul Gorj unde se vor face teste pentru depistarea coronavirusului. Am primit avizul de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Gorj și așteptăm să fim incluși în rețeaua națională de testare pentru a putea să beneficiem de decontarea serviciilor pe care le vom presta. Este o procedură pe care am urmat-o și acum mai depindem de Ministerul Sănătății. Vom realiza teste COVID pentru spitalele din împrejurimi și contra cost pentru populația din oraș și din celelalte localități vecine”, a declarat doctorul Constantin Târziu.
Numărul de pacienți a ajuns la 41
În momentul de față, la singurul spital exclusive COVID din județul Gorj mai sunt doar câteva zeci de pacienți. Față de situația din vară, când gradul de ocupare a paturulor a fost unul ridicat, de data aceasta numărul de pacienți scade de la o săptămână la alta. În prezent sunt internate la unitatea medicală 41 de pacienți. În total sunt disponibile 200 de paturi. Din păcate, Secția ATI COVID rămâne ocupată la capacitate maximă. Astfel, sunt ocupate toate cele 15 paturi.
„Ne-am stabilizat la câteva zeci de pacienți. Situația este mult mai bună pe final de an, față de jumătatea anului. Este mai multă liniște pentru cadrele medicale. Din nefericire la ATI COVID avem în continuare cazuri grave. Sunt toate cele 15 paturi sunt ocupate de pacienți cu probleme și care mai au nevoie și de oxigen. Dacă numărul de pacienți cu stare medie a tot scăzut, numărul celor în stare gravă a rămas constant”, a mai afirmat managerul Spitalului COVID din Târgu-Cărbunești.