A venit iarna și odată cu ea au reapărut clasicele „capcane“ de pe străzile Craiovei: gropile din carosabil. Cu toate că nu am avut parte până acum de dese fenomene de îngheț-dezgheț și nici acțiunile de deszăpezire nu au avut loc în forță (nu a fost cazul) asfaltul a cedat pe mai multe străzi din municipiu.
Mai bine zis, nu am avut de-a face cu cauza principală a apariției gropilor, dar ele „s-au încăpățânat“ să-și facă simțită prezența în viața șoferilor. Unele pot fi ocolite, dacă le sesizezi din timp, însă altele sunt foarte greu de evitat. Dacă mai și plouă, gropile devin adevărate capcane în traficul din Craiova. Un lucru cu care șoferii se confruntau, de regulă, primăvara a apărut acum în plină iarnă, luându-i se pare prin surprindere și pe drumari.
De repararea și întreținerea străzilor din Craiova se ocupă două firme locale, Domarcons SRL și Erpia SA. Ambele au fost desemnate câștigătoare în martie 2019, după o licitaţie care a durat aproape un an şi care a trecut şi pe la instanţă. Megacontractul de 35 de milioane de euro privind repararea şi întreţinerea străzilor, aleilor, trotuarelor şi parcărilor din municipiu, în baza unui acord-cadru pe patru ani, a fost atribuit celor două societăți, însă de lucrări s-a ocupat până acum doar Domarcons SRL.
Câți bani s-au cheltuit cu repararea străzilor din Craiova
Firma craioveană a obținut toate cele șapte contracte subsecvente din acordul cadru de 157.139.423 lei (fără TVA), ultimul atribuit în data de 7 decembrie 2020, pentru suma de 840.336 de lei, potrivit datelor din SEAP. Din acești bani, Domarcons ar trebui să se ocupe mai mult de plombări, mai ales că asfaltări nu se pot efectua în sezonul rece.
Până în prezent, valoarea totală a contractelor atribuite firmei craiovene pentru repararea străzilor din municipiu depășește 32 de milioane de lei. Iată și celelalte șase contracte subsecvente încheiate de Domarcons cu Primăria Craiova în cadrul acordului mai sus menționat: 25 august 2020 – 5.379.446 de lei; 14 iulie 2020 – 5.043.192 de lei; 3 aprilie 2020 – 10.426.081 lei; 7 noiembrie 2019 – 3.361.343 de lei; 12 iunie 2019 – 1.122.960 de lei; 20 martie 2019 – 6.959.371 de lei.
Au apărut clasicele „capcane“ de pe străzile Craiovei. Hai cu plombarea!
Revenind la străzile din Craiova afectate de gropi, acestea nu sunt greu de găsit. Sau mai bine spus nu îți ia prea mult în trafic să te lovești de câte o groapă răsărită în carosabil. Numai dacă circuli pe strada Corneliu Coposu, spre exemplu, trebuie să fii atent la capcanele din asfalt. Cum treci de intersecția cu strada Ana Ipătescu, spre Biserica Ungureni, abia dacă poți să eviți alte două „cratere“ formate în carosabil.
Și mai greu poți evita o groapă imensă apărută pe strada Râului, pe sensul de mers spre Brestei. Aici, dacă circuli pe banda a doua și ai mașină în dreapta nu ai altă variantă decât să oprești brusc sau să dai în groapă. Miercuri, groapa nu era semnalizată, existând riscul producerii unui accident. Abia joi aici a „răsărit“ o baliză, ca de altfel în mai multe zone de pe strada Râului.
Exemple de astfel de situații sunt multe în oraș. Iar unde nu s-a format încă o groapă îți dai sema că ea va apărea în curând după asfaltul făcut bucăți. O groapă a fost astupată miercuri, dar aici nu a fost vorba de vreo plombare. O echipă de trei muncitori și-a făcut apariția în sensul giratoriu de la Fortuna (Craiovița Nouă), pentru a acoperi cu nisip o groapă formată după o intervenție la carosabil. Unul a aruncat câteva lopeți de nisip, altul a strâns cu lopata pietrișul care sărise din groapă și l-a pus la loc și… cam atât. Acum să vină și asfaltul!
Au apărut „capcane“ pe străzile Craiovei. Ce spun autoritățile
Legat de plombări, un reprezentant al municipalității a precizat, pentru GdS, că ele vor demara zilele viitoare.
El a mai menționat că singura problemă este cu strada Râului, unde primăria nu poate interveni pentru că drumul este încă în garanție. De reparațiile de pe Râului ar trebui să se ocupe Tel Drum SA, societatea care a derulat contractul de modernizare finanțat din fonduri europene.
Firma din Alexandria a fost însă foarte greu de prins în toată această perioadă și abia și-a făcut apariția de câteva ori la Craiova pentru a repara gurile de canal și unele denivelări de pe strada Râului, eterna problemă a acestei artere intens circulată. Drumul va ieși din garanție în această vară, el fiind recepționat în data de 24 iunie 2016.