Asociațiile de proprietari din Craiova trebuie să strângă până la dat de 28 februarie 2021 semnături de la proprietarii care sunt de acord cu anveloparea blocurilor.
În urma întâlnirilor pe care le-au avut cu reprezentanții primăriei Craiova, președinții asociațiilor de proprietari din două cartiere ale orașului trebuie să obțină acceptul locatarilor. Este necesar acordul a cel puţin două treimi din totalul proprietarilor de apartamente, pentru lucrările de intervenţie propuse. Semnăturile sunt necesare pentru anveloparea blocului în care locuiesc.
Președinții de asociații spun că au aflat de la reprezentanții administrației locale că reabilitarea condominiilor se va face ca și până acum cu fonduri europene, bani de la proprietari și respectiv primărie. În mare, condițiile vor fi ca cele din vechiul Program Operațional 2014-2020. Conform acestuia, proprietarii plăteau o cotă parte din costurile reabilitării. Suma se plătește prin Direcția de Impozite și Taxe pe parcursul a 10 ani de zile.
Anunțuri, afișate la avizier
Drept urmare, la avizierele blocurilor au apărut înștiințări în acest sens, dar și modele cu tabelul care urmează a fi completat.
Condiții
Datele pe care le-au aflat reprezentanții asociațiilor de proprietari din Craiova de la primărie, vorbesc despre condițiile de plată, procentul pe care îl vor plăti locatarii, dar și în ce va consta reabilitarea.
Cu alte cuvinte, proprietarii vor contribui cu un procent de 20% – 25% din totalul costurilor. Prețurile vor fi stabilitea în raport de suprafața apartamentului. Costul estimativ ar fi de aproximativ 300 de euro/an. Plata se va face într-un intreval de 10 ani.Reabilitarea termică prin Programul Operațional Regional 2021-2027 ar cuprinde: anveloparea fațadelor, înlocuirea tâmplăriei, izolarea plafonului din subsolul blocurilor, refacerea hidroizolației teraselor. Lucrările vor cuprinde și înlocuirea conductelor deteriorate din subsolul blocurilor. Balcoanele vor fi închise cu termopan. În cazul balcoanelor de la parter, construite fără autorizație, proprietarii trebuie să intre în legalitate. Aceleași condiții se impun și în cazul acoperișurilor tip șarpantă și care nu au autorizație de construire, adică să intre în legalitate.
În prezentările făcute de către primărie asociațiilor de proprietari nu s-a făcut vorbire despre contorizarea individuală.
Pentru Programul Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 se vor cunoaște cu certitudine toate condițiile și datele la momentul apariției Ghidului de finanțare europeană.
Întâlniri între primar și asociații
Legat de reabilitarea termică a blocurilor, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu menționa după întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din cartierul Calea București:
Puține blocuri reabilitate în Craiova
Despre reabilitarea termică a blocurilor a început să se vorbească în Craiova încă din anul 2012. Locatarii au fost circumspecți și nu s-au înghesuit să se înscrie în program. Prin urmare doar două asociații de proprietari au fost înscrise și prea puține blocuri reabilitate prin Programul Operațional 2014-2020.