8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova / A sosit prototipul primului autobuz electric

Craiova / A sosit prototipul primului autobuz electric

La Craiova va sosi mâine prototipul primului autobuz electric din cele 16 pe care firma poloneză Solaris Bus & Coach le va furniza pentru înnoirea parcului auto al RAT SRL.

Solaris a câștigat licitația demarată în 2019 de Primăria Craiova, contractul în valoare de 76.004.854,72 lei (inclusiv TVA) – fonduri europene – fiind atribuit în data de 28 aprilie 2020. Acesta presupune livrarea a 16 autobuze electrice de circa 18 metri pentru transportul public în comun din Craiova și instalarea a 16 stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă pentru acestea.

Informația cu sosirea primului autobuz electric a fost postată pe pagina de Facebook chiar de primarul Craiovei, Lia-Olguța Vasilescu. Edilul a anunțat că autobuzul a sosit astăzi în țară și că mâine se va afla în parcul RAT. Nu a precizat însă dacă el va și intra imediat pe vreun traseu din oraș. Conform caietului de sarcini asumat de producător, în primele nouă luni de la semnarea contractului se va livra un prototip care va îndeplini toate condițiile impuse prin acest document. Mâine se împlinesc fix nouă luni de la atribuirea contractului, așa că se poate spune că Solaris a respectat înțelegerea cu primăria.

A sosit prototipul primului autobuz electric. Când vor veni celelalte 15 autobuze electrice de 18 metri

Restul autobuzelor urmează să fie livrate într-un interval de 6 luni, începând cu a zecea lună de la semnarea contractului, după cum urmează:

  • în luna a 10-a de la semnarea contractului (februarie) – 4 bucăți
  • în luna a 11-a de la semnarea contractului (martie) – 3 bucăți
  • în luna a 12-a de la semnarea contractului (aprilie) – 3 bucăți
  • în luna a 13-a de la semnarea contractului (mai) – 2 bucăți
  • în luna a 14-a de la semnarea contractului (iunie) – 2 bucăți
  • în luna a 15-a de la semnarea contractului (iulie) – o bucată.

Lucru confirmat și de primarul Craiovei, care a precizat că restul autobuzelor va sosi până în luna iulie 2021.

A sosit prototipul primului autobuz electric. Cum vor arăta autobuzele și cum vor circula

Autobuzele electrice vor avea 18 metri lungime, o lățime de 2,55 m și o înălțime de 3,48 m. Capacitatea este de 40 de locuri pe scaune și 94 în picioare, iar pentru persoanele cu dizabilități este prevăzut un loc. Mijloacele de transport electrice dispun și de supraveghere video cu 8 camere digitale color, prize de încărcare pentru telefon și laptop la toate locurile de la geam, 4 indicatoare de traseu și unitate audio pentru anunțuri vocale.

Mijloacele de transport electrice achiziționate vor fi folosite pe următoarele trasee: traseul 1: Gară – Olteț – Spitalul Județean de Urgență – Romanești și Retur, cu o lungime de 11,4 Km și un număr de 21 stații de îmbarcare – debarcare călători; traseul 3b: stația 15 (plecare) – Amaradia – Olteț – Caracal – Bănie și Retur, cu o lungime de 19,7 km și un nr. de 32 de stații îmbarcare – debarcare călători; traseul 9: Craiovești – Calea Severinului – Calea București – Hanul Doctorului – Metro și Retur.

În ce stadiu este licitația pentru alte 30 de autobuze electrice

În octombrie 2020 a fost finalizată procedura de depunere a ofertelor și pentru cele 30 de autobuze electrice finanțate din fonduri europene nerambursabile. Este vorba de contractul privind furnizarea a 30 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri, la pachet cu 30 de staţii de încărcare lentă şi șapte staţii de încărcare rapidă.

Primăria a primit șase oferte, care sunt în etapa de evaluare. La licitație s-au înscris cinci firme din Turcia, plus firma poloneză Solaris. Este vorba de firmele Anadolu Automobil, BMC Truck&Bus, Asocierea Bozankaya Otomotiv cu Sileo GmbH, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret și Temsa Ulasim Araclari San Tic. Valoarea totală a proiectului este de 20.216.605 euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS