0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboiul teritorial dintre Craiova și Cârcea, la mâna expertului

Războiul teritorial dintre Craiova și Cârcea, la mâna expertului

Războiul teritorial dintre Craiova și Cârcea, la mâna expertului. Pe rolul Tribunalului Dolj se află de aproape un an un proces deschis de Prefectura Dolj cu scopul de a se stabili linia de hotar dintre Craiova și Cârcea. Un motiv permanent de dispută între cele două localități și de dileme în rândul localnicilor. Exact cum se întâmplă cu cei care locuiesc pe aceeași stradă, dar în localități diferite. Următorul termen al procesului este 25 ianuarie, iar până atunci Primăria Craiova caută un expert asistent, specialitatea topografie cadastru, în speranța că lucrurile vor fi clarificate.

Primăria Craiova a demarat procedura de achiziție directă a unor servicii de expertiză tehnică judiciară – specialitatea topografie cadastru, necesare în procesul în care este parte alături de Primăria Cârcea și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. Anunțul a fost postat în sistemul electronic în data de 18 ianuarie, iar ofertele sunt așteptate până la data de 21 ianuarie. Valoarea estimată a contractului este de 3.000 de lei, iar atribuirea se va face celui care va oferi cel mai mic preț.

Expertul asistent care va dori să obțină acest contract nu va avea o misiune ușoară, pentru că va trebui să stabilească exact care este limita teritorială a municipiului Craiova. Mai exact, unde se termină Craiova și de unde începe comuna Cârcea. Un motiv permanent de dispută între cele două localități, dar și de dileme în rândul localnicilor.

Strada cu două nume care desparte Craiova de Cârcea

GdS a prezentat, anul trecut, un exemplu sugestiv în acest sens: persoane care locuiesc pe aceeași stradă, dar în localități diferite. Este vorba de strada care apare în domeniul public al Craiovei sub denumirea de Preciziei, dar şi în domeniul public al comunei Cârcea sub denumirea Siloz. Din acest motiv a și fost asfaltată doar o jumătate de stradă, cea care aparține de Cârcea. „Nu pot să repar o stradă din Craiova cu bani din bugetul comunei Cârcea“, explica atunci primarul Valerică Pupăză.

Linia de hotar dintre Craiova și Cârcea trece în prezent pe mijlocul străzii din imagine. Așa că locuitorii de pe partea dreaptă a drumului, cum intri dinspre giratoriul de la Ford, aparţin de Cârcea, iar cei de pe partea stângă de Craiova.
Linia de hotar dintre Craiova și Cârcea trece în prezent pe mijlocul străzii din imagine. Așa că locuitorii de pe partea dreaptă a drumului, cum intri dinspre giratoriul de la Ford, aparţin de Cârcea, iar cei de pe partea stângă de Craiova.

Linia de hotar dintre Craiova și Cârcea a fost trasată de OCPI Dolj chiar pe mijlocul drumului, așa că locuitorii de pe partea dreaptă a străzii, cum intri dinspre giratoriul de la Ford, aparţin de Cârcea, iar cei de pe partea stângă de Craiova. „Ne-am săturat și noi de această situație. Oamenii nu mai știu nici ei de cine aparțin, plătesc taxe și colo și colo, vor să beneficieze de toate utilitățile și nu să fie plimbați dintr-o parte în alta. Există un proces pe rol cu privire la granița dintre Craiova și Cârcea, noi am pus un expert și așteptăm decizia instanței“, a afirmat Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.

Prefectura Dolj a apelat la instanță pentru a opri războiul teritorial dintre Craiova și Cârcea

Procesul la care face referire edilul din Cârcea a fost deschis de Prefectura Dolj. Instituția prefectului a chemat în instanță Municipiul Craiova și Comuna Cârcea, Consiliul Local Craiova și Consiliul Local Cârcea și OCPI Dolj în data de 18 februarie 2020, tocmai pentru a lămuri odată pentru totdeauna linia de hotar dintre cele două localități.

Primul termen a fost însă abia în data de 13 iulie 2020, iar de atunci judecarea cauzei s-a tot amânat. Pentru data de 14 septembrie „pentru observarea întâmpinării“, la fel și pentru data de 12 octombrie. Un nou termen a fost fixat pe 16 noiembrie, pentru administrarea probei cu înscrisuri, apoi pe 7 decembrie, pentru observarea înscrisurilor. În decembrie cauza s-a amânat pentru data de 25 ianuarie 2021, pentru a da posibilitatea părților să achite onorariul de expert. Tocmai expertul pe care îl caută acum Primăria Craiova, pentru a face lumină în acest război surd al limitelor teritoriale.

Războiul teritorial dintre Craiova și Cârcea, la mâna expertului. Ce-i cere Primăria Craiova expertului în specialitatea topografie-cadastru

În vederea efectuării raportului de expertiza tehnică, municipiul Craiova a stabilit mai multe obiective expertului asistent în specialitatea topografie-cadastru. Acesta trebuie să stabilească grafic și în format digital zona care face obiectul litigiului și suprafața acesteia și să stabilească reperele fixe ce delimitează zona respectivă. Apoi să spună dacă suprafața aflată în litigiu s-a regăsit pe teritoriul comunei Coșoveni. Asta după analiza procesului verbal de delimitare a limitei administrative a comunei Coșoveni, datat din 10.09.1974, din care s-a desprins și înființat comuna Cârcea.

În continuare, expertul trebuie să stabilească cu ce suprafață a fost diminuată UAT Coșoveni, ca urmare a înființării UAT Cârcea și dacă suprafața zonei ce face obiectul litigiului se regăsește în această suprafață. După care să treacă la analiza mai multor documente ce ar putea clarifica lucrurile. Adică să identifice, inclusiv numeric, titlurile de proprietate emise în favoarea persoanelor fizice și juridice pentru terenuri aflate în interiorul zonei ce face obiectul litigiului, cu toate documentele aferente care au stat în spatele emiterii lor.

Și anume procesele verbale premergătoare emiterii titlurilor de proprietate vizate de OCPl Dolj, numărul documentațiilor cadastrale înscrise în evidențele OCPI Dolj existente în interiorul zonei ce face obiectul litigiului, inclusiv înscrierile provizorii din anul 1968 până în prezent, și multe altele. Plus ce Unitate Administrativ Teritorială, prin Comisia Locală de aplicare a legilor fondului funciar, a efectuat puneri în posesie în interiorul zonei care face obiectul litigiului.

Fabrica Ford – mărul discordiei

Mai mult, legat de comuna Cârcea expertul trebuie să identifice amplasamentul imobilelor din litigiu, pe baza documentațiilor cadastrale, dar și să efectueze o schiță-anexă grafică cu dispunerea punctelor de hotar, însoțită de inventarul de coordonate în sistemul național de proiecție al punctelor ce definesc limita dintre hotarele comunei Cârcea și cele ale municipiului Craiova, pe laturile cu care se învecinează.

Linia de hotar dintre Craiova și Cârcea trece în prezent pe mijlocul străzii din imagine. Așa că locuitorii de pe partea dreaptă a drumului, cum intri dinspre giratoriul de la Ford, aparţin de Cârcea, iar cei de pe partea stângă de Craiova.
Linia de hotar dintre Craiova și Cârcea trece în prezent pe mijlocul străzii din imagine. Locuitorii de pe partea dreaptă a drumului, cum intri dinspre giratoriul de la Ford, aparţin de Cârcea, iar cei de pe dreapta de Craiova.

Și aici cerințele sunt mult mai multe, printre care și aceea ca expertul să precizeze dacă uzina Ford deține teren pe UAT Cârcea – mărul discordiei dintre cele două localități. „Plata către expert se va face după întocmirea şi depunerea raportului de expertiză şi a răspunsului la eventualele obiecţiuni“, a specificat Primăria Craiova în anunțul de achiziție directă a serviciilor de expertiză tehnică judiciară – specialitatea topografie cadastru.

Va rezolva PUG-ul Craiovei problema cu granițele municipiului?

Primăria Craiova a încheiat în mai 2019 un contract de peste 1,8 milioane de euro pentru realizarea unui Plan Urbanistic General (PUG) nou, complet digitalizat. Firma stabilită în urma licitaţiei – Synergetics Corporation SRL Bucureşti avea trei ani la dispoziţie pentru a pune la punct planul care „ar transforma oraşul într-unul inteligent“, după cum explica primarul de la acea vreme, Mihail Genoiu. Va rezolva însă noul PUG problema graniţelor Craiovei, fără a genera un război cu vecinii? Asta rămâne de văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS