„Sunt debranșată, nu locuiesc în apartament, dar plătesc căldură”, spune o craioveancă. A renunțat la sistemul centralizat de încălzire și-a izolat conductele care îi tranzitează apartamentul doar va scăpa de plata căldurii furnizată din sistemul centralizat. A mers pe principiul, nu plătesc pentru că m-am debranșat de la sistemul centralizat de încălzire. Poate părea o afirmație logică, dar realitatea e cu totul alta. Conform legislație în domeniu, fiecare proprietar dintr-un condominium are obligația să platească cotă parte din suprafețele comune, indiferent dacă au ales un sistem alternativ de încălzire. În această situație este o craioveancă din blocul P1, de pe strada Spaniei.
Proprietara de la apartamentul 15 din blocul P1 și-a debranșat întreg apartamentul de la sistemul de căldură al blocului ca să nu mai plătească factură la furnizorul de căldură al orașului. Numai că de plata căldurii pe părțile comune tot nu a scăpat.
Plata căldurii pe părțile comune este un subiect de dispută des întâlnit în asociațiile de proprietari cu apartamente debranșate de la sistemul centralizat de încălzire. Cei debranșați refuză de cele mai multe ori de a mai plăti ceva la încălzire. În cel mai bun caz, când aceștia acceptă că ar datora, totuși, ceva, de obicei suma afișată pe listele de cheltuieli li se pare prea mare.
Conform legislație în domeniu, fiecare proprietar dintr-un condominium are obligația să platească cotă parte din suprafețele comune, indiferent dacă au ales un sistem alternativ de încălzire.
Sunt debranșată. Nu sunt singurul locatar nemulțumit din acest bloc
Debranșarea de la rețeaua de căldură a blocului l-a scăpat pe respectivul locatar doar de factura individuală la căldură, dar nu și de factura pe părțile comune. A rămas să plătească doar căldura degajată de conductele din subsol, caloriferele de pe casa scării și din uscătorii. Proprietara este și așa convinsă că trebuie să plătească mai puțin pentru căldura sau chiar deloc.
Întrebat, președintele asociației de proprietari spune:
Ion Pătrulescu, președintele UAP Craiova spune că acest calcul, al consumului de căldură pe părțile comune se face în funcție de SET-ul părților comune.
Izolarea coloanelor nu te scapă de plata căldurii comune
Într-adevăr, izolarea coloanelor care traversează apartamentele duce la diminuarea suprafeţelor echivalente termic și, implicit, la reducerea cheltuielilor la întreţinere ale craiovenilor care și-au montat centrală termică. Totuși, izolarea coloanelor nu înseamnă scutirea totală de la plata cheltuielilor comune de încălzire.
Reprezentanții firmelor de repartitoare spun că acolo unde există astfel de izolații ale conductelor care transportă agent termic, consumul și implicit factura scad până la 45% din totalul costurilor cu căldura.Izolarea conductei nu presupune diminuarea cu 100% a suprafeţei echivalente termic, ci conduce numai la o diminuare a consumului individual.
Cu alte cuvinte, izolarea coloanelor nu înseamnă scutirea totală de la plata energiei termice pentru încălzire, ci diminuarea cantităţii de energie termică repartizată în funcţie de suprafața echivalentă termic rămasă după izolare.
Din punct de vedere tehnic, nu este considerată izolaţie termică în instalaţii simpla acoperire sau „mascare“ a unor coloane cu materiale izolante specifice lucrărilor de construcţii, precum rigips, carton, cărămizi, bolţari, faianţă, gresie, parchet, şapă.
Plata părților comune, impusă prin lege
Totuși, reprezentanții firmelor de repartitoare, cei care calculează facturile în blocurile contorizate, au un alt punct de vedere. Răspunsul acestora poate fi totodată lămuritor și pentru alți craioveni aflați într-o situație similară.
Aceștia exemplifică această metodă de calcul cu exemple din legislația în vigoar în acest domeniu.
Prevederi în acest sens sunt semnalizate și în HCL nr. 363/2013, în articolele 12 și 13.
Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea consumurilor se utilizează sau nu repartitoare de costuri, se repartizează proporţional cu cota indiviză.
Se achită de toţi proprietarii din cadrul condominiului, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice, se arată în articolul 12 din hotărâre.
În articolul 13 se spune: