Primăria dă circa 100.000 de euro pe o parcare amenajată tot de ea. Consiliul Local Craiova va aproba, joi, raportul de evaluare al unui teren de 317 mp din cartierul Sărari. Terenul cu destinația de parcare va trebui cumpărat cu bani de la bugetul local, prețul de pornire al negocierii fiind de 86.756 de euro, plus TVA, adică aproape 100.000 de euro. Parcarea a fost amenajată aici în urmă cu mai bine de zece ani, însă terenul era privat. Primăria îl cumpără acum de la proprietari și îi menține destinația, aceea de parcare.
Primăria Craiova va scoate din vistierie circa 100.000 de euro pentru a cumpăra un teren de 317 metri pătrați cu destinația de parcare, în cartierul Sărari. De fapt, parcarea exista aici de mai bine de un deceniu, iar municipalitatea nu va amenaja ceva special pe acest teren, ci doar vă plăti acești bani proprietarilor și îi va menține destinația actuală.
Terenul era proprietate privată atunci când a fost asfaltat și transformat în parcare, iar acum primăria este nevoită să-l cumpere. Povestea este însă veche.
Primăria dă circa 100.000 de euro pe o parcare amenajată tot de ea. Evaluarea terenului s-a făcut după 11 ani de la prima hotărâre de CL
Consiliul Local (CL) a aprobat „achiziționarea (cumpărarea) terenului în suprafaţă de 317 mp, situat în Craiova, strada Henri Coandă nr. 52A, cu destinaţia de parcare“ prin hotărârea nr. 470/2009. Nu a trecut însă și la fapte. Potrivit art. 2 din respectiva hotărâre, preţul de pornire al negocierii preţului de achiziţie se stabilea pe baza unui raport de evaluare care urma să fie supus, la rândul lui, aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Abia după 11 ani s-a trecut la evaluarea terenului. De ce așa târziu? Surse din cadrul primăriei susțin că nu s-a mers mai departe cu hotărârea din 2009, numai că proprietarii ar fi obținut la CEDO dreptul de a fi recompensați financiar pentru terenul transformat în parcare publică. Așa că municipalitatea nu ar fi avut de ales.
Prețul de pornire al negocierii: 86.756 de euro
Primăria Craiova a demarat în vara anului trecut procedura de ,,Achiziție servicii de evaluare bunuri mobile și imobile aparținând domeniului public și/sau privat din municipiul Craiova”, prin care s-a procedat la „estimarea valorii de piaţă a terenului mai sus menţionat, în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor HCL nr. 470/2009“. Asta reiese din noul proiect de hotărâre care va fi supus la vot în ședința ordinară de joi, 28 ianuarie, a Consiliului Local Craiova.
Consilierii municipali va trebui să aprobe „însuşirea raportului de evaluare privind prețul de pornire al negocierii prețului de achiziție a terenului, în suprafață de 317 mp, situat în municipiul Craiova, strada Henri Coandă, nr. 52 A, cu destinația de parcare, în cuantum de 422.259 de lei, echivalent a 86.756 de euro“.
Primăria va plăti 273,68 euro/mp pentru terenul din Sărari
În documentația atașată proiectului de hotărâre nu se pomenește de nicio decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, ci doar de o propunere a Serviciului Patrimoniu de însuşire a raportului de evaluare ce stabileşte preţul de pornire al negocierii preţului de achiziţie a terenului de 317 mp din cartierul Sărari, avându-i ca proprietari pe Sabinel Nistor şi Mariana Nistor (aceeași care apăreau și în hotărârea de CL din 2009). Tot de aici aflăm că în data de 2 noiembrie 2020 autoritatea locală a solicitat evaluarea terenului respectiv, pentru stabilirea prețului de achiziţie. Iar acesta a fost stabilit rapid, trei zile mai târziu.
„În cadrul raportului de evaluare s-a stabilit valoarea de piaţă în vederea cumpărării terenului de către Municipiul Craiova, respectiv valoarea de 422.259 lei, echivalentul a 86.756 euro (273,68 euro/mp). Valorile nu includ TVA. Conversia lei/euro a fost făcută la cursul de referință BNR de 4,8672 lei pentru un euro, curs valutar din 04.11.2020, data efectivă la care a fost inspectat imobilul şi făcută evaluarea“, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
Primăria dă circa 100.000 de euro pe o parcare amenajată tot de ea. Prețul ar fi dat de piață, conform tranzacțiilor din perioada septembrie – noiembrie 2020
Raportul de evaluare a fost întocmit în data de 5 noiembrie 2020, în conformitate cu Standardele de evaluare a bunurilor din Romania, după cum se precizează în document. Evaluatorul susține că previziunile și estimările din raport sunt bazate pe date culese de pe piață în perioada septembrie – noiembrie 2020 și pe cererea și oferta pe termen scurt.
Valoarea estimată de piață de 422.259 de lei ar fi fost obținută prin metoda comparațiilor directe. Evaluatorul a susținut că în perioada în care a analizat prețurile pieței „s-au resimțit efectele recesiunii economice“. În sensul că numărul tranzacțiilor din piață a scăzut drastic. Prețul estimat rezultat ar fi conform grilei din piață, fiind luate în calcul alte trei oferte similare.